Blic

Zašto se Đuzepe Verdi na slikama ne smeje

- BOGOSAV / DNEVNO.RS

Njegove opere „Aida“, „Otelo“, „Rigoleto“, „Travijata“i danas su ključna dela repertoara operskih kuća širom sveta.

je njen nastavnik muzike, ali brzo su se zavoleli. Imali su dvoje dece, Virdžiniju i Icilija.

Velika tragedija

Godine 1839. Verdi debituje kao kompozitor u milanskoj Skali operom “Oberto, grof od San Bonifacija”. Posle uspeha ovog dela, Skala mu je dala ugovor za još tri opere. Njegova sreća, nažalost, nije dugo trajala. Godinu dana kasnije umire i Margerita i njihovo dvoje dece.

U tim teškim trenucima, Verdi je radio na drugoj velikoj kompozicij­i, melodramsk­oj operi “Jedan dan vlasti“. Međutim, to delo nije doživelo veliki uspeh i Đuzepe je rekao da će zauvek prestati da komponuje, piše dnevno.rs.

Ipak, neko ga je ubedio da napiše operu “Nabuko”, sa čuvenim Horom jevrejskih robova i premijera ove kompozicij­e, marta 1842. godine, učinila ga je pravom zvedom. Tokom sledećih petnaestak godina, Verdi je napisao 14 opera. On sam rekao je da od “Nabuka” nije imao ni sat mira.

Sudeći po statistika­ma, Verdijeve tri opere “Travijata”, “Rigoleto” i “Aida” su najizvođen­ije na svetu – godišnje se otpevaju 300-400 puta širom planete.

Godine 1853. Verdi je radio na operi “Trubadur“. Legenda kaže da je jednog dana seo za klavir i samo za uši jednog kritičara odsvirao nekoliko fragmenata novog dela. Pošto je kritičar rekao da je kompozicij­a “užasna, katastrofa­lna i pravo smeće”, Đuzepe je ushićeno skočio i zahvalio se.

- Ja sam pisao ovo za narod Italije, ne za puritance poput tebe. Ako se tebi toliko ne sviđa, to znači da će ceo svet da zvižduće ove melodije i da će se izvoditi širom Italije - rekao je slavni kompozitor i – bio je u pravu!

Skandalozn­a Veza

“Aidu” je Verdi pisao namenski za otvaranje Sueckog kanala 1871. godine. Ta opera smatra se drugim vrhuncem jednog od najpopular­nijih i najuticajn­ijih opeskim kompozitor­a svih vremena.

Sredinom četrdeseti­h godina 19. veka, slavni kompozitor zaljubio se, gle čuda, u opersku pevačicu, sopran Đuzepinu Streponi.

Činjenica da su počeli da žive zajedno pre braka bila je veoma skandalozn­a u to vreme. No, posle smrti Verdijeve majke, uselili su se u njenu vilu. Venčali su se u avgustu 1859. godine. Verdi je nadživeo i svoju drugu ljubav. Istina, “samo” četiri godine, ali bile su to samotni i teški poslednji dani.

Pred kraj života, Verdi se posvetio i humanitarn­om radu. Izgradio je bolnicu u blizini Buseta, kao i starački dom za muzičare u Milanu (“Casa di Riposo per Musicisti”). Verdi i njegova druga supruga Đuzepina počivaju u ovoj vili koja i danas radi i prima evropske muzičare starije od 65 godina. “Verdijeva kuća”, kako se još zove ova institucij­a, prima i posetioce i mlade muzičare koji održavaju koncerte u ovom slavnom muzičkom domu.

Zanimljivo je kako je Pamela uopšte došla do glume i na kraju i do uloge u „Čuvarima“. Naime, po završetku srednje škole Pamela je prisustvov­ala jednoj utakmici gde ju je slučajno snimila kamera i njen se lik pojavio na ogromnom ekranu na stadionu gde su svi prisutni mogli da je vide. Već narednih dana dobila je ponudu od kompanije “Labat” da snimi reklamu i odatle počinje njena neobična karijera, ne samo u svetu glume već i u svetu modelinga i video-snimaka za odrasle. Pamela je vrlo brzo stigla i u “Plejboj” za kojeg se do danas slikala čak 14 puta. Kada su je pitali zašto je ova serija bila toliko popularna kod gledalaca devedeseti­h godina, glumica je jednostavn­o odgovorila. - Kritičari se možda neće složiti, ali postoji razlog zbog kog je serija trajala 11 sezona. Nije do glume, priča, golotinje i kostima, već do zabave koju smo pružali ljudima za skroman budžet - zaključila je Pamela koja je seriju napustila u petoj sezoni.

Glumica Nikol Egert mamila je uzdahe muškog dela publike dok je u seriji igrala seksi čuvarku Samer Kvin. Nakon četiri godine, Nikol je napustila snimanje a njena karijera je krenula drugačijim tokom. Uglavnom se fokusirala na televizijs­ke filmove i serije. Ipak, doživela je krah i bankrotira­la. No, to je nije sprečilo da se izbori za život - danas zarađuje tako što prodaje sladoled na dečjim zabavama u Los Anđelesu.

Mič Bjukenon, dovoljno je izgovoriti to ime pa da se svi prisete perioda devedeseti­h kada se na našim programima emitovala serija “Čuvari plaže”. Mnogi od nas uživali su u scenama spasavanja i avanturama družine sa plaže. Mič Bjukenon je bio glavni, ali zapravo istina koja se krila godinama je zapravo u vezi sa njim. Glumac koji je tumačio taj lik, Dejvid Haselhof je zapravo imao svog dvojnika za pojedine scene. I to ni manje ni više nego Majkla Njumena, čoveka po čijem je uzoru nastao neustrašiv­i Mič. Razlog za to je malo je reći - zanimljiv. Naime, Dejvid Haselhof je imao pretanke noge za lik tako jakog čuvara plaže. Njegov gornji deo tela - ruke i torzo bili su dobro razvijeni, ali noge i ne baš pa su zato producenti našli osobu koja će ga menjati u scenama kada su noge u prvom planu.

SI DŽEJ PARKER (Pamela Anderson)

MIČ BJUKENON (Dejvid Haselhof)

SAMER KVIN (Nikol Egert)

STEFANI HOLDEN (Aleksandra Pol)

Glumica Aleksandra Pol ekipi se priključil­a polovinom 90-ih, a igrala je devojku Miča Bjukenona sve dok njen lik nije izbačen iz serije. Danas ima 52 godina i učestvoval­a je nekoliko uspešnih TV i filmskih projekata.

Iako je najveći deo života posvetila vežbanju i zdravoj hrani, priznala je da je imala problema sa bulimijom.

“U radnim dvadesetim izgubila sam mnogo na kilaži. Borila sam se sa bulimijom. To je bio period kad nisam zanala kako da jedem. Uglavnom sam se prejedala, a potom povraćala. Ponosna sam kad vidim koliko sam napredoval­a u odnosu na taj period života. Naučila sam uz pomoć terapije da se sukobim sa svojim problemima. Ne izbegavam hranu i dozvoljava­m sebi da budem okružena brdom poslastica i da znam koja mi je mera.” Ona je jedan od retkih bivših čuvarki plaže koja je nastavila ozbiljno da se bavi glumom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia