Blic

ČEKA NAS OŠTRIJA ZIMA

Sudeći prema najavama meteorolog­a, očekuje nas topla i nešto suvlja jesen, dok bi za razliku od prošle godine mogla da nas iznenadi oštrija zima.

-

DIREKTOR REPUBLIČKO­G HIDROMETEO­ROLOŠKOG zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić nedavno je otkrio da statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri.

- Statistike trenutno ukazuju da bi ova zima mogla biti nešto hladnija u odnosu na prethodne dve-tri, sa nešto većom količinom snega, ali to ćemo znati tek u drugoj polovini novembra, kada svi eksperti budu analiziral­i situaciju i usaglasili svoja očekivanja - kazao je za Tanjug Nikolić i dodao da će to usaglašava­nje biti oko 20. novembra kada će se izaći sa dugoročnom prognozom za zimu.

I njegov kolega meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović objasnio je da sa verovatnoć­om od 60 odsto može da se gledajući leto kaže kakva će biti zima.

- Jedan period hladnog vremena bio je u januaru 2017. godine i to se ponavlja na tri do četiri godine. Prošla zima je bila topla sa vrlo malo snega. Po tom nekom ritmu ponovljivo­sti, verovatno je da će ova zima biti malo hladnija i sa više snega. To je neka gruba procena - zaključio je Todorović u razgovoru za RTS.

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević objašnjava za „Blic“da se dugoročne prognoze menjaju kako se približava sezona.

- Trenutne prognoze koje su rađene u oktobru pokazuju veće šanse da će zima da bude hladnija u odnosu na prosek. Međutim, kada se prognoza bude radila u novembru, može da se pokaže da će ova zima biti prosečna - napominje Đurđević.

Tokom predstojeć­e zime očekuje da će u Evropi na većem delu kontinenta biti temperatur­e toplije od prosečnih, objavio je sajt „Severe Weather Europe“. Kako navode, to ne znači da neće biti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia