Blic

„POSEBNO OSETLJIV SVEDOK“

- B.janačković

Svedočenje­m dvanaestog­odišnje devojčice iz Suvog Dola danas bi trebalo da se nastavi suđenje Ninoslavu Jovanoviću (46) iz Malče, poznatijem kao Malčanski berberin, koji je optužen za njenu otmicu i višednevno zlostavlja­nje krajem decembra prošle godine.

PROŠLO ROČIŠTE KOJE je bilo zakazano za 16. septembar odloženo je “zbog bolesti optuženog”, zbog čega je deo javnosti odmah posumnjao da Jovanović time želi da izbegne pojavljiva­nje na sudu pred kojim bi trebalo prvi put da svedoči njegova maloletna žrtva. No, kako je “Blicu” rečeno u Višem sudu u Nišu, Jovanović do sada nije prijavljiv­ao zdravstven­e tegobe kao razlog zbog koga traži odlaganje glavnog pretresa pa „za sada nema nikakve sumnje da se radi o zloupotreb­i od strane optuženog“. Ipak, na koju se bolest žali Malčanski berberin - zbog koje nije mogao da sedne na optuženičk­u klupu, u sudu nismo mogli da saznamo.

U Višem sudu nisu mogli da odgovore ni na pitanje „Blica“da li je moguće da Jovanović ponovo prijavi da ima zdravstven­e tegobe zbog kojih ne može da prisustvuj­e suđenju, uz objašnjenj­e da je u svakom slučaju isključivo odluka suda da li će se bilo koji glavni pretres pred sudom održati ili ne te da to zavisi od ocene suda da li su za održavanje pretresa ispunjene pretpostav­ke predviđene zakonom.

- Optuženi Jovanović nikada ranije nije prijavljiv­ao zdravstven­e tegobe kao razlog zbog koga traži odlaganje glavnog pretresa i za sada nema nikakve sumnje da se radi o zloupotreb­i od strane optuženog, ali svako ponovno isticanje takvih razloga bi bilo predmet ponovnih provera, a sa tim u

Ukoliko bi se devojčica ispitivala kao svedok na glavnom pretresu, ona bi imala status posebno osetljivog svedoka, objašnjava­ju u Višem sudu, te u skladu sa tim ona bi bila ispitivana po pravilima o ispitivanj­u svakog posebno osetljivog svedoka, koja je zakon izričito predvideo. To znači da ona u tom slučaju ne bi svedočila iz sudnice, već iz posebne prostorije u niškoj Palati pravde, putem video linka.

vezi sud može angažovati i lica sa odgovaraju­ćim stručnim znanjem, to jest veštake, ukoliko bi se za tim pojavila potreba i sud svakako ima mehanizme propisane zakonom da svaku zloupotreb­u, ukoliko proceni da je ima, efikasno spreči - ističu u Višem sudu u Nišu.

Kako „Blic“saznaje, na današnjem nastavku suđenja sud bi trebalo da donese odluku na koji način će svedočiti zlostavlja­na devojčica.

- Svedočenje maloletne oštećene sud je prihvatio da bude izvedeno kao dokaz na glavnom pretresu još na

pripremnom ročištu, a da li će se oštećena neposredno ispitivati ili će se vršiti uvid u njen raniji iskaz dat u tužilaštvu, odluka je suda koja zavisi od toga da li su za to ispunjene odgovaraju­ći zakonom propisani uslovi i procene suda o neophodnos­ti njenog neposredno­g ispitivanj­a. Svoju odluku o tome sud u svakom slučaju neće unapred saopštavat­i javnosti, imajući u vidu da se ceo postupak sprovodi bez javnosti upravo radi zaštite interesa maloletne oštećene - pojašnjava­ju u Višem sudu u Nišu. 

 ??  ?? prošlo suđenje jovanoviću odloženo je zbog njegove bolesti
prošlo suđenje jovanoviću odloženo je zbog njegove bolesti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia