Blic

Vode usvajanja dece bez ijednog socijalnog radnika

-

ZAŠTITNIK GRAĐANA ZORAN Pašalić zatražio je od ministarst­ava za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja i finansija da što hitnije obezbede adekvatan broj stručnih radnika u Centru za socijalni rad “Sokobanja” jer ta ustanova već godinu dana radi bez ijednog socijalnog radnika i u takvim uslovima, između ostalog, zaključuje i međunarodn­a usvojenja dece.

Zaštitnik građana je ocenio da su ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja i finansija načinila propust u radu jer nisu preduzela sve neophodne mere da se obezbedi adekvatan broj stručnih radnika u CSR u Sokobanji.

Taj centar je, kako se navodi, zbog toga prošle godine bez prisustva socijalnog radnika zaključio jedno međunarodn­o usvojenje, a do kraja godine ga očekuje još jedno takvo usvojenje. Zaštitnik je zatražio od oba ministarst­va da hitno obezbede adekvatan broj stručnih radnika u CSR “Sokobanja” i da ga u roku od 60 dana obaveste o preduzetim merama.

Ukazano je da je dužnost Ministarst­va za rad je da obezbedi adekvatan broj stručnih radnika u centrima za socijalni rad kako bi se u punoj meri omogućilo ostvarivan­je prava svih korisnika usluga socijalne zaštite, a naročito prava i najboljih interesa deteta kao i u postupcima porodičnog nasilja.

„Utvrđeno je da je taj Centar još u oktobru 2019. godine obavestio nadležno ministarst­vo da je ostao bez jedinog socijalnog radnika i da ima zaposlena samo dva stručna radnika, iako postoje tri upražnjena radna mesta“, navodi se u saopštenju Zaštitnika

građana.

Dodaje se i da je Zaštitnik utvrdio da se CSR “Sokobanja” poslednjih šest godina, tačnije od 2014. godine, obraća nadležnom ministarst­vu sa zahtevima za popunjavan­je upražnjeni­h radnih mesta, ali da uvek dobija isti odgovor da će o zahtevu biti odlučivano u narednom periodu.

Centar navodi da broj predmeta neprekidno raste, da nema zaposlenog nijednog socijalnog radnika, da nema dovoljan broj stručnih radnika i da su u centru trenutno zaposlena samo tri radnika - pravnik, supervizor i psiholog.

Zaštitnik građana podseća da je još 2018. godine, zbog niza propusta u 30 slučajeva, nadležnim organima uputio zbirnu preporuku gde je posebno ukazano na problem nedovoljno­g broja stručnih radnika u centrima za socijalni rad koji bi omogućio punu primenu standarda stručnog rada i adekvatno postupanje centara. 

Beba i još jedno dete S. S. izdvojeni su iz ove porodice i zbrinuti u ustanovu socijalne zaštite, saopšteno je iz Ministarst­va za rad

Centar za socijalni rad „Sokobanja“već godinu dana radi bez ijednog socijalnog radnika, rekao je zaštitnik građana

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia