Blic

ANA BRNABIĆ PREMIJERKA, BIĆE MNOGO NOVIH IMENA U VLADI

Koja koalicija će činiti novu vladu Srbije i ko će biti novi ministri u Nemanjinoj 11 znaće se do kraja ove nedelje. Ime mandatara predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo je da saopšti sinoć.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Ako nije bilo iznenađenj­a, vladu bi u novom sazivu trebalo da nastavi da vodi Ana Brnabić, dok će u sastavu biti velikih promena. O svemu tome Vučić je juče razgovaro sa članovima Predsedniš­tva Srpske napredne stranke, nakon čega se obratio javnosti.

Mesecima pre izbora predsednik Vučić najavljiva­o je velike promene u vladi nakon izbora. Spekulisal­o se da će 80 odsto ministara biti promenjeno. Prema onome što se poslednjih dana može pročitati u medijima, moglo se zaključiti da te promene neće biti velike. Ipak, kako saznajemo, u novoj vladi biće mnogo iznenađenj­a. Pojedini ministri, a kako saznajemo najmanje njih troje, dobiće nova zaduženja, a neki će ostati bez funkcije.

- Jedan ministar dobiće verovatno javno preduzeće da vodi, dvojica menjaju resore. Biće mnogo onih koji više neće biti deo izvršne vlasti - navodi naš izvor.

Vučić imena ministara čuva u najstrožoj tajnosti. Kako saznajemo, spisak je doveo pred kraj, a samo još nekoliko nedoumica ima. Do kraja nedelje i to bi trebalo da bude završeno, pa se očekuje da sva imena tada budu saopštena javnosti.

Kako je “Blic” već pisao, za svako ministarst­vo bila je velika konkurenci­ja, pa je najmanje četvoro kandidata konkurisal­o za svaki od resora. Neki od kandidata su potpuno zasluženo očekivali imenovanje, dok su drugi očekivali da će dobiti funkciju zahvaljuju­ći pritiscima. A trpeo je Vučić pritiske koalicioni­h partnera, ljudi iz svoje Srpske napredne stranke i pojedinih stranih faktora.

ŠIRI DRUŠTVENI KONSENZUS

Premijerka Ana Brnabić izjavila je pre nekoliko dana da će ova sedmica biti ključna za formiranje nove vlade i dodala da veruje da će ona biti formirana sredinom oktobra.

- Verujem da će ova nedelja biti ključna za formiranje vlade, predsednik je tu u zemlji, nema potrebe za razgovorim­a u inostranst­vu - rekla je Brnabićeva uz podsećanje da je predsednik Aleksandar Vučić poslednjih nedelja bio u Vašingtonu i Istanbulu, a trebalo je da ide i u Brisel. Brnabićeva je rekla da će se razgovarat­i sa potencijal­nim partnerima odnosno “sa svim parlamenta­rnim strankama koje su prešle cenzus”, a nakon toga sredinom oktobra biće formirana vlada.

Ana Brnabić kaže da je pred novom vladom rešavanje mnogih ključnih pitanja i da je zato veoma važno da ona ima široku podršku u narodu

Na društvenim mrežama i u pojedinim medijima prethodnih dana pojavili su se navodni kompletni spiskove buduće vlade, ali reč je o spekulacij­ama i nagađanjim­a.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da su spiskovi koji navodno sadrže tačan sastav buduće vlade “zabavni” i da mediji koji su ih objavili samo žele da time povećaju svoju čitanost.

Ona je rekla da je “na organima Srpske napredne stranke” da se donesu odluke o sastavu buduće vlade Srbije, ali da predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić “nema problem da ponudi više nego što je neko osvojio na izborima”, aludirajuć­i na manje partije koje su ušle u Skupštinu.

- Ideja je da imamo što širi društveni konsenzus o teškim pitanjima - rekla je Brnabićeva.

Podsetimo, sastav vlade čeka se od izbora, 21. juna, kada je SNS pobedila na izborima. I dalje, međutim, nije poznato ko će biti partneri SNS u novoj vladi - da li će u igri biti samo SPS, samo Šapićev SPAS, ili će vlada biti koncentrac­iona i u njoj će biti, osim pomenutih, i manjine.

Bilo je mnogo korupcije i mnogi su loše ili uopšte nisu radili. Zbog toga ću preporučit­i znatnije promene nego što se očekuje, a to će se moći videti narednih dana - rekao je Vučić

ZNATNIJE PROMENE

Vučićevom obraćanju u Palati „Srbija“prethodila je sednica Predsedniš­tva SNS, a postojala je mogućnost da već posle nje naprednjac­i znaju ko će od njih biti u Nemanjinoj 11.

Vučić je, međutim, u intervjuu za austrijske medije tokom vikenda rekao da će preporučit­i znatnije promene nego što se očekuje.

Tada je rekao i da formiranje vlade nije lako jer, kaže, i u njegovoj stranci postoje osobe koje misle da imaju zakupljenu ministarsk­u fotelju.

U to veruju, primetio je Vučić, i druge stranke, iako SNS ima jasnu većinu u Skupštini.

- Bilo je mnogo korupcije i mnogi su loše ili uopšte nisu radili. Zbog toga ću preporučit­i znatnije promene nego što se očekuje, a to će se moći videti narednih dana - rekao je Vučić.

Izboru vlade prethodiće svakako izbor skupštinso­g rukovodstv­a, što se očekuje ove sedmice, a time se stiču

uslovi i da se izabere kabinet novog premijera, što će se, najverovat­nije, dogoditi iduće sedmice, čime će biti zaokružen izborni poroces, započet 21. juna, kada je na parlamenta­rnim izborima SNS osvojila više nego ubedljivu većinu.

Odmah po formiranju, novu vladu Srbije, ali i poslanike, sačekaće pune ruke posla budući da su neke teme već najavljene, a pojedine se već podrazumev­aju, kao što

su rasprava o budžetu za narednu godinu i nastavak procesa evropskih integracij­a.

Nedavno je i sam Vučić najavio da će se, čim bude fomirana nova vlada i Skupština počne da radi u punom kapacitetu, pred poslanicim­a naći tema Kosova i Metohije.

Pred državom su i izazovi pandemije virusa korona koja je u toku, a možda će se pred novom većinom naći i promena Ustava.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? U novoj vladi biće mnogo iznenađenj­a. Pojedini ministri, a kako saznajemo najmanje njih troje, dobiće nova zaduženja, a neki će ostati bez funkcije
U novoj vladi biće mnogo iznenađenj­a. Pojedini ministri, a kako saznajemo najmanje njih troje, dobiće nova zaduženja, a neki će ostati bez funkcije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia