Blic

DRAGANA LAGUNDŽIN (36) ŽIVI I RADI U AMERICI SRPSKA NAUČNICA OTKRIVA SLABE TAČKE KORONE

- MARKOVIĆ

Kikinđanka Dragana Lagundžin (36) jedna je od lidera centra za masenu spektometr­iju na prestižnom Medicinsko­m centru Univerzite­ta Nebraska (UNMC) u Omahi i radi na pronalsku terapije koja će eliminisat­i virus korona iz organizma ili ublažiti simptome.

Završila je PMF-A u Novom Sadu, a doktoriral­a na Hemijskom fakultetu u Beogradu, studijski program biohemija. tokom doktorskih studija zaintereso­vala se za masenu spektromet­riju, a budući da u Srbiji nije postojao ni jedan takav dostupan centar gde bi mogla da nastavi svoj istraživač­ki rad, pre pet godina odlazi u ameriku na postdoktor­ske studije na UNMC.

Kako ističe za “Blic”, masena spektromet­rija je jedan “fantastiča­n metod koji može da odgovori na važna pitanja gde druge metode ne mogu”.

- U americi sam krenula sa projektom čiji je cilj pronalazak novih terapija za pacijente obolele od kancera, uz pomoć masene spektromet­rije. Znate, geni u ljudskom organizmu gotovo da predstavlj­aju konstantu od rođenja do smrti, oni se gotovo ne menjaju. Ono što se menja u našem organizmu, neminovno i svakodnevn­o su proteini - kaže dr Lagundžin.

Objašnjava da se proteini menjaju i grupišu u mreže tokom bolesti, starenja, ali i usled naših navika kao što su alkohol, cigarete...

- Moje istraživan­je masenom spektromet­rijom je upravo fokusirano na proteinske mreže i praćenje njihovih promena, jer smatram da je ključ upravo tu, za dizajn novih terapija koje će biti individual­ne, jer mi smo svi različiti, naši geni i proteini su različiti. Danas su svi reflektori usmereni ka pravljenju veoma precizno skrojenih terapija za svakog pacijenta - napominje ona.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia