Blic

ZAJIĆ: OVO JE MEČ ZA MITROVIĆA

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Srbija je favorit, kaže i Bojan

Zajić, bivši fudbaler Partizana ali i Valerenge, koji je pričao za norveške medije.

- Ovo je meč gde Aleksandar

Mitrović može da se pokaže.

On je lider i može da napravi probleme norveškoj odbrani. Samo u odbrani norveške ekipe vidim slabosti. Da smo igrali u martu, sigurno bi Srbija dobila. Ovi meseci i situacija oko virusa su pomogli Norveškoj, jer je pola godine prednost za mlade igrače kao što su

Holand, Edegor, Hauge i

Berge. Mislim da su šanse

50:50. Mentalitet Srbije sada može da dođe do izražaja.

Mnogi igrači znaju kako da igraju te mečeve, ali nikad ne znaš s tim timom. Može takođe i da izgubi sa 5:0 - rekao je Zajić.

Naravno, kao opasnost po naš tim izdvojio je Halanda. - Norveškim vezistima fali brzina, i ranjivi su u odbrani i u prostoru između veznog reda i golmana. Haland je velika pretnja, a Srbija ima spore defanzivce. Odbrana je, kao i Norveškoj, najveća slabost Srbije - dodao je Zajić, koji radi kao pomoćni trener u noveškom klubu Sandes Ulf.

SRBIJA

Mečevi 57 Golovi 35 Minuti 4.314 Vrednost 20 mil.

Meč u Oslu zavisiće od raspoložen­ja dvojice neverovatn­ih napadača, Aleksandra Mitrovića s jedne i Erlinga Halanda s druge strane.

Zašto da brinemo kako ćemo da zaustavimo Erlinga Halanda, neka Norvežani brinu šta će da urade sa Aleksandro­m Mitrovićem! Bez obzira na to što je fudbal igra 11 na 11, svima je jasno da će večerašnji meč (20.45) polufinala plej-ofa baraža za Evropsko prvenstvo da odluče ova dvojica vanserijsk­ih napadača.

Mitrović je bio strelac za “orlove” na osam uzastopnih mečeva, na kojima je postigao ukupno 12 golova, a postio je samo na poslednjem, protiv Turske u Beogradu (0:0). Sve ostalo što je Srbija uradila bilo je protkano Mitrovim vezom. Zato i nismo daleko od istine ako kažemo da su ključevi kontinenta­lnog šampionata u njegovim rukama. Napadač Fulama je i jedini od naših igrača koji je u pravoj takmičarsk­oj formi. Redovno igra, redovno pogađa i, što je najvažnije, često bolje igra za nacionalni tim nego za klub. I to je retkost. Ekspresno je dogurao do 35 golova za “orlove” i sada ga samo još tri dele od neprikosno­venog Stjepana Bobeka. Kad bi rekord mogao da padne u Oslu. Haland je Terminator, 194 centimetra i 85 kilograma čiste vikinške snage. On u kopačkama, po travi, 60 metara pretrči za 6,64 sekunde. Najbolji rezultat na svetu je 6,34. Nedavno je u meču sa Borusijom iz Menhenglad­baha sprintao 80 metara za osam sekundi i postigao gol. Znači, ne možete da ga stignete, ni da srušite, ni preskočite, ni... Treneri protivničk­ih timova su pokušali sve - “lepili flastere”, udvajali, provociral­i, tukli po nogama i ništa. Ove sezone je dao pet golova. Njegova mana je, ako tako možemo da kažemo, neiskustvo na reprezenta­tivnom nivou. Odigrao je četiri meča, samo dva svih 90 minuta i protiv rivala koji nemaju veliki fudbalski rejting (Malta, Švedska, Austrija i Severna Irska). Norveška ne igra kao Borusija, gde ne mora po svaku cenu da preuzima odgovornos­t. Večeras će, međutim, morati.

Selektor Ljubiša Tumbaković ne želi da igru srpskog tima podredi samo čuvanju Halanda. To je rekao u Beogradu, isto je ponovio u Oslu. Ipak, ne verujemo da je bio iskren do kraja jer “orlovi” nisu često igrali protiv reprezenta­cije sa toliko dominantni­m fudbalerom kao što je 20-godišnji Erling. Kristijano Ronaldo se ne računa.

Pri tome, naša odbrana je uzdrmana do temelja. Nikola Maksimović nije dobio dozvolu Napolija, Miloš Veljković je propustio dva dana priprema, dok Strahinja Pavlović nije video ni sekund fudbala u Monaku. Kada se sve sabere i oduzme, jasno je da ćemo večeras da igramo sa trojicom u zadnjoj liniji Kolarov,

Milenković i Stefan Mitrović. Ispred će biti Nemanja Maksimović, najverovat­nije u tandemu sa Gudeljom, mada ne bi bilo iznenađenj­e sa se Tumbaković odluči za iskusnog Milivojevi­ća. Desno će biti oporavljen­i Lazović, a levo... To je misterija. Kostić je otpao zbog povrede, prirodno bi na toj poziciji trebalo da igraju Mladenović ili Ristić. Mladenović je u prednosti u odnosu na debitanta, ali

dobar posao po levoj strani mogu da odrade i Radonjić i Gaćinović. Samo, tada bismo igrali mnogo ofanzivnij­e od Tumbaković­evog ukusa. Tadić je siguran, kao i Mitrović, s tim da bi iza njih trebalo da igra Milinković Savić.

Više-manje, to je tim sa kojim je Tumbaković počeo meč sa Rusijom, osim što su tada igrali Pavlović i Kostić. U prvom poluvremen­u stvari su funkcionis­ale prilično dobro, tako da selektor može da ima jasniju sliku, Rusi su nas u nastavku pretrčali i pobedili sa 3:1.

Oslo, međutim, nije Moskva. Ulog je sada mnogo veći, jer bi nam pobeda donela domaćinstv­o u baražu za EP, gde bismo u novembru dočekali boljeg iz duela Škotska - Izrael, koji se takođe sastaju večeras. Glavna stvar koju ne smemo da dopustimo je da pustimo Norvežanim­a da igraju svoju igru i diktiraju tempo. Tehnički smo superiorni u odnosu na “vikinge” i trebalo bi da iskoristim­o majstorije Tadića, Lazovića, Milinković­a Savića... Moramo da sakrijemo loptu, da je Norvežani ne vide.

Drugi problem koji moramo da iskorenimo su greške, kojih je bilo dosta u drugom poluvremen­u meča sa Rusijom. Sve dobro pokvarili smo u samo nekoliko minuta. Norvežani će da nas pritisnu, nema sumnje, i tražiće slabu tačku, a to je kretanje lopte između golmana i igrača zadnje linije. Tu ne sme da bude kiksa.

Selektor Ljubiša Tumbaković je iskusan stručnjak i svestan je da su u Oslu postavljen­e zamke. Prvih 15 minuta se očekuje napad Norvežana na svim frontovima. Ako izdržimo, a moramo, onda ćemo se do kraja mi pitati. Moguće je i da će jedan gol da reši sve, Mitrovićev, nadamo se. 

Erling

zna šta srbiju očekuje u oslu: selektor ljubiša tumbaković

FUDBALERI SRBIJE DUŠAN Tadić i Aleksandar Mitrović, pred večerašnju utakmicu protiv Norveške u polufinalu plej-ofa za plasman na Evropsko prvenstvo saglasni su da je ključni element u igri disciplina i maksimalna angažovano­st kompletnog tima, kao i poštovanje svega što se u svlačionic­i dogovore sa selektorom Ljubišom Tumbaković­em.

- Znamo koliko je ta utakmica važna, ne samo za nas, nego i za celu državu. Imamo veliku odgovornos­t. Dugo sam ovde i dres reprezenta­cije je jako težak. Lepo je kad se pobeđuje, ali je još teže kad se gubi... Očekivanja naroda su uvek velika, morate da se nosite sa kritikama kad ne ide. A svi želimo najbolje za našu zemlju. Sigurno je da bi lepo bilo da se posle 20 godina plasiramo na Evropsko prvenstvo i da vežemo dva velika takmičenja. Mi smo spremni, maksimalno motivisani. Željno očekujemo već duže ovu utamicu. Sve se nekako odužilo zbog situacije s koronom. Ali, eto, konačno je došao red i na ovaj meč. Svako od nas voli da igra velike utakmice, naročito za svoju zemlju - rekao je Mitrović.

Slično razmišlja i njegov saigrač Tadić.

- Kvalitetna su ekipa. Dosta se govori o njihovim napadačima. Haland je već duže u centru pažnje. Vidimo da mu dobro ide i sigurno je da će biti jedan od onih u njihovom timu o kojem ćemo morati posebno da vodimo računa. Imamo respekt, ali ipak smatram da će rezultat u toj utakmici u dobroj meri zavisiti od nas. Ako uđemo dobro u meč, brzo uspostavim­o kontrolu, možemo da se nadamo prolasku u finale - sumirao je Tadić.

U protekle četiri godine reprezenta­cija je igrala na Svetskom prvenstvu, ostvaren je uspeh u Ligi nacija, sve vreme je A reprezenta­cija imala maksimalnu podršku Fudbalskog saveza Srbije i predsednik­a Slaviše Kokeze, navode reprezenta­tivci.

NORVEŠKA

Mečevi 4 Golovi 3 Minuti 260 Vrednost 80 mil.

Znamo koliko je meč važan, ne samo za nas nego i za celu državu. Imamo veliku odgovornos­t, ali svako od nas voli da igra ovakve utakmice

- Imamo stvarno besprekorn­e uslove za rad i to je zasluga Saveza. Nedavno je obnovljeno mnogo toga u Sportskom centru, kupljena je dodatna oprema za rad sa igračima, imamo bolje uslove za trening i oporavak, renovirane su brojne prostorije i vidi se da se ulaže u skladu sa najvišim standardim­a. Svako ima svoj deo odgovornos­ti. Na nama igračima i stručnom štabu je što se tiče rezultata. Posebno bih istakao kao odličan potez rukovodstv­a Saveza angažovanj­e Andreje Milutinovi­ća. Vrhunski profesiona­lac. Čovek sistema i odgovornos­ti. Njegov dolazak je takođe potvrda da Savez pozitivno razmišlja na duže staze - dodao je Tadić. 

 ??  ?? od tadića i kolarova se očekuje da vode igru „orlova“
od tadića i kolarova se očekuje da vode igru „orlova“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia