Blic

SITUACIJA MOŽE DA SE PROMENI ZA 24 SATA

-

Epidemiolo­g Branislav Tiodorović izjavio je da je situacija u vezi sa virusom korona u našoj zemlji stabilna i da nema potrebe za pooštravan­jem mera, ali je ukazao da se situacija može promeniti za 24 časa i da je zato važno striktno poštovanje standardni­h epidemiolo­ških mera.

TIODOROVIĆ KAŽE DA rizik od skoka broja zaraženih u našoj zemlji postoji, s obzirom na to da je, ističe, virus u velikoj meri prisutan u okolnim i drugim evropskim zemljama.

Posebno je apelovao na građane koji iz privatnih ili poslovnih razloga putuju u neku od zemalja regiona da budu oprezni i pridržavaj­u se mera.

- Po Evropskom centru za kontrolu bolesti, Srbija dosta dobro stoji, ali moramo biti oprezni, jer se to može promeniti za 24 časa, kao što se dogodilo na Islandu, Češkoj ili Mađarskoj - rekao je Tiodorović za TV „Prva“.

Zbog toga je apelovao na građane da nastave sa nošenjem maski, držanjem distance i čestom dezinfekci­jom, jer, ističe, upravo te mere sprečavaju da se virus širi.

- Pridržavan­je ovih mera je dalo rezultate, ali to ne znači da se zaustavimo na tome. Manji broj zaraženih u odnosu na druge zemlje u regionu postigli smo zaslugom velikog broja odgovornih građana, ali važno je da nastavimo tako - rekao je Tiodorović.

To će biti, navodi, svojevrsna priprema za zimu, kada će, kaže Tiodorović, mere biti pooštrene zbog hladnijeg vremena koje pogoduje virusu i čestog boravka ljudi u zatvorenim prostoriji­ma.

S obzirom na to da se za oktobar predviđa miholjsko leto, navodi epidemiolo­g, očekuje se da će ovaj mesec po pitanju korone biti “miran”, ali da se već od novembra može očekivati ono što se mesecima najavljuje. Na pitanje da li bi trebalo da nas zabrine što je virus otkriven u 24 osnovne i 9 srednjih škola, među kojima je u dve škole došlo do transmisij­e, Tiodorović kaže da to ne bi trebalo nas uplaši.

Istovremen­o, i imunolog i član Kriznog štaba Srđa Jaković kaže da se kraj epidemije ne očekuje ove jeseni, dodajući da od svih nas zavisi koliko će sve trajati. Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-A, rekao da modeli koji se prave kažu da za nekoliko nedelja korona može da se razbukti. Od građana, kaže, zavisi koliki će biti porast.

- Kritičan je svaki dan kad možemo nešto da sprečimo, a to ne uradimo. Svaki put kad sprečimo, menjamo situaciju nabolje. Mi smo učesnici, a ne posmatrači, napominje imunolog.

NA ZIMU MERE će BITI POOŠTRENE ZBOG POGODUJE HLADNIJEG VREMENA KOJE VIRUSU, KAŽE EPIDEMIOLO­G

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia