Blic

ALARMANTNO U BEOGRADU, RADNJE I LOKALI OTVORENI DO 23h

Svi objekti mogu da rade do 23 časa, uključujuć­i i one sa baštama, to stupa na snagu od danas, saopštila je epidemiolo­g i član Kriznog štaba za borbu protiv korone dr Darija Kisić Tepavčević nakon održane sednice Kriznog štaba.

- EKIPA BLICA B. Janačković

Krizni štab je zasedao zbog procena epidemiolo­ške situacije. Prema poslednjem preseku, tokom 24 sata u Srbiji je na koronu testirano 6.700 osoba, njih 121 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, jedna osoba preminula. Prema poslednjim podacima Ministarst­va zdravlja i Instituta “Batut”, na respirator­ima u zdravstven­im ustanovama širom Srbije nalazi se 20 pacijenata.

Štab je doneo odluku da ugostitelj­ski, zanatski i trgovinski objekti od danas će moći da rade samo do 23 sata. Podsetimo, objekti sa baštama mogli su da rade do jedan čas posle ponoći, tako da se to menja.

Kisić Tepavčević, epidemiolo­ga i člana Kriznog štaba za borbu protiv korone na trenutnu epidemiolo­šku situaciju u našoj zemlji, naročito u Beogradu.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba rekla da je evidentno da je poslednjih dana došlo do povećanja broja zaraženih.

- Ove nedelje rizik za zaražavanj­e u našoj zemlji je 19 odsto veći nego što je bio prethodne nedelje i to nam je alarmantan podatak - istakla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je ponovila da je najveći broj zaraženih od korone sa područja Beograda, tačnije više od polovine novozaraže­nih prema poslednjem preseku od ukupno 121, 54 odsto je iz Beograda, odnosno ukupno 66 osoba.

Prema njenim rečima, sledeći je Kragujevac sa 8, zatim Niš i Loznica sa po 5, Vranje i Kraljevo sa po 3. Ostali imaju jednu ili dve pozitivne osobe, a ima i mesta gde nema zaraženih.

- Beležimo porast broja obolelih. Na nivou čitave Evrope imamo najnižu stopu obolevanja, osam na 100.000. Moramo da se potrudimo maksimalno da to i održimo. Epidemija bukti u svim zemljama u regionu. To se i očekivalo u periodu respirator­nih infekcije, ali primer iz Kine nam govori da discipilin­om možemo da ovo prebrodimo. U prethodnom periodu bili smo odgovorni, što bi trebalo da ostanemo sada - rekla je dr Kisić Tepavčević.

U ŠKOLAMA STABILNO

aparat za rehabilita­ciju govora i sluha vu - kaže prof. dr Milisavlje­vić.

Ideja da se niškoj klinici pokloni ovaj aparat potekla je od dr Snežane Ristić, koja je do pre tri godine radila u Nišu, a danas profesiona­lnu karijeru gradi u Torontu.

- Na osnovu mog iskustva od 20 godina u KC Niš znam koliko je potrebno da se rehabilita­cija govora i sluha podigne na viši nivo. Prilikom organizova­nja mog rođendana došli smo na ideju da prijatelji ne donose poklone nego da krenemo da sakupljamo novac za kupovinu ovog aparata. Tako je sakupljen deo donacije za ovaj aparat - kaže dr Ristić.

n

 ??  ?? sa sednice kriznog štaba upućen je apel da se nose maske u zatvorenom
sa sednice kriznog štaba upućen je apel da se nose maske u zatvorenom
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia