Blic

HAKERI JOŠ NAJMANJE DVA MESECA U PRITVORU

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu razmatralo slučaj 11 programera iz Niša

- BOJANA BOGOSAV

Specijalno odeljenje Višeg suda u Beogradu produžilo je juče pritvor za još najmanje dva meseca niškim programeri­ma koji su optuženi da su građane Amerike prevarili za više od 70 miliona dolara.

Kako saznaje “Blic”, 11 niških programera ostalo je u pritvoru zbog bojazni suda da će se izlaskom na slobodu sakriti ili pobeći u cilju ometanja postupka odlučivanj­a po zamolnici.

- Pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranj­a - kažu za “Blic” u Višem sudu.

Šta to u praksi znači? Osumnjičen­im hakerima nedugo nakon hapšenja određen je ekstradici­oni pritvor koji podrazumev­a da će uhapšeni u njemu provesti najviše godinu dana, odnosno do odluke o izručenju. Međutim, sud na svaka dva meseca ima dužnost da obavi redovnu kontrolu pritvora i ispita da li postoje uslovi za puštanje na slobodu okrivljeni­h. U ovom slučaju, sledeća redovna kontrola biće za dva meseca, tačnije 5. decembra.

- Da li će se ranije razmatrati zavisi od toga hoće li sud, a potom i Ministarst­vo

pravde u naredna dva meseca doneti odluku o njihovoj ekstradici­ji. Predmet je prosleđen krivično-vanpretres­nom veću Specijalno­g suda koji treba da da svoje mišljenje postoje li uslovi za izručenje. Njihov zaključak prosleđuje se ministru pravde,

koji donosi odluku

SUDA KOJE PREDMET JE PROSLEĐEN VEĆU O TOME DA LI TREBA DA DA MIŠLJENJE POSTOJE USLOVI ZA IZRUČENJE

o tome - navodi izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Podsetimo, američki istražni organi dostavili su zamolnicu srpskom pravosuđu za ekstradici­ju 11 programera iz Niša, osumnjičen­ih

da su preko lažnih internet platformi prevarili građane SAD za 70 miliona dolara. Oni se sumnjiče za udruživanj­e radi vršenja krivičnih dela, prevare i pranje novca, za šta im, po američkim zakonima,

preti kazna zatvora do 20 godina.

O postupku koji su pokrenuli organi SAD nije mogla da govori nijedna pravosudna institucij­a u Srbiji jer svaka od njih, od Ministarst­va pravde, preko Tužilaštva do policije, postupala je po zamolnici. Posebno je intrigantn­o to što u istrazi nije učestovao nijedan srpski pravosudni organ, već isključivo FBI, te su detalji njihove istrage otkriveni tek po prijemu zahteva za ekstradici­ju.

Nezvanično se saznaje da su programeri, koji imaju od 25 do 35 godina, osumnjičen­i da su putem interneta pravili

investicio­ne platforme za takozvane binarne opcije. Potom su pronalazil­i investitor­e iz inostranst­va, stvarali lažne trgovinske transakcij­e, lažne potvrde o podizanju i prebacivan­ju novca. Navodno su potom zatvarali lažne platforme i nakon nekog vremena otvarali nove sa istom, već razrađenom metodom rada. Sumnja se da su se ovim aktivnosti­ma bavili od 2011. do juna 2020. godine.

Kako je “Blicu” potvrđeno u Višem sudu u Beogradu, sedam uhapšenih ima samo državljans­tvo Srbije, dok ostali imaju pasoše i drugih zemalja.

U pritvoru se nalazi se i jedna trudnica poreklom sa Filipina. 

 ??  ?? sumnja se da su hakeri prevarili amerikance za miliona dolara
sumnja se da su hakeri prevarili amerikance za miliona dolara
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia