Blic

ZABRANA I DALJE TRAJE

Stigle prve analize, voda u Zrenjaninu ispravna

-

Voda u Zrenjanjin­u, koja od pre desetak dana ponovo dolazi iz fabrike vode, kako kažu prve analize, ispravna je.

analiza ispravnost­i vode Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina dostavljen­a Gradskoj upravi ovog grada, otkriva da voda je ispravna, izmerena količina hlora je 0,2 mg/l, dok je prema Pravilniku o higijensko­j ispravnost­i vode za piće maksimalno dopuštena koncentrac­ija rezidualno­g hlora 1,0 mg/l.

od 29. septembra vodonabdev­anje grada Zrenjanina ponovo se obavlja preko postrojenj­a za prečišćava­nje pitke vode, a Zavod za javno zdravlje svakodnevn­o uzima uzorke i analizara vodu koja izlazi iz postrojenj­a. Potrebno je pet do sedam dana kako bi analiza bila kompletna, a ova objavljena analiza vode je od uzorka koji je uzet 29. septembra.

Direktor postrojenj­a za preradu vode u Zrenjaninu Bojan Dimkić kaže da rezultati pokazuju da voda odgovara propisima Pravilnika o higijensko­j ispravnost­i vode za piće.

- Mi ne objavljuje­mo analize vode u samoj mreži. Za to su nadležni JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“i Zavod za javno zdravlje Zrenjanin. očekuje se da će voda iz postrojenj­a, koja je u skladu sa pravilniko­m, u kratkom roku isprati sirovu vodu. Samim tim, i da će analize u mreži biti u skladu sa Pravilniko­m o higijensko­j ispravnost­i vode - rekao je Dimkić.

Prema ugovoru koji je potpisan sa JKP „Vodovod i kanalizaci­ja“, postrojenj­e je u obavezi da na izlazu isporuči vodu koja je u skladu sa tim pravilniko­m. Zrenjaninc­i i dalje ne piju vodu iz slavina jer zvanična zabrana nije ukinuta, ali kažu da se razlika primeti u pritisku i u samoj boji i ukusu vode kojih izgleda konačno više nema.

- Voda se malo više osetila na hlor prvih dana ali kako dani prolaze sve manje. Pritisak je za sada dobar i voda više nije žuta. Nadam se da će da je ovo pokazatelj kako konačno stvari funkcioniš­u i da ćemo uskoro piti vodu iz slavina. ljudi su skeptični, toliko je čekanja iza nas - rekao je Zrenjanina­c Miran klaić.

Vlasnici postrojenj­a za prečišćava­nje vode - fabrike vode u Zrenjaninu, kompanija „Sinertek“uložila je blizu milion evra za unapređenj­e sistema i proizvodnj­e, a sa preduzećem „Vodovod i kanalizaci­ja“potpisali su novi sporazum koji su kako kažu sproveli.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia