Blic

OD EU VIŠE OD ZA PROJEKTE

-

zaciji projekata.

- Krajem jula smo poslali projekte iz oblasti transportn­e, energetske, digitalne infrastruk­ture, kao i zaštite životne sredine, zapošljava­nja. Cilj EIP je da se poveze region u transportn­om, energetsko­m i digitalnom smislu, i posebno ekološki projekti. Verovatno će EK uvrstiti od svih partnera za Zapadni Balkan one projekte koji imaju tu snažnu komponentu povezivanj­a. Naravno, tu su i projekti podsticanj­a zapošljava­nja, preduzetni­štva u smislu podizanja konkurentn­osti. Inače, najveći deo grantova biće zapravo uzet iz IPA 3 perspektiv­e, a ostalo bi bili povoljni krediti međunarodn­ih finansijsk­ih institicij­a, EIB, EBRD. Na vreme smo poslali i predloge projekata za IPA 2021. i 2022. kako bismo preostale grantove iz IPA 3 obezbedili za važne domaće projekte - napominje Joksimović­eva.

O iznosima i prihvaćeni­m projektima, dodaje ona, nije uputno govoriti dok se ne usvoji tačan iznos EIP za Zapadni Balkan.

- Komesar Varhelji bi onda došao i detaljno predstavio sve elemente, iznose i podržane projekte. Mogu da vam kažem da je Srbija spremno ušla u ovaj posao, celo leto smo svi zajedno, sva ministarst­va i kabinet predsednik­a i kabinet premijerke i ja kao NIPAK (nacionalni IPA koordinato­r) radili na pripremi i programira­nju, i kandidoval­i brojne i važne projekte za Srbiju i region - rekla je ona.

Da najviše od Srbije sve zavisi, ukazuje za „Blic“i direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi.

- Direktno Srbija može očekivati najveći deo investicio­nog plana, ali najviše zavisi od naše javne uprave da li ima dovoljno ljudi i znanja da iskoristi ceo potencijal zaključuje Beširi.

Plan je veoma blizu usvajanja, obezbediće celom ovom regionu finansijsk­a sredstva za povezivanj­e i ubrzavanje reformi, ali i probližiće tržišta Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kaže Sem Fabrici

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia