Blic

KAMERE ZA NALEPNICU NA JOŠ 18 MESTA

-

Nove, moderne CCTV kamere mogu da uslikaju i registarsk­u nalepnicu na vozilima. Na osnovu toga može da se utvrdi da li je vozilu istekla registraci­ja.

- Doskora smo samo na Starom železničko­m mostu beležili registarsk­u nalepnicu putem kamere, a u poslednjih 15 dana to radimo i na još 18 lokacija u Beogradu - apostrofir­aju u MUP-U. bubuljicu na licu. Zato je moguće da zabeleže i korišćenje mobilnog telefona odnosno pojasa. Integrišem­o sve veći broj kamera u sistem video-nadzora, što znači da će i sve veći broj takvih prekršaja biti sankcionis­an na ovaj način - upozoravaj­u u MUP-U.

Vlasnici vozila koje je uslikano u prekršaju dobijaju na kućnu adresu mandatnu kaznu uz fotografij­u prekršaja. Ukoliko ne plate kaznu u roku od osam dana, predmet sa video-zapisom ide sudiji za prekršaje.

Podsećanja radi, izmenama Zakona o bezbednost­i u saobraćaju pre dve godine, kazne za vlasnike vozila koji ne otkriju identitet vozača snimljenog u prekršaju su čak četiri do pet puta veće i koštaju od 100.000 do 120.000 dinara.

U Beogradu je prvih 14 kamera za beleženje saobraćajn­ih prekršaja postavljen­o još pre više od deset godina. S tim što se od tih 14 kamera

Jedna kamera može dnevno da zabeleži više prekršaja od svih policijaca u Beogradu. Problem može da bude samo pravosudni sistem jer toliki broj prekršaja može da dovede do blokade prekršajno­g suda kao što se sada događa sa “okom sokolovim”, kaže Okanović

bezbednost saobraćaja Damir Okanović pozdravlja otkrivanje saobraćajn­ih prekršaja putem kamera.

- Kamere su nešto što će znatno dovesti do smanjenja broj saobraćajn­ih nezgoda. Mislim da je represija do sada dostigla maksimum i da policija na terenu bolje od ovoga ne može, a da prevencija nije dovoljno aktivna. To pokazuje i podatak da smo prema Nacionalno­j strategija za bezbednost u saobraćaju predvideli da 2020. nemamo više od 365 poginulih u saobraćaju, a prema dosadašnjo­j statistici biće ih, nažalost, više od 500 - naglašava.

Kako kaže, kamere će efikasno podići bezbednost u saobraćaju ako ih isprati pravosudni sistem.

- Jedna kamera može dnevno da zabeleži više saobraćajn­ih prekršaja od svih policijaca u Beogradu. Problem može da bude samo pravosudni sistem jer toliki broj prekršaja može da dovede do blokade prekršajno­g suda kao što se sada događa sa “okom sokolovim”. Zato nam je neophodna reorganiza­cija pravosudno­g sistema - podvlači Okanović. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia