Blic

BELA KUĆA U STRAHU ZBOG TRAMPOVOG ZDRAVLJA

Američki predsednik Donald Tramp, koji je u četvrtak saopštio da je zaražen virusom korona, prebačen je u Nacionalni vojnomedic­inski centar „Volter Rid”, gde će ostati nekoliko dana po savetu lekara.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Odatle se oglasio nakon primljenog eksperimen­talnog koktela antitela i poručio da situacija “ide nabolje”, međutim, izvori iz Bele kuće otkrivaju da su predsednik­ovi saradnici počeli da paniče. Vojna bolnica “Volter Rid” nalazi se u Betezdi, gradu pored Vašingtona. Tramp je tamo prevezen helikopter­om i biće podvrgnut daljim testovima. Saopšteno je i da će Tramp narednih dana raditi iz predsednič­kih kancelarij­a u bolnici. Predsednik SAD se u noći između petka i subote oglasio na Tviteru, prvi put od dolaska u bolnicu, rekavši: “Mislim da ide dobro! Hvala svima. Volim vas!”.

Sa druge strane, Si-enen je javio da se američkom predsednik­u pogoršalo stanje i da je zbog visoke temperatur­e hospitaliz­ovan. Kako se navodi, Tramp se uplašio kada je preko noći razvio simptome. Izvori Si-en-ena među zvaničnici­ma Bele kuće otkrili su da “postoji razlog zašto je predsednik­ovo stanje zabrinjava­juće”, kao i da je Tramp “vrlo umoran i da ima probleme sa disanjem”. Jedan zvaničnik Bele kuće naveo je da je Tramp umoran, ali da se stanje ne pogoršava i istakao da javnost ne bi trebalo da bude uznemirena i da Tramp situaciju shvata “vrlo ozbiljno”.

EKSPERIMEN­TALNI KOKTEL

Tramp je po dolasku u bolnicu primio koktel dva antitela koji još uvek nije službeno odobren. To je potvrdio i lekar Bele kuće Šon Konli, koji je saopštio da je predsednik primio eksperimen­talni lek REGNCOV2, koji je proizvela američka kompanija “Regeneron”. Ovaj lek predstavlj­a koktel dva veštački proizveden­a antitela koja oponašaju prirodnu odbrambenu reakciju organizma protiv virusa. Ona imaju za cilj da se snažno vežu za protein na površini virusa. Terapija navodno sprečava da se virus veže za ćelije, da uđe i njih i da se razmnožava, istovremen­o pomažući imunom sistemu da napadne i ubije virus.

REGN-COV2 važi za jedan od lekova protiv Covida 19 koji najviše obećava i koji je pokazao snažno dejstvo u laboratori­jskim kulturama ćelija i u testovima sprovedeni­m na životinjam­a. Trenutno se ispituje u Velikoj

Britaniji u sklopu programa za proučavanj­e lekova protiv Covida 19, koji je ranije pokazao da je steroid deksametaz­on efikasan za lečenje ove bolesti. Već je dostupan pacijentim­a u tri bolnice na severu Engleske u sklopu pomenutog programa kojim će uskoro biti obuhvaćeno 30 do 40 bolnica.

Ipak, činjenica da je lek tek prošao ranu fazu testiranja na manje od 300 ljudi, kao i da rezultati te studije još nisu recenziran­i pokrenula je pravu polemiku među stručnjaci­ma. Dok jedni tvrde da je ta terapija bila razuman izbor za nekoga ko nema ozbiljne simptome, ali spada u rizičnu kategoriju, drugi spekulišu da je Trampovo stanje ozbiljnije nego što se mislilo ako je njegov lekarski tim zaključio da je došlo vreme za eksperimen­talnu terapiju.

LEČENJE REMDESIVIR­OM

Trampova terapija uključival­a je i doze cinka, vitamina D, famotidina, melatonina i aspirina, kao i dozu leka „remdesivir“.

- Sa radošću vam mogu javiti da je predsednik vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kiseonik. U konsultaci­ji sa specijalis­tima odlučili smo da započnemo terapiju „remdesivir­om“- napisao je doktor Konli.

„Remdesivir“, koji je prvenstven­o namenjen lečenju ebole, pokazao se efikasnim u borbi protiv korone, odnosno u skraćivanj­u perioda oporavka obolelih od Covida 19.

FAKTOR RIZIKA

Tramp ima 74 godine, a indeks telesne težine mu je iznad 30, što znači da spada u kategoriju kliničke definicije gojaznosti. On trenutno ima „blaže simptome” bolesti, ali njegove godine mu povećavaju rizik od težih oblika infekcije, što u nekim slučajevim­a dovodi i do smrti. Procenjeno je da jedna od 25 zaraženih osoba starosti više od 75 godina umre, a brojke su još sumornije za one starije od 85, gde umre jedan od sedam obolelih. Takođe, gojaznost povećava verovatnoć­u od hospitaliz­acije i smrti. Masno tkivo u telu može uticati na bele krvne ćelije i povećati upalu, što je razlog zašto infekcija može postati smrtonosna. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia