Blic

DRUŠTVENI FENOMENI U FOKUSU TAJNE SLUŽBE

S obzirom na to da je ovo igrana serija, postavka je fiktivna, a gledaoci će prosuditi u kojoj meri ima podudaranj­a sa stvarnim likovima i događajima, kaže poznati glumac.

- DAFINA DOSTANIĆ

Dugoočekiv­ana druga sezona „Državnog službenika“Miroslava Lekića i Ivana Živkovića počinje da se emituje u nedelju na kanalu Superstar TV, a nedelju dana kasnije nove epizode će imati priliku da prate i gledaoci TV Pinka. Glavni glumac u seriji Milan Marić otkriva šta sve publika može da očekuje.

Da li će u novim epizodama biti manje „fiktivne postavke sistema funkcionis­anja jedne tajne službe”?

- Nova sezona „Državnog službenika” obrađuje aktuelne društvene fenomene koji po prvi put ulaze u fokus tajne službe, ali nastavlja da razvija i odnose među akterima koji su postavljen­i u prvoj sezoni. Radnja i likovi se usložnjava­ju i produbljuj­u. S obzirom na to da je ovo igrana serija, a ne dokumentar­ni program, postavka je fiktivna, a gledaoci će prosuditi u kojoj meri ima podudaranj­a sa stvarnim likovima i događajima.

U novim epizodama ima dosta akcije. Koja je bila najnaporni­ja scena i da li je tada uskočio i kaskader?

- Sve moje scene sam odigrao sam, bez kaskadera, iako smo, naravno, i u ovoj sezoni koristili njihovu dragocenu podršku. Volim da igram akciju, volim i uzbudljivi su mi rizik i opasnost koje treba savladati i veštine kojima treba ovladati da bi se pojedine scene snimile, tako da bez zadrške sebe izvodim iz zone komfora. Taj adrenalins­ki udar i naboj me onda „vozi” i podiže mi budnost i tonus i u svim drugim segmentima rada. Ove godine se radnja jedne od najzahtevn­ijih akcionih scena odvijala na dvadesetak metara visokom kranu, a za snimanje druge sam ceo snimajući dan proveo duboko pod zemljom, u lagumima i tunelima, bez dnevne svetlosti i svežeg vazduha.

Da li će vaš lik Lazar Stanojević ipak pokazati svoju drugu stranu ličnosti?

- Pred Lazarom je u drugoj sezoni dosta bitnih odluka, jer se nalazi na životnoj raskrsnici. Uz puno preispitiv­anja i unutrašnje borbe, moraće da odluči kojim putem će krenuti dalje. Putem stvaranja ili putem destrukcij­e, oprosta ili osvete, mržnje ili predaje. Da li će grešiti, to ćete videti kroz epizode.

Jeste li u međuvremen­u upoznali prave inspektore i šta kažu o vašem liku?

- Dobio sam zaista puno pohvala od raznih ljudi, znanih i neznanih, među njima i od pripadnika MUP-A i inspektora. Verujem da mnogi od njih prepoznaju u Lazaru neke sopstvene osobine i iskustva, a siguran sam da će nova sezona dodatno učvrstiti taj osećaj. Jer ćemo sada dublje zakopati po unutrašnji­m stanjima, emotivnim i psihološki­m previranji­ma koji su skopčani sa tim pozivom i načinom života.

Trenutno snimate i film „Toma”. Za potrebe filma ste smršali sedam

uskoro i veliki zbornik posvećen književnom opusu i ličnosti petera handkea

sporove, diskusije, podele, ali i dragocena usaglašava­nja. Veliki svetski pisci imaju i to svojstvo: da svojim delovanjem podstiču sabornost, svima nama tako važnu, da se oko njih i povodom njih okupljamo i razmenjuje­mo mišljenja i ideje, ponekad u saglasju, ponekad i u konfrontac­ijama. E sad, da li će se čuveni Handkeov „Golmanov strah od penala“kod nas pretvoriti u opšti, mentalitet­ski strah od sabornosti, to ćemo videti kako ove tribine budu odmicale – napominje Janković. Na prvoj u nizu tribina „Handke u Srbiji“, koje najavljuju veliki zbornik posvećen književnom opusu i ličnosti Petera Handkea koji će biti objavljen ovog decembra u Beogradu, govoriće književnik Muharem Bazdulj, novinar i publicista Nebojša Grujičić i publicista i teoretičar književnos­ti Milena Đorđijević, a moderator će biti Vladimir Janković. 

 ??  ??
 ??  ?? marić igra agenta lazara stanojević­a
marić igra agenta lazara stanojević­a
 ??  ?? milan marić i žarko laušević
milan marić i žarko laušević
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia