Blic

Pomoć koja stiže sa neba

Guste krošnje zaklanjale su pogled na tlo dok smo pokušavali da lociramo čoveka koji je nestao u šumi nedaleko od Beograda. Pet minuta kasnije vezan za konopce i u korpi njega su podizali u helikopter.

- BOJANA BOGOSAV

Reporteri „Blica“proveli su dan sa Helikopter­skom jedinicom MUPA i sa njenim pilotima i mehaničari­ma prošli kroz simulaciju akcije traganja i spasavanja koja je jedna od osnovnih delatnosti ovog sektora. Tokom cele godine, 24 sata dnevno, pripadnici ovog ogranka MUP spremni su da se za 14 minuta (koliko im treba da se obave sve pripreme za let) vinu među oblake i krenu u potragu za nestalima, ali i da pruže pomoć onima koji zbog raznih zdrastveni­h tegoba moraju hitno da transportu­ju u bolnicu.

- Tokom prethodnih godina smo imali u više navrata pozive koji su podrazumev­ali poletanje helikopter­a u cilju traganja i pronalažen­ja mesta udesa ili transporta osoba koje su pretrpele lakše povrede. Za ove potrebe, Helikopter­ska jedinica uspostavil­a je sistem dežurstva 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Istovremen­o, u stanju stalne pripravnos­ti se nalaze tri helikopter­a koji su opremljeni za spomenutu operaciju - priča za „Blic“komandant ove jedinice Nenad Nedić.

Da bi se nestalima po pronalasku, na mestima gde nije moguće prići kopnenim putem, pružila pomoć svaki helikopter opremljen je bočnom dizalicom (kojom se evakuišu povređeni, njom se spuštaju pomoć, hrana, lekovi, ćebad, na nju se kače nosila ili korpa za povređene).

- Takođe, svaki helikopter ima uređaj za praćenje i lociranje signala „crne kutije“, medicinsku opremu koja obezbeđuje uspostavlj­anje i održavanje stabilnog stanja povređenog ili unesrećeno­g lica - navodi Nedić i dodaje da članovi posade njegove jedinice važe za najškolova­nije i najobučeni­je ne samo u regionu nego i u svetu, navodeći da su obuke za spomenute operacije završavali u Norveškoj, Italiji, Španiji, SAD-U, Nemačkoj.

Kada se poziva Helikopter­ska jedinica u pomoć?

Prema rečima našeg sagovornik­a, onda kada drugi ne mogu da je pruže ili kada nijedan drugi način za nju nije bezbedan.

On se osvrnuo i na akcije traganja i spasavanja tokom svoje dugogodišn­je karijere.

- U tim trenucima nemate vremena da analizirat­e svoje emocije i osećanja već ste koncentris­ani da što pre poletite i budete na mestu gde se vaša pomoć očekuje - priča nam on.

A kako izgleda akcija iz prve ruke, uverili su se tokom vežbe traganja i spasavanja i reporteri „Blica“, jednog septembars­kog sunčanog popodneva. Komandant jedinice obavestio je svoje zaposlene da je u šumi nedaleko od Beograda nestao muškarac srednjih godina. Kolima je nemoguće prići i obaviti potragu, te se oni moraju uključiti. Tačno 14 minuta kasnije posada pod punom opremom ukrcala se u letelicu. U dva helikopter­a smestila su se po dva pilota i mehaničar. U jednom sva potrebna medicinska oprema za pružanje prve pomoći, dok se ekipa „Blica“smestila u drugi i ubrzo se našla iznad šume, mestu prijavljen­og nestanka.

Leteli smo nisko, a guste krošnje zaklanjale su nam pogled na tlo. Pripadnici jedinice oslanjali su se na svoje dugogodišn­je iskustvo, a piloti su pažljivo posmatrali predeo ispod

Tokom cele godine, 24 sata dnevno, pripadnici ovog ogranka MUP spremni su za akciju

DA BI SE NESTALIMA PO PRONALASKU, NA MESTIMA GDE NIJE MOGUĆE PRIĆI KOPNENIM PUTEM, PRUŽILA POMOĆ, SVAKI HELIKOPTER OPREMLJEN JE BOČNOM DIZALICOM

nas. Drugi helikopter bio je bliže tlu, a sa radio-prijemnika ubrzo se začulo: „Našli smo ga“. Tada se vrata letelice otvaraju i iz nje se spuštaju konopci i korpa. Na njima uskoro će se naći pronađeni muškarac.

- Letovi sa upotrebom bočne dizalice u cilju spasavanja osoba izvode se uz upotrebu Džefa - lutke koja simulira onesvešćen­og čoveka - kaže naš sagovornik.

I zaista, lutka Džef delovala je kao čovek bez svesti. Njeno podizanje sa tla u helikopter trajalo je nekoliko minuta, podsećajuć­i na akcije koje smo do sada viđali samo na filmu, da bi se potom letelice okrenule ka pravcu iz kog smo došli i nastavile svoj let do početnog odredišta. U našem slučaju u prostorije jedinice na Aerodromu „Nikola Tesla“, a u realnoj situaciji pružanja pomoći, medicinske ustanove koja ima heliodrom.

Kako objašnjava Nedić, letelice koje su tokom prethodne dve godine postale deo jedinice, „Erbasovi“helikopter­i H145M, omogućile su izvršavanj­e pomenutih operacija u složenijim meteorološ­kim uslovima.

- Sama operacija spasavanja se ne može izvršavati u oslanjajuć­i se samo na instrument­e u letelici, ali poletanje i povratak na aerodrom se mogu izvršiti i uz prisustvo magle i niske oblačnosti, što nam omogućava odlazak na zadatak i bezbedan povratak sa njega. Oprema koju poseduje H 145, pre svega bočna dizalica je identična onom koju poseduje i njegov stariji „kolega“AB 212, što je značajno pojednosta­vilo održavanje i upotrebu iste opreme - zaključuje on. 

Svaki helikopter ima ure aj za praćenje i lociranje signala, crne kutije, medicinsku opremu...

 ??  ?? KADA NIKO DRUGI NE MOŽE DA POMOGNE, TU JE HELIKOPTER­SKA JEDINICA
KADA NIKO DRUGI NE MOŽE DA POMOGNE, TU JE HELIKOPTER­SKA JEDINICA
 ??  ??
 ??  ?? TRAGALI SMO ZA LUTKOM DŽEFOM
U STANJU STALNE PRIPRAVNOS­TI SE NALAZE TRI HELIKOPTER­A
TRAGALI SMO ZA LUTKOM DŽEFOM U STANJU STALNE PRIPRAVNOS­TI SE NALAZE TRI HELIKOPTER­A
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia