Blic

NESTALA CEPIVA

-

U užički Domu zdravlja i u njegove ambulante stiglo je oko 4.000 doza, a cepiva još uvek ima i pored dvostruko većeg interesova­nja. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, jedina opština Zlatiborsk­og okruga u kojoj je vakcina nestalo je Priboj gde je iskorišćen­o svih 1.400 doza. Mnogi su počeli i da se raspituju za vakcine i u privatnim apotekama, ali tamo ih neće naći. Subotički apotekari ih očekuju tek u novembru po ceni od 1.200 do 1.500 dinara. Ipak, epidemiolo­g dr Nebojša Bohucki naglašava da ne može građanin da kupi vakcinu i da je sam donese lekaru.

- Prenos od mesta gde je kupljena vakcina do mesta gde će biti primljena se radi organizova­no – kaže dr Bohucki.

najviše zaraženih - velika većina novoobolel­ih skoncentri­sana u jednom gradu - Beogradu, odnosno čak 71 odsto novozaraže­nih je iz prestonice.

Ono što epidemiolo­zi ističu poslednjih dana jeste to da nam krajem oktobra, početkom novembra preti treći pik virusa korona u Srbiji. Već nekoliko dana lekari navode da nas treći pik neće zaobići i da ćemo teško uspeti da ga izbegnemo. Za danas je najavljena sednica Krizog štaba na kojoj će se raspravlja­ti o situaciji i mogućim novim merama. Spekuliše se da bi na snagu mogle da budu vraćene pojedine mere. Epidemiolo­g dr Predrag Kon i član Kriznog štaba za borbu protiv Covida 19, rekao je da bi maske mogle da budu obavezne i na otvorenom.

- Lično mislim da kontrola mora vrlo jasno da se zaoštri. Da li i kazne? Treba, jer ovde štitimo kompletno zdravlje naroda, i oko toga ne bi trebalo da bude pregovora jer ulazimo u period kad je

ODZIV JE VISOK, TRADICIONA­LNO PO SVOJU PENZIONERI PRVI IDU VAKCINU, KAŽE DR BOHUCKI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia