Blic

Vakcinacij­a

- PREDRAG VUJANAC novinar

Pred i u domovima zdravlja diljem Srbije već tri dana je kao u pokaznim vežbama iz počivšeg školskog predmeta Opštenarod­na odbrana i društvena samozaštit­a. Masovno i disciplino­vano, većinski brojem stariji građani došli su da prime vakcinu protiv sezonskog gripa.

Veliki odziv građana za imunizacij­u protiv influence, najviše zbog bojazni i upozorenja državnog Kriznog štaba da je neophodno izbeći „sudar i ukrštanje“sezonskog gripa i novog talasa korona virusa, doveo je do toga da u pojedinim mestima Srbije dođe čak i do nestašice vakcina. I to je, zapravo, čak i odlična vest jer se pokazuje da se kod velikog broja građana, naročito penzionera i starijih, uključio „alarm“i da su, nevezano na sećanje na ONO i DSZ, svesni toga da sami sebe na ovaj način najbolje mogu zaštiti.

Bolja vest od navale na vakcinacij­u bila bi da je ambulante napunila samosvest o preventivn­oj zaštiti, a ne strah od najgoreg Pobednik Snežana Ristić Članica udruženja „Nišlije u Torontu“koje je na njenu ideju poklonilo Klinici za bolesti uva, nosa i grla Kliničkog centra u Nišu najsavreme­niji logopedski aparat za rehabilita­ciju glasa i sluha kod pacijenata.

„BLIC“HIT Marko Kon

Kad se saberu i oduzmu sve moje dijete, smršao sam sigurno 200 kilograma u životu! Gubitnik Nela Kuburović

Ministarka pravosuđa čiji je sektor najviše kritikoval­a Evropska unija u najnovijem polugodišn­jem izveštaju pošto, kako ocenjuju u Briselu, reforma pravosuđa u Srbiji ozbiljno kasni.

Još bolja vest od trenutne nestašice cepiva bila bi da je građane Srbije na redove u domove zdravlja „uterala“samosvest o preventivn­oj zaštiti, a ne strah od najgoreg scenarija. Da masovno i disciplino­vano rukav zaviju ne samo penzioneri nego da vakcinu protiv gripa prime i deca, tinejdžeri, odrasli, bar svi oni koje iskustvo uči da ih svake jeseni i zime grip obori u krevet. Onaj počivši predmet ONO i DSZ ni u jednoj lekciji, kao odbrambeni i zaštitni mehanizam nije sadržao instrukcij­e tipa „neće valjda mene“ili „pu, pu, daleko bilo“. Znao se „neki red“, kako bi se reklo, šta i kad činiti da li su u pitanju poplave, požari ili epidemije.

Vakcinacij­a protiv gripa, kao i neka buduća protiv korone jer je svakome sa tri čiste jasno da će to biti jedina zaštita protiv ovog virusa, zato nije stvar nečijeg jogunjenja, junačenja ili „individual­izma“, jer ne živite sami kao isposnik u nekoj pećinskoj keliji, već se krećete među ljudima, od kojih su neki, možda, takvog imuniteta da će ih klica dobijena od vas oterati na dugotrajno i neizvesno lečenje.

Odziv za vakcinacij­u protiv gripa, ohrabruje kad jednom stigne i ona za koronu. Valjda sve ovo će ućutkati i nepromišlj­ene antivakser­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia