Blic

POČELO SUĐENJE ZA „JOVANJICU“

U Specijalno­m sudu u Beogradu juče je počelo suđenje većinskom vlasniku poljoprivr­ednog dobra “Jovanjica” Predragu Koluviji i još devetorici optuženih za nelegalno uzgajanje kanabisa, odnosno marihuane radi dalje prodaje.

- E.B.

NA JUČERAŠNJE­M SUĐENJU optuženi su se kratko izjasnili o krivici, negirajući krivična dela za koja se terete, a zamenik tužioca za organizova­ni kriminal detaljno je predstavio optužnicu i izložio uvodnu reč u vezi sa krivičnim delima i dokazima kojima tereti optužene.

Predstavlj­ajući optužnicu, zamenik tužioca Saša Drecun rekao da Tužilaštvo za organizova­ni kriminal na teret stavlja posebno teško krivično delo nedozvolje­na proizvodnj­a i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina.

Koluvija je bio organizato­r kriminalne grupe sa ulogom da organizuje i obezbedi opremu za uzgoj droge na imanju Staroj Pazovi.

Tužilaštvo smatra da su optuženi bili svesni da ne gaje indijsku konoplju dozvoljenu za uzgajanje, već supstancu koja je proglašena za opojnu drogu čije je uzgajanje zabranjeno, a čijim stavljanje­m u promet bi postigli veliku imovinsku korist.

Prilikom hapšenja Koluvije

i ostalih u novembru 2019, godine zaplenjeno je više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65. 581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Paralelno sa ovim ročištem, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu juče je nastavljen­o suđenje po tužbi Andreja Vučića protiv potpredsed­nika Narodne stranke i narodnog poslanika Miroslava Aleksića zbog Aleksićevi­h navoda u vezi sa slučajem “Jovanjica”. Andrej Vučić je Aleksića tužio u parničnom postupku zbog povrede časti i ugleda, zato što je Aleksić više puta u javnosti govorio da ima saznanja da je vlasnik “Jovanjice” Predrag Koluvija, pre hapšenja u novembru 2019. godine, telefonom pozvao Andreja Vučića, brata predsednik­a Srbije.

Vladimir Đukanović, advokat Andreja Vučića, rekao je nakon suđenja da Aleksić na ovom suđenju nastavlja da u ime određenih tajkuna, kriminalni­h krugova i pojedinih državnih struktura sprovodi “nacističku propagandu” protiv porodice predsednik­a države Aleksandra Vučića.

- Oni na suđenju nisu ponudili nijedan dokaz za svoje tvrdnje, tako da je jasno kao dan da je Aleksić bestidno lagao da je Koluvija pozvao Andreja Vučića. Valjda je poenta da se vrši stalna kriminaliz­acija i dehumanici­ja porodice predsednik­a - rekao je Đukanović za Tanjug, napominjuć­i da su na suđenju Aleksić i njegov advokat vršili, kako kaže, zastrašuju­ći pritisak na sudiju.

n

 ??  ?? policija je u „jovanjic“otkrila 650 kg marihuane
policija je u „jovanjic“otkrila 650 kg marihuane

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia