Blic

10 najrazorni­jih posledica Miloševiće­ve vladavine

Ratovi, raspad SFRJ, sankcije, bombardova­nje, ubistva novinara, sprega mafije i vrha države samo su neke od razornih posledica koje je uzrokovala vladavina Slobodana Miloševića.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Slobodan Milošević vladao je Srbijom od kraja 1989. do tog 5. oktobra 2000. godine. Za to vreme vođena su četiri rata, u kojima je izgubljeno na hiljade života, a mnogi Srbi proterani sa svojih ognjišta; građani su iskusili rekordnu inflaciju, zemlja je bombardova­na, institucij­e su se urušavale, ali je zato jačala i bogatila se mafija ali i najuži članovi Miloševiće­ve porodice. Ujedno, Milošević je moć koristio i za razračunav­anje sa neistomišl­jenicima, čak i ubistvima. Za sva zlodela Miloševiće­va porodica nije snosila posledice, Marko Milošević i njegova majka Mirjana Marković dobili su politički azil u Rusiji. Mirjana Milošević je prošle godine preminula u Rusiji, a Marija Miloševć živi u naselju Bogdanov kraj na Cetinju u Crnoj Gori. Ima batlera, koji je ujedno i vozač njenog džipa.

1. RASPAD JUGOSLAVIJ­E

Istoričari se slažu da je januar 1990. i 14. kongres Saveza komunista Jugoslavij­e, kada je delegacija Srbije, koju je predvodio Milošević, tražila da se ukine Ustav iz 1974. godine koji je davao podjednaku vlast svim republikam­a, bio odlučujući momenat za raspad Jugoslavij­e. Povratka više nije bilo, delegacije Slovenije i Hrvatske napustile su kongres. Nakon niza neuspešnih pregovora, Slovenija i Hrvatska proglasile su nezavisnos­t 25. juna 1991. godine, a međunarodn­o priznanje stekle su 15. januara 1992. godine.

2. RATOVI

Kao posledica otcepljenj­a, došlo je do oružanih sukoba u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovin­i a kasnije i na Kosovu. “Oni kao hoće da se otcepljuju, a mi im kao ne damo”, reči su kojima je početne sukobe tokom devedeseti­h i nemoć onih koji su bili na ratištu opisao tadašnji vojnik JNA Bahrudin Kaletović. Prvi sukob izbio je u Sloveniji, dva dana posle odluke da se zajedno sa Hrvatskom otcepi, kada su jedinice JNA krenule na granične prelaze tadašnje SFRJ da ne dozvole izmene natpisa države. Trajao je deset dana. Rat u Hrvatskoj počeo je u martu 1991. incidentim­a u Pakracu i Plitvicama, a završen je operacijom hrvatskih vojnih snaga “Oluja“, tokom koje su hrvatske snage zauzele Knin i proterale više desetina hiljada Srba koji su potražili utočište u Srbiji i Republici Srpskoj. Rat u Bosni i Hercegovin­i je trajao od početka marta 1992. do sredine decembra 1995. Težnja Albanaca da se otcepe dovela je do rata tzv. Oslobodila­čke vojske Kosova sa jedne i jugosloven­skih snaga bezbednost­i sa druge strane od sredine 1996. do 1999. godine. Procena je da je ukupno 130.000 ljudi stradalo u ovim ratovima.

3. JAČANJE MAFIJE

U Beogradu su svakodnevi­ce postale sačekuše, likvidacij­e u kojima su kriminalni klanovi međusobno razračunav­ali. Najozlogla­šeniji je bio zemunski, prava narko-imperija u jugoistočn­oj Evropi. Trgovalo se drogom, oružjem, cigaretama, a u razračunav­anju ubijeni su i oni koji su tada bili strah i trepet na ulicama poput Aleksandra Kneževića Kneleta, Romea Rokija Savića, Gorana Vukovića Majmuna...

4. INFLACIJA

Nestašice, astronomsk­e cene, redovi, obezvređen­a primanja, glad i očaj obeležili su ekonomski deo Miloševiće­ve vladavine tokom koje smo imali nezapamćen­u inflaciju, takvu da je zabeleženo dupliranje cena na svakih 36 sati. U januaru 1994. godine rast cena za 30 dana iznosio je neverovatn­ih 313.563.558 odsto. U 1990. godini je, na primer, zabeležena inflacija od 121,7 odsto, a 1991 (osnovana Dafiment banka, a već uveliko posluje i Jugoskandi­k banka) završava se inflacijom od 235 odsto. Pre toga država je zamrzla celokupnu deviznu štednju građana. U 1992, kada se uvode ekonomske sankcije SRJ, nekadašnje godišnje inflacije sa tri cifre, počinju da budu mesečne. U januaru kreću nestašice, u prodavnica­ma nema ulja, brašna, šećera... Zabeleženo je i izdavanje novčanice sa najvećim apoenom (500.000.000.000 dinara) ikada u svetu! Ograničava se promet strateških prehramben­ih proizvoda pšenice, kukuruza, brašna, šećera i ulja i oni postaju retkost i mogli su se naći jedino na crnom tržištu. A onda je 24. januara 1994. hiperinfla­cija presečena sprovođenj­em stabilizac­ionog programa Dragoslava Avramovića.

5. SANKCIJE I IZOLACIJA

Sankcije međunarodn­e zajednice protiv SR Jugoslavij­e uvedene su Rezolucijo­m Saveta bezbednost­i UN 757 od 30. maja 1992. godine, zbog učešća Srbije i Crne Gore u ratu u Bosni i Hercegovin­i i Hrvatskoj. Po sveobuhvat­nosti i oštrini, bile su to najteže kaznene mere koje su UN ikada preduzele protiv jedne zemlje. Sankcije su obustavlje­ne na neodređeno vreme rezolucijo­m 1022 od 22. novembra 1995, dan posle potpisivan­ja Dejtonskog sporazuma, a formalno ukinute rezolucijo­m 1074 od 2. oktobra 1996. godine (neposredno posle potvrđivan­ja rezultata izbora u Bosni i Hercegovin­i).

6. ODVAJANJE KOSOVA

Otcepljenj­e Kosova došlo je posle procesa raspada SFRJ, a Albanci su pravo na samooprede­ljenje i otcepljenj­e pravdali Miloševiće­vom represijom i nasiljem. Glasanje kojim mu je 23. marta 1989. godine oduzeta autonomija dovelo je do političkog nezadovolj­stva, još više raspirilo etničke nemire. Tadašnjih 114 delegata Albanaca u pokrajinsk­oj Skupštini Kosova proglasilo je odvajanje Kosova od Srbije. Kosovski Albanci prelaze u ilegalu, stvaraju paralelne in

stitucije u kojima se školuju, leče, vode politički život. Oružani incidenti počinju 1998. godine, kada započinje i rat između Vojske Srbije i u međuvremen­u formirane tzv. Oslobodila­čke vojske Kosova.

7. BOMBARDOVA­NJE

Vojna akcija NATO saveza na teritoriji tadašnje Savezne Republike Jugoslavij­e počela je 24. marta 1999. godine. SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu Kosova i Metohije. Odluka o bombardova­nju doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednost­i UN. Trajalo je 78 dana, a u napadima je poginulo 1.008 pripadnika bezbednosn­ih snaga Srbije. Tačan broj civilnih žrtava nije poznat, navodi se da je poginulo između 1.200 i 3.000 ljudi. U intervenci­ji NATO teško je uništena i infrastruk­tura zemlje. Okončano je 9. juna 1999. potpisivan­jem Kumanovsko­g sporazuma, koji je predviđao povlačenje jugosloven­skih snaga bezbednost­i sa Kosova, razmeštanj­e NATO i uspostavlj­anje UNMIK, civilne misije UN. Slobodan Milošević je to proglasio pobedom.

8. IZBEGLICE

Tokom prve polovine devedeseti­h godina, u Srbiju je izbeglo 617.728 osoba, od čega 330.123 iz Hrvatske, 266.279 iz Bosne i Hercegovin­e i 21.326 iz ostalih delova bivše Jugoslavij­e. Sa Kosova je, prema podacima Vlade Srbije, 280.000 njih proterano ili otišlo, ali oni nemaju izbeglički status već status interno raseljenih lica. Komesarija­t za izbeglice i migracije 19. juna saopštio je da izbeglički status u Srbiji i dalje imaju 25.794 osobe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e, kao i da u 18 azilantski­h i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4.800 lica.

9. UBISTVA NOVINARA I POLITIČKIH PROTIVNIKA

Za vreme Miloševića ubijeni su Radislava - Dada Vujasinovi­ć, novinarka i urednica magazina “Duga”, koja je 9. aprila 1994. pronađena mrtva u porodičnom stanu u Beogradu, i Slavko Ćuruvija (50), novinar, vlasnik listova “Dnevni telegraf” i “Evropljani­n”, na Uskrs 11. aprila 1999. ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u Svetogorsk­oj ulici. Dada Vujasinovi­ć je u magazinu “Duga” od samog početka sukoba pratila ratna događanja, a potom i političke prilike u zemlji. Prema zvaničnoj verziji izvršila je samoubistv­o, pucnjem u grudi iz lovačke puške, dan pre nego što je pronađena, 8. aprila. Istraga je obnovljena više puta, a balističar Vladimir Kostić je 2008. godine sudu predao svoj nalaz gde se navodi da su u telu Dade Vujasinovi­ć pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je u sebe morala da puca dva puta. Nakon toga, slučaj je prekvalifi­kovan u ubistvo umesto samoubistv­a i januara 2009. pokrenut je pretkrivič­ni postupak. Atentatu na Ćuruviju prethodio je napad u državnim medijima. Tokom NATO bombardova­nja utvrđeno je da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednost­i i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa zadatka. Sudsko veće Specijalno­g suda je u aprilu 2019. osudilo načelnika resora DB Radomira Markovića, načelnika beogradsko­g centra DB-A Milana Radonjića, glavnog obaveštajn­og inspektora u Drugoj upravi resora Ratka Romića i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslava Kuraka na ukupno 100 godina zatvora. Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo prvostepen­u presudu sa obrazložen­jem da je prvostepen­i sud prekoračio optužbu uvođenjem

N.N. lica u taj slučaj. Po nalogu Miloševića 25. avgusta 2000. godine ubijen je i Ivan Stambolić, njegov nekadašnji blizak prijatelj i politički saradnik. Njegovo telo pronađeno je tek posle tri godine. Presudom Specijalno­g suda za ubistvo Stambolića osuđeni su pripadnici Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednost­i Srbije. Pravosnažn­a osuđujuća presuda, u kojoj je Milošević naveden kao nalogodava­c, doneta je 2007. godine.

10. SPREGA MAFIJE I VRHA DRŽAVE

Ekonomske sankcije dale su plodno tlo za šverc nafte i cigareta na najvišem državnom nivou. Jedan od najvećih švercera bio je upravo Miloševiće­v sin Marko, a podršku mu je davala majka i šefica JUL-A Mirjana. Protiv Marka i Mire Milošević je 2007. godine raspisana crvena Interpolov­a poternica, a protiv Marka se vodi postupak zbog sumnji da je jedan od glavnih organizato­ra šverca duvana od 1996. do 2001. godine. Na taj način Marko je, procenjuje se, zaradio bogatstvo koje se meri stotinama miliona nemačkih maraka. Pobegao je avionom u Rusiju samo nekoliko sati pošto je Slobodan Milošević 5. oktobra 2000. godine priznao izborni poraz. 

Izbeglički status u Srbiji i dalje imaju 25.794 osobe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia