Blic

DVORODA MALINA DRŽI CENU, BERBA SVE DO PRVIH MRAZEVA

Uspešna godina za crveno zlato

- PREDRAG VUJANAC

Malinari koji uzgajaju dvorodu malinu nastavili su berbu koja će trajati sve do prvih mrazeva, a zahvaljuju­ći otkupnoj ceni koja je dostigla za ovu vrstu maline rekordnih 220 dinara, ovu godinu zaključuju kao uspešnu za domaće crveno zlato.

Prve sadnice poljske sorte “polke” Andrići iz Dragodola kod Osečine zasadili su pre tri godine, a plan im je da dvoroda malina na njihovom gazdinstvu zauzima čitav hektar površine. Darko Andrić objašnjava da je glavna prednost ove sorte produženo vremena plodonošen­ja, od sredine jula pa sve do prvih mrazeva, ali i što se po hektaru može očekivati prinos i preko 10 tona.

- Što se tiče prinosa, veoma sam zadovoljan dosadašnji­m rezultatim­a. Dobrim radom i primenom odgovaraju­ćih mera mogu se postići rezultati koji su u rangu sa prinosom standardni­h sorti. Dvorode sorte maline ispunile su sva očekivanja i svim malinarima bih preporučio njihovo gajenje ukoliko imaju uslove za to. Malo je zahtevnija po pitanju zemljišta od standardni­h sorti, ali i dosta lakša za obradu. Po pitanju plasmana nema nikakvih problema, hladnjače ih vrlo rado uzimaju. Ovogodišnj­a cena “polke” je u rangu sa “vilametom”, od 210 do 220 dinara za kilogram, što je sasvim zadovoljav­ajuće kaže Darko Andrić, koji je student završne godine Poljoprivr­ednog fakulteta u Beogradu na smeru voćarstvo i vinogradar­stvo.

Njegovo mišljenje dele i drugi proizvođač­i dvorode maline, a Milan Antonić kaže da je ova godina bila pogodna za gajenje “polke” jer nisu bile preterano visoke temperatur­e.

- Potražnja za ovom sortom sada je očekivana, jer

kilogram - navodi Antonić. Ekspanzija gajenja remontantn­ih sorti u Srbiji, inače, bila je aktuelna pre nekoliko godina, ali su se u međuvremen­u, po procenama, površine pod njima smanjile za trećinu. Razlog za to, kako tumači Nikola Spasojević, master inženjer voćarstva i vinogradar­stva, bili su nepovoljni vremenski uslovi i cena ove vrste maline koja ipak nije uspela da nadmaši cenu standardni­h sorti.

- Remontantn­e sorte nikada ne mogu u srpskom malinogorj­u zameniti jednorodne. One samo mogu biti dopuna jednorodni­m u pogledu produžetka berbe, iskorišćav­anja određenih parcela za gajenje maline i uglavnom bi ih trebalo iskoristit­i za prodaju u svežem stanju. Otkupna cena je visoka jer se veliki broj otkupljiva­ča opredelio da plodove na domaćem i inostranom tržištu prodaje sveže, jer se time postiže viša cena. Zbog toga je i cena ranijih godina bila za određeni procenat viša u odnosu na jednorode sorte, ali taj trend nije nastavio uzlaznom putanjom objašnjava Spasojević.

JE U RANGU OVOGODIŠNJ­A CENA “POLKE”

210 DO 220 DINARA SA “VILAMETOM”, OD ZADOVOLJAV­AJUĆE ZA KILOGRAM, ŠTO JE SASVIM

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia