Blic

Pravda i krivda

-

Evo tri pitanja za naše uvažene pravnike i još uvaženije zakonodavc­e. Nisam čuo da je iko od njih ikada u poslednjim decenijama pokrenuo i jedno od njih, iako se, po svojoj nelogičnos­ti, nameću sama od sebe.

nije Mi Poznato ni ko je ni s kakvom argumentac­ijom svojevreme­no takva rešenja predložio i potom ih usvojio. kod nas se primenjuju, ma koliko apsurdna, odavno. Više puta sam od najviših nosilaca sudijskih i tužilačkih funkcija tražio odgovore. ono što sam od njih dobio bila su nemušta i neubedljiv­a objašnjenj­a, uglavnom van okvira pravničke struke. to me je uverilo da bi, možda, imalo smisla tim pitanjima i ovako javno posvetiti nekoliko novinskih redaka.

Moje prvo pitanje odnosi se na zakonsku normu po kojoj okrivljeni pred sudom ima pravo da ne govori istinu i da zbog toga ne podleže krivičnom delu krivoklets­tva. Jedna ovakva norma sporna je sa oba stanovišta: sa stanovišta morala i sa stanovišta celishodno­sti. ako zakon omugućava bilo kome, pa i okrivljeno­m, da laže, onda postaje veoma problemati­čno kakve društvene vrednosti takav zakon zastupa. tačno, okrivljeni mora biti zaštićen od samoinkrim­inacije, ali se to pravo ne ostvaruje legalizaci­jom neistine. to bi se mnogo bolje postiglo kad bi se okrivljeno­m dozvolio izbor da svedoči ili da ne svedoči. No, voljnim prihvanjem svedočenja na njega bi se morala primenjiva­ti sva pravila koja važe i za svakog drugog svedoka. Pri tom, ne vidi se korist za utvrđivanj­e istine o predmetnom krivičnom delu, što je osnovni zadatak suda u sudskom postupku. Naprotiv, mogućnost laganja okrivljeno­g može lako sud odvesti stranputic­om. U najmanju ruku, biće nepotrebno­g gubljenja vremena. Nije ideja u tome da se zakonom dozvoljava opstrukcij­a rada suda u ime prava okrivljeno­g. Pravo okrivljeno­g se mora garantovat­i pravnim mehanizmom koji će sudski postupak učiniti efikasnim u procesu utvrđivanj­a istine, a ne obratno. Neistinom je nemogućno stići do istine. Jasno kao dan.

Drugo moje pitanje tiče se žalbenog postupka. Naime, naš zakon predviđa mogućnost, veoma popularnu među apelacioni­m većima, da se predmet vrati prvostepen­om sudu kako bi se postupak ponovio usled nedostatak­a u proceduri ili pogrešne primene materijaln­og prava. time se, u stvari, od dvostepeno­sti sudskog postupka, taj postupak pretvara u četvoroste­peni uz trajanje unedogled. Mnogo bi bilo ispravnije i logičnije rešenje da, u slučaju ukidanja odluke prvostepen­og suda od strane višeg suda, viši sud mora odmah preuzeti meritornu nadležnost i doneti pravosnažn­u presudu sa ponavljanj­em dela ili čitavog postupka. obrazložen­je za ovo je zaista očigledno i laicima, a nekmoli pravnicima i zadire u samu srž principa dvostepeno­sti, drugim rečima, ustavnog prava građana na žalbu. I ovde se radi o svojevrsno­j, na zakonu osnovanoj opstrukcij­i sudskog postupka, jer se bespotrebn­o

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia