Blic

Janik Siner, novo tenisko čudo

Novu nadu belog sporta porede sa Rodžerom Federerom zbog fluidnog stila, gracioznos­ti na terenu i unutrašnje smirenosti tokom trajanja meča.

- JELENA MEDIĆ

Pobedivši Davida Gofana u 1. kolu Rolan Garosa, 19-godišnji Janik Siner je ponovo skrenuo pažnju na sebe. On je već odavno poznat u svetu belog sporta, a teniski stručnjaci mu predviđaju šampionsku budućnost. Kažu da je on naslednik velike trojke.

Ako mu sudimo samo na osnovu trenera koji ga vodi, onda slobodno možemo da kažemo da nije nimalo pogrešio u njegovom izboru. Siner od 12. godine trenira pod budnim okom Rikarda Pjatija, koji je bio trener Novaka Đokovića kada je Nole bio u tinejdžers­kim godinama. Pjati je trenirao i Mariju Šarapovu.

Ali lako smo mogli da ga gledamo u jednom drugom sportu. Onom na čije bavljenje teniseri ne smeju ni da pomisle ukoliko žele da se ozbiljno bave belim sportom. To je skijanje. Kao što svi već znamo, Italijani obožavaju skijanje i malo je verovatno da neko ko je odrastao u ovoj prelepoj zemlji ne skija. Ni Siner nije bio izuzetak. Njegov primarni sport u Italiji je bio skijanje. I u njemu je bio fenomenala­n. Bio je jedan od najboljih italijansk­ih skijaša u uzrastu od osam do 12 godina.

Iako je sve vreme bio fokusiran na skijanje, bavio se i tenisom. Otac mu je kao malom dao reket koji nije ispuštao iz ruku.

- Moj omiljeni skijaš je bio Bode Miler, a najdraži teniser Rodžer Federer - rekao je jednom prilikom Siner.

Kada je došlo vreme da izabere čime će se baviti, Italijan je izabrao beli sport.

- Bilo je opasno baviti se skijanjem. Ako pogrešite i povredite se, celu sezonu dovodite u pitanje. A tenisom uvek možete da se bavite, da igrate na otvorenom i zatvorenom. U tenisu vidite tog sa kim se takmičite. Znate da li ste bolji od njega. A u skijanju, jednostavn­o, padnete sami i ne znate da li ste brži ili sporiji od ostalih. Vidite samo crvene i plave zastavice.

Da bi unapredio tenisku karijeru, napustio je Sekten i preselio se u

Pjatijev teniski centar

Za Janika Sinera stručnjaci kažu da je naslednik velike trojke svetskog tenisa: Đokovićfed­erernadal

PRIMARNI SPORT JANIKA SINERA U ITALIJI JE BIO SKIJANJE, ALI LJUBAV PREMA TENISU IPAK JE PREVAGNULA

na italijansk­oj rivijeri.

- Mislim da je to bio pravi izbor za mene, ali mama i tata su mi puno pomogli i bez njih ne bih uspeo.

Trenuto je 75. na listi, a bivši teniski asovi su složni u tvrdnji da će biti sjajan u seniorskoj konkurenci­ji.

- Ima potencijal da osvoji dosta pehara na grend slemovima - rekao je Džon Mekinro, dok se Kris Evert nadovezala: - Igra kao da mu je mesto na velikoj sceni.

Siner, svestan da se nalazi tek na početku karijere, ne želi previše da poleti usled pohvala koje pristižu svakoga dana na njegov račun.

- Iskreno, još ništa nisam osvojio. Svaku loptu koju odigram, udarim sa 100 posto koncentrac­ije. Dosta sam vežbao na mentalnom planu sa Pjetijem. Uvek sam fokusiran i zato mislim da sam i postigao uspeh prošle godine.

Inače, Siner je već osvojio Masters „sledeće generacije” koji je prošle godine održan u Milanu, a koji je pandan Mastersu u Londonu na kojem igraju osmorica najboljih seniora.

Mladi Italijan, dakle, obećava mnogo, kao što je i Novak Đoković kada je bio u godinama koje Siner sada ima. Nole je sinoć igrao meč šesnaestin­e finala Rolan Garosa protiv Riverosa. Ukoliko savlada Kolumbijca, onda bi Đoković ostvario 71. pobedu u karijeri na Otvorenom prvenstvu Francuske, prestigavš­i tako Rodžera Federera.

Time bi još jednom izbio rekord iz ruku Švajcarca, koga su mediji proglasili i za boljeg igrača na šljaci od Đokovića, a što teško da pokazuju rezultati. Obojica su do sada osvojila po jedan Rolan Garos, ali vredi istaći da je Federer imao šest godina više od Đokovića da

bi to učinio. 

 ??  ?? JANIK SINER ZA SADA SE ODLIČNO POKAZAO I NA PRESTIŽNOM ROLAN GAROSU
JANIK SINER ZA SADA SE ODLIČNO POKAZAO I NA PRESTIŽNOM ROLAN GAROSU
 ??  ?? I NOVAK ĐOKOVIĆ JE POČEO DA REŠETA KAO 19-GODIŠNJAK
ZA SINERA KAŽU DA JE NOVI RODŽER FEDERER
I NOVAK ĐOKOVIĆ JE POČEO DA REŠETA KAO 19-GODIŠNJAK ZA SINERA KAŽU DA JE NOVI RODŽER FEDERER

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia