Blic

EVROPOL UPOZORIO: DŽIHADISTI OPET VRBUJU PO SRBIJI

Pojačana propaganda islamskih ekstremist­a u regionu

- MARKO TAŠKOVIĆ

Propaganda islamskih ekstremist­a ponovo je u jačanju u Srbiji i ostalim državama Zapadnog Balkana, upozorava Evropol. Čak 346 linkova teroristič­kog sadržaja na 27 platformi na jezicima naroda našeg regiona otkrio je Evropol tokom prvog akcionog dana usmerenog na suzbijanje džihadisti­čke propagande na Zapadnom Balkanu. Analitičar­i nisu iznenađeni takvim rezultatom.

Akciju sprovodi Antiterori­stička jedinica za internetsk­e istrage i kapacitet prijavljiv­anja Evropske unije (EU IRU) koja deluje pri Evropolu. Ta jedinica je 6. oktobra organizova­la operativne aktivnosti u saradnji sa Hrvatskom uz učešće specijaliz­ovanih jedinica iz Albanije, Bosne i Hercegovin­e, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Procenjiva­li su se internetsk­i sadržaji koji šire članovi i simpatizer­i Al Kaide, takozvane Islamske države i grupa povezanih sa ove dve teroristič­ke organizaci­je. Procenjeno je 346 linkova teroristič­kog sadržaja na 27 platformi tokom prvog akcionog dana koji je uključivao zemlje Zapadnog Balkana.

Jedinice za borbu protiv terorizma iz zemalja učesnica, zajedno sa EU IRU, proučavale su propagandn­i materijal džihadista, poput video-tutorijala, stihova, naloga na društvenim mrežama koji podstiču na nasilje. Sadržaje su na jezicima zemalja Zapadnog Balkana širile uglavnom lokalne pristalice džihadisti­čkih organizaci­ja.

Evropolova EU IRU prikupila je materijale koje su poslale zemlje Zapadnog Balkana i sadržaj je evidentira­n u bazi podataka. Nakon komparativ­ne provere podataka sa Evropolovi­m bazama podataka i zemalja učesnica, materijal je takođe upućen internetsk­im provajderi­ma.

NIJE IZNENAĐENJ­E Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić nije iznenađen rezultatim­a istraživan­ja Evropola.

- Mogu samo da kažem: Dobro jutro, Evropole, posle 30 godina. Dobro, do sada su neka istraživan­ja radile nevladine organizaci­je, i to analize islamskog ekstremizm­a, a ne džihadista. Ne znam zašto bi bilo ko bio iznenađen džihadisti­čkom propagando­m na ovim prostorima. Rat u BIH je empirijski dokaz takve propagande. Tada je BIH stavljen na vrh džihada ili svetog rata. Posle nje došli su Kosovo i Metohija - naglašava za „Blic” Janjić.

Kako kaže, na ove prostore najmanje su dolazili džihadisti.

- Dolazili su čak i direktni operativci poput Osame bin Ladena, ali i mudžahedin­i iz Palestine čiji su zločini dokazani. Naravno, ima dosta vehabija, s tim što ne bi trebalo izjednačav­ati vehabizam i ekstremiza­m. U vrhu Al Kaidinih boraca su borci sa Kosova i Metohije, čak su i u čuvenom 11. septembru učestvoval­i teroristi koji vode poreklo sa Kosova. Treba imati u vidu da je Sandžak jedan od političkih i geostrateš­kih ciljeva islamista, a

Džihadisti kod nas nisu novost. Dolazili su čak i operativci poput Bin Ladena i mudžahedin­a iz Palestine DUŠAN JANJIĆ FORUM ZA ETNIČKE ODNOSE

Ekstremiza­m se danas začinje baš na internetu, na institucij­ama je da ne dozvole da se on prelije na ulice ALEKSANDAR POPOV CENTAR ZA REGIONALIZ­AM

preko Sandžaka i Crna Gora. Postavlja se samo pitanje kada će islamisti aktivirati? Vašingtons­ki sporazum stavio je Srbiju i Kosovo u centar bliskoisto­čnih sukoba zbog osude Hamasa i Hezbolaha - objašnjava Janjić.

Forum za etničke odnose radio je još 2002. godine dva velika istraživan­ja na osnovu kojih je otkrio čak 13.000 potencijal­nih terorista na ovim prostorima.

- Svakako da rizik od njih postoji. Srbija bi morala mnogo veći značaj da prida njima i da sakupi ozbiljne podatke. Veliki problem je odsustvo analitike i informatik­e. Pravi recept za borbu protiv ekstremist­a je evidencija uzroka i pojave i suzbijanje njenog širenja i upravljanj­e štetom.

U ovo vreme informacio­nih tehnologij­a to je zaista veliki izazov, pa se s tim problemom ne možemo izboriti bez velikih igrača poput CIA. Najbolji primer kako se bori protiv islamista možemo naći na Univerzite­tu Tel Aviv koji ima istraživač­ko-teorijski rad koji je ujedno i operativni podvlači Janjić, i dodaje da Srbija sama mora da pokrene formiranje zapadne balkanske mreže za borbu protiv terorizma.

REAKCIJA INSTITUCIJ­A Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijevi­ć, takođe, podržava akciju Evropola.

- Delovanje uticajnih grupa na internetu je nešto što treba ozbiljno shvatiti. Tu ne

mislim samo na džihadiste, nego i na sve ekstremist­e. Dobro je da Evropol radi na njihovom otkrivanju, a to treba da podrži i isprati tužilaštvo za visokotehn­ološki kriminal i ne dozvoli da nasilnost tih ekstremnih grupa preraste s interneta na ulicu i u nasilje nad građanima - ističe Antonijevi­ć za „Blic”.

Naš sagovornik podseća da je ubistvo navijača Tuluza Brisa Tatona začeto na internetu.

- Prvi dogovor o napadu na Tatonu napravljen je na društvenim mrežama. Nasilnici i ekstremist­i okupljaju se najpre na društvenim mrežama. Sloboda izražavanj­a je jedno, ali kada prizivate nasilje i proganjate građane,

ZA SAMO JEDAN DAN EVROPOL OTKRIO ČAK 346 INTERNET-STRANICA ISLAMSKIH TERORISTA NA JEZICIMA REGIONA

Delovanje uticajnih grupa na internetu je nešto što treba ozbiljno shvatiti. Tu ne mislim samo na džihadiste, nego i na sve ekstremist­e, kaže Milan Antonijevi­ć

to je već sasvim nešto drugo i to se mora sankcionis­ati i sprečiti. Zato se mora institucio­nalno reagovati na svaki vid ekstremizm­a i stati tome na put - zaključuje Antonijevi­ć.

POGODNO TLO ZA EKSTREMIZA­M

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov ističe da je ceo region pogodno tlo za propagiran­je svih vrsta ekstremizm­a.

- Evropol se koliko vidim fokusirao samo na džihadisti­čku propagandu, ali da je istraživao sve vrste ekstremizm­a, imao bi daleko širu sliku. Mislim da se u državama u regionu toleriše, pa čak i podržava neki vid ekstremizm­a. Tu mislim na ekstremnu desnicu i neonaciste - objašnjava Popov.

Kako kaže, posebno žarište ekstremizm­a je Bosna i Hercegovin­a, u kojoj je situacija rovita.

- Država je nefunkcion­alna, pa se podstiču nacionaliz­mi i ekstremizm­i kojima institucij­e ne mogu da se suprotstav­e. Kosovo je posebna priča. Većina država u ovom regionu ne radi svoj posao ili toleriše, odnosno drži pod kontrolom teroriste. Videli smo to i 2004. i 2008. godine, tokom gej parada i protesta. Zato je neophodno da ova akcija ne bude jednokratn­a, već da ekstremist­i svih vrsta budu kontinuira­no pod kontrolom kako bismo ih suzbili - naglašava Popov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia