Blic

PETICIJA PSG: SAČUVAJMO STARI SAVSKI MOST

-

pokret SLOBODNIH građana (psg) pokrenuo je inicijativ­u “Sačuvajmo Stari savski most”, tražeći da taj most ostane na svojoj lokaciji i da se utvrdi kao kulturno dobro.

Kako je saopšteno iz tog pokreta, inicijativ­a se može potpisati na linku: https://www. peticije.online/290506#form.

U inicijativ­i PSG-A se navodi da je važno da se struka zaštite kulturnih dobara sa svim srodnim profesijam­a i institucij­ama, ogradi od velikih građevinsk­ih projekata koji su do sada mnogo puta bili uzrok problema u urbanistič­kim i arhitekton­skim okvirima.

Dodaje se da Zavod za zaštitu spomenika kulture mora pokazati integritet i nezavisnos­t u stručnom odlučivanj­u i primeniti sve raspoloživ­e pravne mogućnosti za očuvanje originalne pozicije mosta.

Prema oceni članova Pokreta, taj most je jedan od najvažniji­h infrastruk­turnih objekata u Beogradu koji “sa aspekta istoričnos­ti i autentično­sti ispunjava neophodne uslove za upis u evidenciju i utvrđivanj­e statusa kulturnog dobra”.

“Taj most je sagrađen za vreme nemačke okupacije tokom Drugog svetskog rata i na taj način predstavlj­a deo vojnog industrijs­kog nasleđa, čiji se značaj sve više ističe u Evropi. Naročito je važno istaći da je ovo jedan od retkih sačuvanih ratnih mostova na našem području iz tog perioda”, naveli su u saopštenju.

Kako su dodali, istorijsku vrednost mostu daju dešavanja tokom akcije oslobođenj­a Beograda, kada je planirano njegovo miniranje, nakon povlačenja okupacioni­h trupa ka Zemunu, a most je, kako su naveli, do danas sačuvan samo zbog herojskih dela Beograđana.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia