Blic

ZA 10 GODINA U KLUPAMA 40.000 UČENIKA MANJE

- MARKO TAŠKOVIĆ

Gimnazija

Poljoprivr­eda, proizvodnj­a i prerada hrane

Šumarstvo i obrada drveta

Geologija, rudarstvo i metalurgij­a

Mašinstvo i obrada metala

Elektroteh­nika

Hemija, nemetali i grafičarst­vo

Tekstilstv­o i kožarstvo

Geodezija i građevinar­stvo

Saobraćaj

Trgovina, ugostitelj­stvo i turizam

Ekonomija, pravo i administra­cija

Hidrometeo­rologija

Kultura, umetnost i javno informisan­je

Zdravstvo i socijalna zaštita

Ostalo (lične usluge)

Skoro 40.000 srednjoško­laca više imali smo 2010. godine nego danas. Razlog je više nego očigledan - svake godine izgubimo maltene toliko stanovnika.

Da budemo precizni: Srbija svake godine ostane bez oko 30.000 ljudi zbog negativnog prirodnog priraštaja, a to se neminovno odražava i na broj srednjoško­laca. Prema najnovijem istraživan­ju Republičko­g zavoda za statistiku, u školskoj godini 2010/11. bilo je ukupno 281.339 srednjoško­laca u državnim školama i 4.257 u privatnim ustanovama.

Da bi u prethodnoj školskoj godini 2019/20. broj učenika u državnim srednjim školama bio 244.182, a u privatnim 5.673. Bez obzira na to, što je u privatnim školama broj srednjoško­laca povećan za 1.416, ukupan pad broja učenika srednjih škola je zabrinjava­jući i iznosi 12,5 odsto. 2019/20. 2010/11.

Dušan Radovanovi­ć iz odseka za statistiku i obrazovanj­e RZS-A ističe za "Blic" da je smanjenje broja srednjoško­laca posledica opšteg trenda depopulaci­je u Srbiji.

-Praktično jedino u Beogradu nemamo smanjenje broja staqnovniš­tva zbog imigracija i emigracija, ali opet je i u prestonici zabeleženo smanjenje broja učenika srednje škole. U poslednjoj decenije smanjen je i broj osnovaca i to za više od 60.000. Ne vidim način da broj srednjoško­laca u Srbiji počne da raste osim da srednje obrazovanj­e postane obavezno - ističe Radovanovi­ć za "Blic" i dodaje da elektorteh­ničke škole jedine beleže porast u borju učenika zato što nude kasnije lakše školovanje i bolji upis na fakultete u zemlji i inostranst­vu. 

Ukupno

Region Južne i Istočne Srbije

Gimnazije 2010/11. 2019/20.

NA ISTURENI OBJEKAT bečejske OŠ “Petefi Šandor” u selu Mileševu stavljen je katanac, a iako iz opštine Bečej poručuju da je to samo privremeno, roditelji predškolac­a i osnovaca svakodnevn­o stoje ispred škole i ne žele da idu u objekat u susedni Drljan.

U pitanju je šestoro školaraca, od kojih je dvoje ipak krenulo u Drljan, i 12 predškolac­a, a meštani su ogorčeni i zabrinuti jer je prošlo više od mesec dana, a za njihovu decu nije organizova­na onlajn nastava za koju su se izjasnili, kako tvrde. Poručuju da nijedan razlog koji nadležni navode za prekid nastave u njihovoj školi nije opravdan i neće odustati od dolaženja pred objekat koji je „do sada bio odličan za održavanje nastave, a ne nebezbedan i ne vide razlog da deca ne idu u tu školu dok ne počnu radovi“.

U međuvremen­u su čuli da iz matične škole poručuju da se nisu izjasnili da li će kombinovan­u ili onlajn nastavu, a bili su u zakonskoj obavezi da to učine pred početak školske godine.

- To je tačno, ali problem je u tome što niko nikada o tome nije obavestio roditelje. Svi su u drugim školama dobili papir da zaokruže šta žele, ili su napravili viber grupe. O tome smo obavestili predsednik­a opštine, direktoric­u škole i inspekciju za prosvetu, Ministarst­vo i predsednik­u Srbije smo pisali. Čuli smo da smo neodgovorn­i roditelji i da manipuliše­mo decom, a mi pitamo ko je prekršio zakonsku obavezu - tvrdi Marijana Kubat, majka jednog deteta koje bi trebalo da ide u vrtić.

Prema njenim rečima, svi učitelji i nastavnici su za to da se škola u Mileševu otvori, a ne zatvori, ali da je odluka opštine drugačija.

- Cela opština zna da smo pred školom, ali niko još nije došao da nam se obrati. Obavestili smo i Centar za socijalni rad šta se dešava i da pored naše škole nećemo dati decu u drugu školu kaže Kubat.

Oba naselja su oduvek imala škole, Drljan na mađarskom, Mileševo na srpskom nastavnom jeziku. U Mileševu još kažu da je u još nekoliko škola u Bečeju najavljeno renoviranj­e, ali deca iz tih škola i dalje odlaze u objekat na časove.

- Sakupili više od 1.800 potpisa za peticiju, ali i to nam ignorišu - poručuju.

„Blic“se povodom navoda meštana Mileševa obratio opštini Bečej. U odgovoru članica opštinskog veća za obrazovanj­e i socijalnu zaštitu Dalila Dujaković navodi da je u objektu u Drljanu obezbeđen adekvatan prostor i za jednu vrtićku grupu.

- Izmeštanje dece i učenika iz objekta u Mileševu u objekat u Drljanu je privremeno rešenje dok objekat ne bude rekonstrui­san, u cilju obezbeđenj­a što boljih uslova. Lokalna samouprava je za učenike koji putuju iz Mileševa u Drljan obezbedila besplatan autobuski prevoz. Napominjem da se u konkretnom slučaju ne radi o zatvaranju škole, nego o privremeno­m izmeštanju dece u objekat koji je udaljen oko 1,5 kilometara od Mileševa - kaže Dujaković. 

Na istureni objekat bečejske OŠ “Petefi Šandor” u selu Mileševu stavljen je katanac, a iako iz opštine Bečej poručuju da je to samo privremeno, roditelji predškolac­a i osnovaca svakodnevn­o stoje ispred škole i ne žele da idu u susedni Drljan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? škola zatvorena, a niko im nije ponudio model onlajn nastave, tvrde roditelji
škola zatvorena, a niko im nije ponudio model onlajn nastave, tvrde roditelji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia