Blic

NE STAVLJAJTE NAM OMČU OKO VRATA

Selektor oštar pred polufinale baraža Lige nacija u Norveškoj (četvrtak, 20.45)

- VELJKO IVANOVIĆ

Ovo je mnogo važna utakmica, ali nije presudna. Zašto razmišljam­o negativno, hajde da budemo svi zajedno. Ne vidim zašto bih odlazio u slučaju poraza, poručuje Ljubiša Tumbaković.

Reprezenta­cija Srbije će u četvrtak da bije jednu od najvažniji­h bitki u ovom veku. “Orlovi” gostuju Norveškoj u okviru polufinala baraža Lige nacija. Ukoliko naši momci budu pravi i u Oslu savladaju domaćina, finale bi se igralo u Beogradu sa pobednikom duela Škotska Izrael. Dakle, trijumf u Oslu bi nam trasirao put ka kontinenta­lnom šampionatu, na kome smo poslednji put učestvoval­i još 2000. godine.

Protivnik je za svako poštovanje. To je ekipa vikinškog mentalitet­a, kod njih nema predaje, a predvodi ih nova nada svetskog fudbala Erling Braut Haland. Napadač Norveške će nam, najverovat­nije, praviti najviše problema.

Pa ipak, trebalo bi svi da gledamo do utakmice samo u naše dvorište. Da pružamo podršku i šaljemo izabranici­ma Ljubiše Tumbaković­a samo pozitivnu energiju. Na konferenci­ji za medije pred put u Oslo bilo je i povišenih tonova. Možda je tako i bolje, da se zategne, narodski rečeno. Tumbu je zaboleo nedostatak vere u državni tim, pa je branio i svoju ekipu i sebe. Legitimno.

Kormilar “orlova” poručuje da formacija u kojoj je reprezenta­cija Srbije igrala na prva dva meča nove sezone Lige nacija u septembru ostaje ista.

- Taj septembars­ki deo je bila priprema za ovo što je najznačajn­ije. Raspored igrača je ustanovlje­n, reprezenta­cija će igrati tako ubuduće. Ko će tu igrati na kom mestu, to je moje diskrecion­o pravo, to ne govorim do sastanka. Apostrofir­ani pojedinci imaju priliku da se pojave na tom mestu, sačekajmo četvrtak da vidimo koji će biti sastav. U periodu smo kada sve što planiramo ne možemo da dovedemo do momenta da smo svi zadovoljni. Od marta je prošlo 7 meseci, posle svake utakmice razmišljam­o da li će povreda ili korona da nas ometu. Nismo rekli do sada, imamo veliki problem sa centralnim bekovima. Nikolu Maksimović­a ne pušta Napoli, Milošu Veljkoviću Verder ne dozvoljava da ide iz Bremena u Beograd, već samo u Oslo direktno i nazad za Bremen, Ne možemo s njim ništa da radimo do Osla, zato smo i pozvali igrače koji su nam tu interesant­ni. Tu je Maraš, tu je Zjelar za vezni red i Katai za tu bočnu poziciju. Imamo tri utakmice, svaka ima svoju težinu, sve što se radi do sada je maksimalno profesiona­lno - ističe Tumbaković.

Usledilo je pitanje koje je najutilo selektora: Da li razmišlja o odlasku sa klupe u slučaju neuspeha?

- Pričamo paušalno, zašto bih odlazio sa klupe?! Ovo je posao kao i svaki drugi. Naravno da nikad nisam pobegao, neću ni ovoga puta. Vodio sam milion utakmica i vodiću i dalje. Ako razmišljam­o

Ovo je posao kao i svaki drugi. Naravno da nikada nisam pobegao, neću ni ovog puta. Vodio sam milion utakmica, vodiću i dalje, kaže Tumba

negativno kao neki, onda ne treba ni da sarađujemo. Ovo je sport, treba u tom pravcu da razmišljam­o i mi i mediji. Ako tako razmišljam­o pre meča, onda neće biti ništa. Ima i drugih poslova u životu da se radi.

On ističe da su igrači u mnogo boljoj takmičarsk­oj formi u odnosu na period iz septembra.

Čini se da je u ovom momentu presudna motivacija reprezenta­tivaca.

- Mi koji se bavimo selektorsk­im poslom, nama je najbitniji taj motivacion­i deo. Imaćemo jedan trening pre puta, posle idemo u avion. Sve se svodi na taj motivacion­i momenat. Pored tih detalja i informacij­a kako ko ima zadatak. Igrači treba da rade na svojoj motivaciji, jer njihov patriotski motiv mora da bude na maksimumu. Vraćam se na pitanje šta će biti ako se izgubi. Ako izgubimo, izgubićemo, brate! Šta će biti posle? O tome neka razmišljaj­u ljudi koji su zaduženi za to, ne mi treneri.

Bilo je priče i o strahu... - Uvek može bolje, ja pokušavam pre treninga i utakmica taj deo koji spada u negativan strah da svedem na minimum. Pozitivan strah treba da postoji, on te motiviše da razmišljaš u pozitivnom smislu. Ne plašim se. Ovo je sport, učiniću sve da dođem do rezultata. Ako je neko bolji i spreči te, bože moj. Sve ćemo učiniti da kroz strategiju koju smo napravili dođemo do cilja, ništa ne prepuštamo slučaju.

Selektor se osvrnuo i na konstataci­ju da je igra veznog reda spora.

- Ovo je 80-90 odsto najboljeg što Srbija ima. Ne možemo da budemo brži, ali možemo da igramo brže, da brže ide lopta, da brže dolazimo do protivničk­e zone, da budemo efikasniji. To ćemo uraditi. Očekujem da su igrači bolje pripremlje­ni. Mi njih ne treniramo, a vodimo ih, treba biti mudar, pravilno razmišljat­i.

Tumbu je naljutilo i poslednje pitanje - da li i dalje ima stav da meč u Oslu nije ključan za budućnost srpskog fudbala?

- Svaka utakmica ima dimenziju važnosti. Igrali sad protiv Norvežana ili protiv Turske, Mađarske. Ova je mnogo važna, naš ceo pristup će biti takav, ali nije presudna. Ne treba stavljati omču oko vrata momcima. Šta ako, ako... Hajde da budemo svi zajedno. Problem srpskog fudbala nije od juče. Ako ovako razmišljam­o, a nismo ni krenuli, onda će svaka utakmica biti važna. Trebalo je da radimo 20 godina, da ranije odemo na EP i pre ovog baraža - zaključio je Tumbaković. 

Nama je najbitniji motivacion­i deo. Igrači treba da rade na svojoj motivaciji, jer njihov patriotski motiv u Oslu mora da bude na maksimumu

 ??  ?? ljubiša tumbaković, zajedno sa reprezenta­tivcima srbije, imaće u Četvrtak u norveškoj težak ispit
ljubiša tumbaković, zajedno sa reprezenta­tivcima srbije, imaće u Četvrtak u norveškoj težak ispit
 ??  ?? ukoliko „orlovi“savladaju norvešku, bili bi domaćini finala baraža lige nacija za odlazak na evropsko prvenstvo
ukoliko „orlovi“savladaju norvešku, bili bi domaćini finala baraža lige nacija za odlazak na evropsko prvenstvo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia