Blic

Nje širenja korona virusa

-

u slučaju da je nemoguće obezbediti distancu veću od 1,5 metara, kao i da je maksimalno okupljanje limitirano na 30 osoba, osim na kulturnim događanjim­a, gde može do 500.

OŠTRIJI NADZOR

Na Kriznom štabu istaknuto je i da gotovo nijedna prijava koja je podneta u poslednjih mesec dana i više zbog nepoštovan­ja mera protiv korone nije procesuira­na, potvrđeno je “Blicu”. Mediji su preneli da je zakazan i sastanak sa sudijama za prekršaje i nadležnima za ovu oblast.

Kontrola sprovođenj­a epidemiolo­ških mera pooštrena je pre više od mesec dana. Sanitarni inspektori u saradnji sa policijom obilazili su ugostitelj­ske objekte i u svakom gde se nisu mere poštovale pisali prijave.

Konferenci­ji za medije prisustvov­ao je zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić i istakao je da je glavni grad Srbije trenutno najveće žarište, ali dodao i da prestonica ima najviše stanovnika.

- Svi veliki gradovi Evrope

Beležimo blagi rast novoobolel­ih. Disciplino­m možemo sačuvati nižu stopu obolevanja, koja je osam na 100.000

su ugroženi, zato je važno da se u Beogradu posvetimo mestima gde je najbrže širenje zaraze - rekao je Vesić i naglasio da “moramo da se posvetimo javnom prevozu i ugostitelj­skim objektima”.

Od 6.700 testiranih, 121 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, jedna osoba preminula, pokazuje poslednji izveštaj.

KONTROLE U PREVOZU U javnom prevozu grada Beograda sprovedeno je 125 nadzora u javnom prevozu, a napisano je ukupno 15 prijava u prethodna dva dana, a od pet fizičkih lica prijavljen je i jedan vozač za nenošenje maske, napomenuo je Vesić.

- Svi vozači su u obavezi da nose maske. Tamo gde ima kabine nije potrebno da nosi masku, a nažalost nemaju sva vozila kabinu. Naš apel je da se poštuju mere, maska je jedina zaštita i zato ćemo insistirat­i da se u zatvorenom prostoru nose maske - rekao je Vesić.

Apel je na konferenci­ji uputio i direktor Instituta za ortopediju “Banjica dr Zoran Baščarević.

- Institut Banjica je lečio kovid pacijente dva meseca. Koliko je to uticalo, pokazuje da smo u 2019. obavili 13.000 operacija. Sada smo jedva dobacili do 5.000. Ovim putem molim građane da poštuju mere i da nam pomognu da ostanemo ortopedija - kazao je dr Baščarević, koji je i sam preležao koronu i istakao da je reč o ozbiljnom stanju.

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia