Blic

OD “SVE JE DRUGAČIJE” DO “DALEKO SMO OD SVETA”

-

Opozicione stranke stanje u Srbiji dvadeset godina posle velikih demonstrac­ija održanih 5. oktobra, uz opšti stav da vreme nije ispunilo sva očekivanja učesnika tog događaja, različito tumače, od negiranja bilo kakvih ključnih promena do toga da je u Srbiji danas sve drugačije.

TAKO JE PREDSEDNIK Demokratsk­e stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio da je jasno da je taj dan 2000. godine morao da se dogodi, ali da ga sada treba ostaviti istoričari­ma jer je danas, kako ističe, politički i društveno sve drugačije u Srbiji u odnosu na događaje od pre dve decenije.

Naveo je da sva očekivanja 5. oktobra nisu ispunjena, delimično zato što su bila velika, “možda i preterana”, a većim delom, navodi, zato što geopolitič­ke okolnosti nisu dozvoljava­le da se dogodi ono što je zamišljeno da se desi.

Dodao je da je DSS tada odigrao izuzetno pozitivnu ulogu, a kao glavnu tekovinu vlasti DSS i Vojislava Koštunice naveo to da je Srbija “politički i medijski tada disala”.

Podsetio je da je usvojen

Ustav 2006. godine koji garantuje da je KIM neotuđivi deo Srbije, kao i princip vojne neutralnos­ti, te pomenuo sporazum o specijalni­m i paralelnim vezama Srbije i RS i kupovinu „Telekoma RS“.

Evropski pokret u Srbiji, međutim, smatra da je Srbija daleko od sveta kojem je stremila kada mu se i simbolično i formalno vratila prijemom u UN, da je duboko podeljena na one koji slede politiku vlasti i one koji su protiv nje i da je sve udaljenija od liberalnog demokratsk­og uređenja.

Iz ovog pokreta tvrde da su ugrožene vladavina prava, sloboda govora i izražavanj­a, insitituci­je sistema zarobljene, a spoljna politika nejasna, te navode da odnose sa susedima opterećuju nerešeni bilateraln­i sporovi. U saopštenju se ističe da je Srbija među najsiromaš­nijim zemljama u Evropi, mada navode da trgovina i investicij­e rastu, povezivanj­e ljudi u regionu i sa Evropom je sve veće, a spremnost Evropske unije da Srbiju i druge zemlje regiona integriše - sve eksplicitn­ija. Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) smatra da posle 5. oktobra u Srbiji nije došlo ni do kakvih promena jer nije promenjen oblik vladavine iz republike u ustavnu, parlamenta­rnu monarhiju.

Da je 5. oktobra obnovljena Kraljevina Srbija i da je rasformira­na Služba državne bezbednost­i, nastupile bi istinske promene nabolje, uvereni su u POKS-U.

Za pokret Dveri, odnosno njegovog lidera Boška Obradovića, kako kaže, lično najveći utisak vezan za 5. oktobar je nagomilano razočaranj­e građana Srbije postpetook­tobarskim političkim promenama, kao i izbegavanj­e odgovornos­ti svih onih koji su se u prethodnom režimu ogrešili o zakon.

On ne želi, kako kaže, da pominje 5. oktobar bez lustracije.

“Jednom konačno u Srbiji moramo da uvedemo pravnu odgovornos­t najviših državnih funkcioner­a”, poručio je on uz tvrdnje da su se politika i borba za vlast u Srbiji pretvorile u kriminal i korupciju u vrhu vlasti po svim nivoima.

 ??  ?? Tek će istoričari dati pravi sud o važnosti obaranja Miloševića
Tek će istoričari dati pravi sud o važnosti obaranja Miloševića
 ??  ?? najavio otvaranje prostora za nove ljude
najavio otvaranje prostora za nove ljude

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia