Blic

POZITIVNO LUDILO NA OSTRVU

-

PROSEK GOLOVA JA 3,7 po meču, a više utakmica se završava sa “sedam plus” nego samo sa jednim golom. Gosti se slade, dok sudije jedva čekaju da sviraju penale.

Znali smo da će početak Premijer lige da bude uzbudljiv, ali ovoliko... Ko je zaradio na ostrvskom fudbalu, red je da časti. Šalu na stranu, Englezi gruvaju iz svih cilindara i prosek posle tri kola, istina nepotpuna, 3,7 golova po meču. Da, da, dobro ste pročitali. Podjednak broj mečeva je završen sa 1:0 i sa “sedam plus”, a sa neurotični­m rezultatim­a prednjačio je Lids. Ekipa Marsela “El Loko” Bijelse je u prva dva kola odigrala 4:3 (poraz od Liverpula i pobeda nad Fulamom), da bi zatim u gostima “minimalcem” dobila Šefild junajted. A očekivali smo kišu golova. Istina je da se radi o malom uzorku, ali svugde oko nas su znaci da će ovo biti sezona za pamćenje.

Evo i nekih zanimljivo­sti koje mogu da vam pomognu kada budete popunjaval­i tiket. Prvi nerešen rezultat je zabeležen tek u 21. meču od početka. I to kakav remi. Vest Bromvič Albion je imao 3:0 protiv Čelsija na poluvremen­u, da bi domaćin na kraju spasavao bod. Ako pričamo o domaćinima, trebalo bi da kažemo da su slavili u samo 30 odsto mečeve - gosti su duplo uspešniji - 61 odsto. Ispostavil­i se da prazne tribine ne odgovaraju takozvanim malim klubovima, koje je huk sa tribina nekada vodio do čuda protiv Liverpula, Sitija, Arsenala, Čelsija... Sada se ispostavil­o da im je mnogo lakše da igraju u gostima, pa je tako Kristal Palas uzeo maksimalan plen na “Old Trafordu”.

Lesteru pripada nagrada za tim koji je obeležio start Premijer lige. “Lisice” su uzele svih devet bodova i pri tome su postigli 12 golova, od kojih je gotovo polovina završila iza leđa golmana Mančester sitija (5:2). Poređenja radi, Lester je sezonu 2015/16, u kojoj je uzeo prvu i za sada poslednju titulu, otvorio sa 12 bodova u sedam kola (po tri pobede i nerešena rezultata i poraz od Arsenala 2:5). Sada su na dobrom putu da sruše rekord jer za vikend na svom stadionu dočekuju Vest Hem. U prvom kolu Lester je dao tri gola VBA, zatim četiri Barnliji, a onda pet Mančester sitiju. Znači, red je da Vest Hem primi... koliko?

Pre pet godina svi su se smejali i na pomisao da će kao prvi da prođu kroz cilj. Sada više nije vreme za šalu. Brendon Robinson je složio ekipu čiji stil fudbala, očigledno, nikome ne odgovara. Lester kod kuće igra čvrsto, bez greške, dok u gostima koristi brzinu i kontranapa­de. Tako su do ludila doveli odbranu “građana” na koju je Pep Gvardiola poslednjih godina potrošio pola milijarde evra.

Junak još jedne lepe priče iz Lestera je Džejmi Vardi, koji je potvrdio

da je među najboljim napadačima na svetu. Vardi je postao i jedini na planeti koji je dva puta postigao het-trik protiv timova koje je vodio Gvardiola. Pored njega, to je uspelo, ali samo jednom, Leu Mesiju, 19. oktobra 2016. kada je Barselona pobedila Mančester siti sa

4:0. Vardi je u Premijer ligi debitovao

2014, u

27. godini a sada je među 25 najefikasn­iji igrača u istoriji engleskog elitnog takmičenja. Protiv Sitija je tri puta šutnuo na gol i tri puta je pogodio. Istina, dva puta s bele tačke, ali ni to ne čudi kada se zna da je od početka sezone četiri puta izvodio penal.

Inače, od početka je dosuđeno čak 19 penala, iskorišćen­o je 17, od kojih samo Vardi četiri. U drugom poluvremen­u pada više golova, čak 58 odsto, a najefikasn­iji je period od 76. minuta do kraja. Omiljeni rezultat je 0:3, dok je pet utakmica završeno sa sedam ili više golova. Od nula do dva golova na poluvremen­u prošlo je na jednom od svaka tri meča.

Četvrto kolo za vikend donosi nam nekoliko dobrih mečeva. Lids i Mančester siti bi lako mogli da odu u “sedam plus”, pogotovo što je gostima neophodno brzo podizanje na noge. Lester i Vest Hem su zreli da odigraju od 4 do 6, dok je par za izbegavanj­e Mančester junajted - Totenhem. Domaćin je neubedljiv i bukvalno je na sreću uzeo tri boda sa Brajtonom. Što se Totenhema tiče, Žoze Murinjo je napravio papazjanij­u u kojoj kao da ekipa više igra za “fantazi fudbal” nego za poziciji na tabeli. Hari Kejn je upisao pet asistencij­a, ali Totenhem ne može da računa na povređenog Heung Min Sona (četiri gola).

Lester je u prvom kolu dao tri gola VBA, u narednom je „četvorkom“počastio Barnli, a zatim je pet lopti poslao u mrežu Mančester sitija

Mo Salah je pomogao Liverpulu da pobedi dva velika derbija na početku Premijer lige - Čelsi (2:0) i Arsenal (3:1). Šampion u 4. kolu gostuje Aston Vili, koja je uzela šest bodova iz dva meča

Nestalo je municije Arteti na Enfildu, pa priče kako bi situacija bila drugačija da Lakazet nije promašio kolosalnu šansu nisu relevantne. Jednostavn­o, vezni red „tobdžija” nije konkurenta­n za jake protivnike poput Liverpula, ali se svakako može uspešno nositi sa ekipama poput Šefilda. Ono što smo od „sečiva” gledali prošle sezone, teško da ćemo u ovoj. Posle tri kola imaju isto toliko poraza i još su bez postignuto­g gola, pa sve deluje kao dobra prilika da Arsenal upiše treću pobedu.

SP1 (2.55), G0 (2.15)

Jedini igrač Fulama koji zaista ima kvalitet za PL je Aleksandar Mitrović, ali se još nije desilo da jedan igrač sačuva ekipu od ispadanja u ovako ozbiljnoj ligi. U timu iz Londona se ne radi o nijansama koje se mogu ispraviti, već je celokupna postavka loša. Zato su rezultati takvi (0-0-3). Vulvsi su ozbiljno podbacili protiv Vest Hema (0:4) i ne sećamo se kada je neko tako nadigrao ekipu Espirita Santa. Bilo je javnih kritika, a ovo im je lepa prilika za popravni.

1&2+ (1.90), I1-3&II1-3 (2.15)

Nedelja 15.00

Nedelja 15.00

Štutgart je iskoristio sve slabosti Majnca, ali će ponovo imati problema na svom stadionu. Mlada ekipa je željna uspeha i često bezglavo juriša, a timovi poput Leverkuzen­a to lako mogu da kazne. Frajburg je posao već obavio u prvom kolu. Problem Bajera je tanka odbrana, tako da uvek moraju da postignu gol više. A u Štutgartu se očekuje da prorade provereni napadači i donesu trijumf.

I1+&3+ (1.65), G2+ (1.62)

Subota 15.30

Savanije je sa bele tačke doneo bod Monpeljeu u nadoknadi susreta u Dižonu. Solidna partija Der Zakarijano­vog tima, koja nije krunisana pobedom, ali iz koje defanzivci mogu izvući dobre pouke. Sada na Mosonu dočekuju Nim, koji je odigrao nerešeno sa Lensom i koji se sa gostovanja može podičiti „pozitivnom nulom” iz Liona. Zna se koliko je Monpelje silan kod kuće, a nim slabašan u gostima i taj podatak ne ostavlja mnogo prostora za razmišljan­je.

Ki1 (1.75), D2+ (1.80)

Ne isključuje­mo poobedu gosta, ali taj ishod nećemo predložiti, jer se neće naći ni na našim tiketima. Izdvajamo dva bitna razloga. Prvi je što igrači Monaka često na strani igraju za 30 odsto slabije, nego kada igraju na stadionu Luj II. Drugi razlog je nemogućnos­t Kovača da izvede tim koji želi. Zbog povrede mu fale Golovin i Pele, dok su suspendova­ni Diasi i Čouameni. Objektivno gledano, previše bitnih igrača. Brest igra ofanzivno i zato smatramo da su golovi bolji izbor.

GG&II1+ (2.00), II2+ (1.90)

Mec je na tri osvojena boda protiv Remsa, pridodao bod od Marselja. Ne zaboravite koliko su Parižane namučili, a čini se da je upravo duel na Parku prinčeva trgao Hognonovu ekipu. Sigurno da sada sa dosta više samopouzda­nja dočekuju rivala. Značajan je i remi Lorijena sa Lionom, te da Bretanjcim­a tek drugi put mreža nije bitnije napunjena. Ali, mogla je biti, s obzirom koliko su puta protivniku dozovolili da šutira. Bodovi iz duela sa direktnim konkurenti­ma više vrede.

1X&2+ (2.00), D2+ (2.65)

Nedelja 13.00

Nedelja 15.00

Nedelja 15.00

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia