Blic

Mali heroj posle dva i po meseca izlazi iz bolnice

Aleksandar Ivanović, beba heroj čija je majka Brankica Ivanović (34) iz Vranja umrla 27. jula od korone tokom porođaja na respirator­u, posle dva i po meseca danas bi trebalo da bude otpuštena kući.

- B. Janačković

DEČAK JE DOŠAO na svet u sedmom mesecu sa samo 920 grama, a nakon rođenja i sam je bio na respirator­u čak 25 dana! No, nakon lečenja i nege na Dečjoj internoj klinici Kliničkog centra u Nišu, njegovo stanje je znatno poboljšano i mališan je spreman da ide kući. Juče je iz KC Niš transporto­van na Institut za neonatolog­iju u Beograd, kako bi bio obavljen pregled očnog živca, zbog problema koji su uobičajeni kod prevremeno rođene novorođenč­adi koja su bila na kiseoniku.

- Što se tiče naše pedijatrij­ske terapije, nema razloga da dečak bude više u bolnici. Beba sada ima 2.150 grama, može da jede sve obroke, ništa mu se ne dodaje venski i preko sondi. Nije više na kiseoniku, već nedelju dana. Neurološki je beba dobro, ultrazvuk glave je dobar, ultrazvuk srca je dobar. Sve ostale analize su dobre. To su povoljne vesti - kaže načelnik intenzivne nege Dečje interne klinike KC Niš dr Dejan Milojević.

On kaže da je dečak primljen na Kliniku sa svega 880 grama jer je dodatno kalirao nakon rođenja i da su o ovom trenutku svi maštali.

- O tome smo maštali kada je došao, kada je sve je bilo protiv njega. Došao je na kliniku sa 880 grama, još je kalirao

Neurološki je beba dobro, ultrazvuk glave je dobar, ultrazvuk srca je dobar. Sve ostale analize su dobre, kaže dr Milojević iz Dečje klinike KC Niš

posle rođenja 10, 11 nedelja pre termina. To se sve vodi kao ekstremno nezrelo dete i samim tim su mu prognoze vrlo često jako loše. To je ozbiljan rizik za razvoj, ali uz ozbiljnu negu i malo sreće krenulo je kako treba. Svi smo radosni na klinici. Gledamo to kao timski uspeh. Sestre su ga poslednjih 10 dana hranile, učile da uzima hranu na cuclu da bi otac mogao da ga hrani kući. Sestre su se vezale za njega - kaže dr Milojević.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia