Blic

GODIŠNJICA 5. OKTOBRA BEZ VELIKE POMPE

- DANIJELA LUKOVIĆ

na ulice pošto režim nije priznao poraz na izborima

DANAS SE NAVRŠAVA 20 godina od velikih demonstrac­ija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića, ali za razliku od nekih ranijih okruglih datuma, ovaj put će godišnjica demokratsk­ih promena u Srbiji biti obeležena znatno skromnije, tek uz poneku novinarsku tribinu.

Prema najavama koje su stigle u redakcije, dvadeset godina od 5. oktobra 2000. godine ovaj put biće obeleženo samo u Nišu, gde se održava tribina na tu temu u organizaci­ji novinara i urednika lokalnih i nacionalni­h medija, piše Beta.

U prostorija­ma „Siti smart radija“u najvećem gradu na jugu Srbije biće održana tribina “Peti oktobar - 20 godina kasnije”.

Pre dvadeset godina, u Beogradu su tog dana održane velike demonstrac­ije zbog toga što je predsednik SRJ Milošević odbio da prizna rezultate na predsednič­kim izborima, na kojima je 24. septembra izgubio od kandidata Demokratsk­e opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratsk­e stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Demonstran­ti su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, na pojedinim lokacijama i probijajuć­i buldožerim­a policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevn­im satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstran­te da uđu u Skupštinu, ali

bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-A u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici. U demonstrac­ijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Od devet milijardi evra, koliko će biti težak ekonomsko-investicio­ni plan Evropske unije (EIP) za Zapadni Balkan, barem oko 2,5 milijardi moglo bi da bude usmereno na projekte u Srbiji, nezvanično saznaje „Blic“. To je gruba procena naših izvora, imajući u vidu raniju saradnju i karakteris­tike naše zemlje.

Ovaj paket podrške oporavku regiona i ekonomskom približava­nju EU biće predstavlj­en u toku nedelje, a deo je novog Instrument­a pretpristu­pne promoći (IPA3) čija ukupna vrednost za narednih sedam godina iznosi 14,5 milijardi evra za zemlje u procesu pristupanj­a EU. Pokušali smo da baš od EU zvaničnika saznamo kojem iznosu Srbija može da se nada, ali je portparolk­a Evropske komisije Ana Pisonero odlučila da nas drži u neizvesnos­ti.

- Plan je i dalje u pripremi. Bojim se da ćete morati da imate još malo strpljenja dok se ne usvoji - kazala je Pisonero za „Blic“.

Ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kaže za „Blic“da će novi plan omogućiti povezivanj­e regiona i ubrzavanje reformi.

- Rad na ekonomsko-investicio­nom planu je u završnoj fazi i biće uskoro usvojen. Obezbediće Zapadnom Balkanu finansijsk­a sredstva za povezivanj­e regiona i ubrzavanje reformi koje će region učiniti privlačnom destinacij­om za investicij­e i privredu. Približiće tržišta Zapadnog Balkana i EU. Biće u skladu s ciljevima evropskih planova za oporavak: povezaniji, zeleniji i digitalnij­i - istakao je Fabrici.

Diplomatsk­i izvori „Blica“ukazuju da je nezahvalno govoriti o ciframa, ali da je prevashodn­o na Srbiji hoće li imati projekte koji će moći da iskoriste ta sredstva jer će se po projektima, a ne po zemljama, i dodeljivat­i novac.

- Imajući u vidu prethodna IPA sredstva i njihovu preraspode­lu, očekuje se da najveći deo finansijsk­e podrške usmerene ka projektima pripadne Srbiji. Tako je bilo i do sada, a spominje se da bi moglo da bude reči o iznosu od 2,5 milijardi evra. To je gruba procena, zvuči logično, imajući u vidu ranija sredstva i projekte Srbije - kaže izvor „Blica“.

Ekonomsko-investicio­ni plan pokrivaće 18 projekata, koji će uglavnom biti regionalno­g karaktera. Kako je najavljeno, okosnica plana biće povezivanj­e, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarboniz­acija proizvodnj­e energije, digitalna transforma­cija, koja uključuje širokopoja­sni pristup internetu.

Na to za „Blic“ukazuje i ministarka za EU Jadranka Joksimović, koja kaže da su tokom leta radili na prioriti

 ??  ?? Građani su bili prinuđeni da izađu
Građani su bili prinuđeni da izađu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia