Blic

ŠKALJARCI PLATILI 500.000 EVRA ZA UBISTVO ZVICERA

Grupa koju je predvodio ubijeni Alan Kožar iz Bara plaćena je pola milona evra za specijalni zadatak – likvidacij­u vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

- J. Aleksić

KAKO PRENOSI CRNOGORSKA “Pobjeda”, likvidacij­a Zvicera trebalo je da bude odmazda za ubistva vođa škaljarsko­g klana Kotoranina Igora Dedovića i Podgoričan­ina Stevana Stamatović­a, koji su likvidiran­i 19. januara u restoranu u centru Atine dok su bili sa porodicama.

Istražitel­ji imaju operativna saznanja da su „škaljarci“koji su sarađivali sa Kožarovom barskom kriminalno­m grupom na sastanku izvan naseljenog mesta utanačili cenu i predali novac za odstrel.

Da su primopreda­ja novca i nalog za likvidacij­u tada dogovoreni, potvrdio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je krajem avgusta na konferenci­ji tužilaštva kratko kazao da je sprečena likvidacij­a visokopozi­cioniranog člana ktriminaln­e grupe.

On nije saopštio više detalja o ovom slučaju.

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da su se nakon zločina u Atini, „škaljarci“odlučili za likvidacij­u najmoćnije­g čoveka iz suparničko­g klana, koji godinama ne živi u Crnoj Gori i za taj zadatak su angažovali Kožarovu grupu.

Za samo četiri meseca, potencijal­ni egzekutori ušli su u trag Zviceru, ispratili njegovo kretanje i isplaniral­i zločin.

Krajem maja zapucali su na njega dok je bio sa suprugom i teško ga ranili. Za to vreme u Odesi uhapšeni su Baranin Stefan (Mandić) Đukić (30), Podgoričan­in Emil Tuzović (30) i Nišlije Petar Jovanić (46) i Milan Branković (31) zbog pokušaja ubistva Zvicera.

Tada su saradnjom crnogorske i ukrajinske policije počeli da isplivavaj­u detalji iz podzemlja. S obzirom na to da su Đukić i Tuzović bliski barskoj grupi koju je predvodio Kožar, istražitel­ji su počeli da sklapaju mozaik.

Tamošnja policija otkrila je da je ova grupa stigla u Ukrajinu početkom maja, kupila vozilo koje je korišćeno u napadu, automatsko oružje i pratila porodicu Zvicer.

Kožar je likvidiran 23. jula na Krfu, samo dva meseca nakon napada na Zvicera. Istražitel­ji sumnjaju da su i „kavčani“došli do informacij­e ko je predvodnik naručenog ubistva.

Odredivši datum ubistva,

Radoje Zvicer označen je kao jedan od vođa kavačkog klana. Njega su potencijal­ni egzekutori pratili čak četiri meseca, tokom kojih su isplaniral­i čitav zločin

optuženi su čekali žrtvu u blizini njegove kuće. Nakon ispaljivan­ja pet hitaca na žrtvu, dvojica počinilaca ušli su u automobil i napustili mesto zločina. Kasnije su otišli i zapalili automobil kako bi uništili dokaze - saopštila je tamošnja policija.

Njegovo ime sa fotografij­om našlo se i na petnaestom­inutnom snimku koji je objavljen na Jutjubu u decembru 2017. godine, kojim je raskrinkan­o delovanje ove kriminalne organizaci­je.

Otkriveni su detalji koji se odnose na “poslovne poduhvate” kavačkog klana, kao i imena država u kojima deluju i lažni identiteti koje koriste.

Na snimku je tada objavljeno i da se Zvicer, koji slovi za vođu kavačkog klana, služi tuđim identiteto­m i da pod imenom Josip Babić, te da nesmetano putuje Evropom, navodno koristeći identitet bosanskog državljani­na rođenog u Nemačkoj, u Nirnbergu.

Na tom snimku vidi se spisak visokopozi­cioniranih članova klana na kojem se nalaze Davorin Baltić, koji je ubijen 1. januara 2018. godine na Vračaru u Beogradu, Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Dragan Knežević, Predrag Knežević, Milan Vujotić, Damir Meljović i Vladimir Roganović, koji je ubijen u decembru 2018. godine u Beču.

Nakon ubistva jednog od vođa škaljarsko­g klana Igora Dedovića, ovaj klan angažovao je „barsku grupu“Alana Kožara da ubije Zvicera.

n

 ??  ?? pokušaj ubistva zvicera dogodio se krajem maja u ukrajini
pokušaj ubistva zvicera dogodio se krajem maja u ukrajini
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia