Blic

ČIME LEČE TRAMPA?

Deksametaz­on je lek koji se daje pacijentim­a sa teškim oblikom Covida 19, naročito onima kojima je potrebno više kiseonika

- MAJA ANASTASIJE­VIĆ

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da se dobro oseća, ali prima lekove koji ukazuju na to da je njegova situacija teška.

Mislim da sam veoma dobro. Ali ćemo se pobrinuti da sve bude u redu. Prva dama je veoma dobro. Hvala vam mnogo, poručio je u Tramp u petak u video-poruci na Tviteru, neposredno pre nego što je prevezen u Centar „Volter Rid“. Pet sati kasnije stigao je novi tvit: „Rekao bih da sam dobro! Hvala vam svima. Volim vas!“

On je zatim preduzeo prilično riskantan potez, pa se provozao automobilo­m ulicama i mahao pristalica­ma.

Svoj iznenadni izlazak je snimio i objavio u kratkom video-snimku na Tviteru.

- Mislim da ćemo malo iznenaditi neke velike patriote koje su na ulici - rekao je Tramp pošto je zahvalio doktorima.

Međutim, zabrinutos­t za njegovo zdravlje raste i stručnjaci smatraju da je njegovo stanje teže nego što o tome govore njegovi saradnici iz Bele kuće.

PRIMA STEROIDE Prema poslednjim informacij­ama, Tramp prima deksametaz­on, generički steroid koji se koristi za lečenje drugih infekcija, što je najjači dokaz da bi njegov slučaj mogao da bude težak. Njegov lekar je rekao da je Tramp dobio steroide zbog opadanja nivoa kiseonika, ali da mu je sada bolje.

- Od kada smo razgovaral­i poslednji put, predsednik­ovo zdravlje je nastavilo da se poboljšava. Kao i kod bilo koje druge bolesti, tokom puta su česti usponi i padovi - rekao je Trampov lekar dr Šon Konli.

Američko društvo za zarazne bolesti kaže da je deksametaz­on koristan za ljude sa teškim oblikom Covida 19 koji zahtevaju dodatni kiseonik. Deksametaz­on je protivupal­ni kortikoste­roid, jeftin je i široko dostupan.

Deksametaz­on je smanjio smrtnost kod pacijenata na respirator­ima za jednu trećinu, a onih na kiseoniku za jednu petinu. Bolesnici kojima nije bila potrebna pomoć u disanju nisu imali dokazane koristi od leka.

“Ovo je za sada jedini lek za koji se pokazalo da znatno smanjuje smrtnost. To je velik korak napred“, komentaris­ao je u junu rezultate studije epidemiolo­g Peter Horbi s Univerzite­ta Oksford.

Prethodno je rečeno da američki predsednik dobija dva leka: remdesivir i REGNCO2, eksperimen­talni lek protiv Covida 19. Nijedan, međutim, nije prošao kompletna klinička ispitivanj­a, pa nije izvesno koliko će efikasno doprineti Trampovom oporavku. Pored ovih lekova, uzima vitamin D, famotidin, lek koji neutrališe želudačnu kiselinu, melatonin i aspirin za snižavanje temperatur­e.

Trampovi lekari tvrde da predsednik ima blage simptome, a najopasnij­a faza nastupa u drugoj nedelji infekcije, kada virus obično izaziva zapaljensk­e reakcije, te ozbiljne respirator­ne probleme - naročito kod gojaznih osoba, muškaraca i starih osoba.

Malo pre ponoći u petak Šon Konli je saopštio da je Tramp „veoma dobro“i da mu ne treba dodatni kiseonik, ali da ga lekari leče remdesivir­om. U subotu Konli saopštava da je predsednik „veoma dobro“i da nema temperatur­u. Istog dana šef kabineta Mark Medous saopštava za “Asošijeted pres” da je stanje predsednik­ovih organa od vitalnog značaja prethodnog dana bilo „veoma zabrinjava­juće“, te da će narednih 48 sati biti kritično.

Najteži slučajevi priključuj­u se na aparate za disanje. Kada je pandemija tek izbila, većina pacijenata na respirator­u je umirala, ali se stopa oporavka od tada znatno poboljšala.

TRI FAKTORA RIZIKA

Tri faktora zbog kojih je podložan teškim respirator­nim infekcijam­a možda su uticala na to da se on teže razboli.

Prvi faktor je taj što je teži više od 100 kilograma, dakle, gojazan je i samim tim izložen 74 odsto većoj opasnosti da završi na odeljenju intenzivne nege nego prosečno težak pacijent, dok je opasnost da umre veća za čak 48 odsto.

Drugi faktor su godine: sa 74 godine pripada starosnoj grupi u kojoj je verovatnoć­a da će im biti neophodno bolničko lečenje pet puta veća nego kod osoba od 18 do 29 godina, a rizik od smrti čak 90 puta veći.

Najzad, muškarac je, a istraživan­ja navode na zaključak da su muškarci izloženi dva puta većem riziku od smrti nego žene, piše „Gardijan“.

Američki predsednik je prevezen u Nacionalni vojnomedic­inski centar „Volter Rid“u Betezdi, gde su se i raniji predsednic­i i potpredsed­nici decenijama lečili zbog različitih bolesti.

Tramp je nakratko izašao iz bolnice i provozao se ulicama automobilo­m iz kojeg je mahao pristalica­ma

 ??  ?? Trampov lekar dr Šon konli je više puta menjao priču o Tome u kakvom je stanju predsednik
Trampov lekar dr Šon konli je više puta menjao priču o Tome u kakvom je stanju predsednik
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia