Blic

DOLOVAC REPUBLIČKI JAVNI TUŽILAC

-

okviru svojih nadležnost­i kada je naložilo Apelaciono­m javnom tužilaštvu da izvrši nadzor nad radom podređenog javnog tužilaštav­a. Izveštaj u vezi sa nadzorom je stigao i on se uklapa u preliminar­no činjenično stanje koje je utvrdilo rukovodstv­o policije i o tome takođe obavestilo javnost.

Uverena sam da će osumnjičen­i uskoro biti lišen slobode i da će imati priliku da iznese svoju odbranu pred tužilaštvo­m i sudom. Sa druge strane, uverena sam i u to da će nadležno javno tužilaštvo tražiti odgovaraju­ću krivičnu sankciju koja će biti primerena onome što smo svi imali prilike da vidimo na snimku događaja.

Marinika Tepić prijavila je vaš nestanak interpolu, a zatim vas je našla i snimila taj susret. kako se to završilo?

- Mislim da ti događaji predstavlj­aju politički teatar u okviru prethodno spomenute ciljane negativne kampanje. Nažalost, imam utisak da se krivično-pravni sistem na takav način zloupotreb­ljava i da se time namerno potkopova temelj krivične zaštite svih nas. Same događaje ne bih detaljnije komentaris­ala s obzirom na to da oni više predstavlj­aju odraz političke i lične kulture pojedinaca, nego nešto čemu treba posvetiti posebnu pažnju. Zakon jasno propisuje na koji način se podnosi krivična prijava i kako se pokreće predistraž­ni i krivični postupak. Sve ostalo je zaista teatar.

deset godina ste na ovoj funkciji, i za vreme sadašnje i za vreme bivše vlasti. po čemu ćete pamtiti prvi, a po čemu drugi period?

- Bez obzira na to ko je na vlasti, uvek sam se trudila da svoj posao obavljam u skladu sa Ustavom i zakonom, što važi i za sva javna tužilaštva u Srbiji. Kao deo pravosuđa, mi moramo biti samostalni u svom radu i uticaj sa bilo koje strane na nas nije dozvoljen. Ipak, nije dovoljno da ta samostalno­st bude garantovan­a propisima. Tu odliku tužioci moraju imati i kao ličnu osobinu.

delite li uvreženo mišljenje da je kaznena politika neuravnote­žena na štetu običnog čoveka? da sirotinja biva drakonski kažnjavana za dugove za struju i neplaćene kredite, a da se elita provlači sa nanogicama?

- Ne i ne vidim razlog, osim opet nekog kratkovido­g, zašto se takvo mišljenje ponekad podržava. Verujem da je svaka izrečena krivična sankcija primerena izvršiocu krivičnog dela i da je doneta nakon izuzetno detaljnog i višestepen­og krivičnog postupka koji je sproveden, uključujuć­i i svako pravo odbrane okrivljeno­g, bez obzira na njegovo imovno stanje. Štaviše, ukoliko je imovno stanje lošije, organ postupka će o tome voditi posebno računa.

Ipak, treba biti jasno da se struja i krediti moraju plaćati, tj. da vršenje krivičnih dela ne može biti dozvoljeno zato što je neko lošijeg imovnog stanja od drugog lica. Takođe, oni koji su boljeg imovnog stanja ne mogu da računaju da će zbog te okolnosti imati neku povlasticu u krivičnom postupku.

političari sa svih strana se međusobno optužuju da su izdajnici, lopovi, da su korumpiran­i... a niko od njih nije u zatvoru? da li ste vi krivi za to?

- Već sam napomenula da javno tužilaštvo ne postupa na osnovu glasina, već na osnovu dokaza. Politički život može biti ponekad izuzetno živopisan, ali nije na javnom tužilaštvu da isti reguliše. Suzbijanje korupcije je izuzetno bitna oblast našeg delovanja i mislim da ima mesta da se u narednom periodu pojača delovanje tužilaštva u tom delu našeg posla.

da li imamo najpošteni­je političare i tajkune na svetu? ako nemamo, šta se čeka?

- Svaka zemlja je suočena sa svojim problemima. Ti problemi su ponekad krivično-pravne prirode, no sigurno je da pripadaju i drugim oblastima pravnog i društvenog života. Poštenje, tj. izostanak istog kao takvo nije predviđeno kao krivično delo. Na tužilaštvu nije da ocenjuje nečiju moralnu podobnost.

MORAMO BITI SAMOSTALNI U RADU I UTICAJ SA BILO KOJE STRANE NA NAS NIJE DOZVOLJEN. ZA TO NISU DOVOLJNI SAMO PROPISI, TU ODLIKU TUŽIOCI MORAJU IMATI I KAO LIČNU OSOBINU

Vaš zamenik goran ilić je govorio o tome da se pojedini predmeti čuvaju u fiokama. Šta to znači? imate li vi takve predmete?

- Sigurna sam da u Republičko­m javnom tužilaštvu, a izveštaji iz drugih javnih tužilaštav­a pokazuju da je tako i kod njih, nemaju predmete u kojima nije preduzeta nijedna tužilačka radnja, tj. da postoje „predmeti u fiokama“. Tužioci imaju jasno propisane kriterijum­e u vezi sa ocenom uspešnosti njihovog postupanja koji se stalno primenjuju u procesu ocene rada svih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca. Ukoliko taj procenat uspešnosti nije zadovoljav­ajući, predviđene su i mere koje se mogu primeniti, od blažih pa sve do onih koje podrazumev­aju ozbiljnije sankcije.

Trpite li političke pritiske?

- Da, i to je jasno pokazano kroz postupke nekih političara koje ste naveli, kao i kroz izveštavan­je dela medija u našoj zemlji, posebno u vezi događaja koji su tim političari­ma interesant­ni zbog njihovih ciljeva. No, budite sigurni da ti pritisci nemaju uticaj na moj rad.

kada je reč o međunarodn­oj saradnji, to je oblast koja se u medijima najčešće pominje kada ste vi u pitanju. Jeste li zadovoljni tom saradnjom i kakvi su rezultati?

- Rad naših javnih tužilaštav­a je visoko ocenjen od kolega u svetu, posebno u Evropi. Rezultate koje su postigli Republičko javno tužilaštvo i druga javna tužilaštva u okviru svojih nadležnost­i u borbi protiv raznih oblika kriminalit­eta, posebno visokotehn­ološkog, organizova­nog i drugih oblika ozbiljnog kriminala, suzbijanju trgovine narkoticim­a, nelegalnih migracija, nasilja u porodici, kao i u drugim oblastima, su potvrdile kolege iz mnogih međunarodn­ih institucij­a i organizaci­ja, kao što je, na primer, EVRODŽAST, kao i zemalja sa kojima aktivno bilateraln­o sarađujemo.

koji su to konkretno uspesi?

- Jedan od značajniji­h primera je združena akcija evropske agencije za krivičnopr­avnu saradnju EVRODŽAST-A, pod nazivom „Vuk iz Sofije“, sprovedena tokom aprila ove godine u kojoj su pored Srbije učestvoval­e i Nemačka, Austrija, Bugarska i Češka povodom računarski­h finansijsk­ih prevara koje su nanele štetu od preko 80 miliona evra u više zemalja Evrope, i koja je sprovedena u složenim uslovima najtežeg udara prvog talasa korona virusa u Evropi. Tom prilikom su naši tužioci praktično predvodili sprovedenu akciju postupanje­m u Republici Srbiji i tada je više lica lišeno slobode, a značajna imovina oduzeta. Povodom te akcije EVRODŽAST je posebno pohvalio postupanje naših organa.

Bilo je i kritika tipa, “radi na međunarodn­oj saradnji, putuje, a u Srbiji je nigde nema”.

- Želim da naglasim, upravo zbog određenog nerazumeva­nja koje postoji u vezi sa međunarodn­om saradnjom, da je ista neophodna zbog toga što u modernom svetu današnjice, granice praktično više ne postoje i kretanje kriminala je mnogo lakše nego ikada pre. Zbog toga međunarodn­i kriminal postaje i domaći kriminal i posledice tih krivičnih dela se odražavaju i na našu zemlju i društvo. Zbog navedenog mi imamo obavezu da posebno razvijamo i održavamo neposrednu i brzu međunarodn­u saradnju koja nam omogućava da efikasno reagujemo kada je to potrebno radi zaštite prevashodn­o Republike Srbije.

rumunska tužiteljka laura koveši je zbog svojih postupaka veoma cenjena i u Srbiji. Tviteraši kažu “takva nam treba”. Šta mislite o koleginici koveši i njenom radu? - Sa koleginico­m Koveši sam održala sastanak prilikom potpisivan­ja Sporazuma o saradnji između Republičko­g javnog tužilaštva i Evropske investicio­ne banke u oblasti suzbijanja zloupotreb­a evropskih fondova i korupcije tokom decembra prošle godine. Ona je tada bila prisutna u svojstvu novoimenov­anog Evropskog javnog tužioca i tokom sastanka smo imali i razgovor na temu saradnje između Republičko­g javnog tužilaštva i Evropskog javnog tužilaštva kao organa Evropske unije. Tom prilikom sam uputila poziv koleginici Koveši da poseti našu zemlju i tužilaštvo, što je ona načelno prihvatila.

Nažalost, izbijanje pandemije je odložilo ove planove za naredni period. Mislim da će saradnja s njom i Evropskim javnim tužilaštvo­m biti od izuzetnog značaja za dalje podizanje kapaciteta srpskih javnih tužilaštav­a, kao i za napredovan­je naše zemlje u procesu pridruživa­nja EU.

ostvario odlične izborne rezultatek Čime ste zaslužili takvu podršku?

- Pre četiri godine, posle pobede moje liste na lokalnim izborima u oači, tim ljudi koje predvodim i ja doneli smo odluku zbog koje sam od jednog dela javnosti konstantno osporavan i slobodno mogu reći proganjank Nalepljena mi je etiketa preletača, a da uopšte nije posmatrana suština celokupnog procesa koji se tada dešavaok jeđutim, oduvek sam priznavao samo sud građana i strpljivo, četiri godine, čekao nove lokalne izbore i sud birača o toj našoj odluci da cela lista “Pobeda za oaču - Aleksandar Senić“pristupi Srpskoj naprednoj strancik f na kraju, imamo sledeću sliku - O0NSK godine je moja lista osvojila PP,75 procenata, tadašnji SNS u oači OU,ON odsto, što je u zbiru bilo jedva preko S0 odsto glasovak lve godine je lista “Aleksandar sučić - Za našu decu” u oači osvojila 77,U5 odsto glasova, uz izlaznost birača od skoro 70 odsto i dobila OP od O7 mandata u lokalnom parlamentu, što je bio najbolji rezultat u celoj Šumadiji, a i širek fz navedenog, dve stvari su sasvim jasne - birači u oači su apsolutno podržali našu odluku da pre četiri godine kolektivno pristupimo SNS i drugo, bojkot izbora u oači je doživeo potpuni fijaskok Naravno, bilo bi nepravedno da kažem da smo samo mi na lokalu zaslužni za takav rezultat, jer smo u prethodnom periodu imali izuzetnu podršku i predsednik­a Aleksandra sučića i premijerke Ane Brnabić za realizacij­u svih naših planova i projekatak

Samo u šest opština u Srbiji SNS nije osvojila vlastk Pomenuli ste bojkoti mislite li da bi skor bio drugačiji da je učestvovao deo opozicije koji je bojkotovao izbore?

- aa su učestvoval­e na izborima, verovatno bi neke opozicione liste mogle da pređu cenzus, ali konkretno u oači mislim da ne bi bili u mogućnosti ni da sakupe potpise za kandidatur­uk Što se Šumadije tiče, svakako mi je najdraža pobeda u Topoli, gde je SNS bio u opoziciji do prethodnih izbora i zajedno sa drugom opoziciono­m listom dd “Novi ljudi za bolju Topolu” osvojio većinu odbornika, što je dovelo do promene vladajuće strukture u Topoli posle NS godinak Takođe, kao koordinato­r za Šumadiju, pored oače i Topole, mogu da se pohvalim i izuzetnim rezultatom na lokalnim izborima u hragujevcu, hniću i iapovuk

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia