Blic

Sve što niste znali o Čuvarima plaže

- MARKOVIĆ

Američka serija “Čuvari plaže” obeležila je dekadu 90-ih, a punih deset godina držala je publiku prikovanu za TV ekrane. I dok su pojedini, poput Pamele Anderson i Dejvida Haselhofa, uspevali da očuvaju zvezdani status godinama nakon što je serija prestala da se emituje, dotle su drugi propadali pod teretom slave.

serija “Čuvari PLAŽE” Bila Je jedna od najpopular­nijih serija, a prikazival­a se na svim kontinenti­ma osim na Antarktiku. Čak je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda kao najgledani­ja serija svih vremena jer ju je na vrhuncu gledanosti pratilo čak 1,1 milijarda ljudi.

Radnja je pratila spasioce na plaži u Los Anđelesu koji su se vrlo često nalazili u opasnim situacijam­a u kojima su spasavali ljude i imovinu od raznih nezgoda poput utapanja, napada morskih pasa, ali i otmica.

Osim popularnih likova Si Džej Parker i Miča Bjukenona, zanimljivo je da su se u toj seriji kao mlađani tinejdžeri pojavili i mnogi danas popularni likovi. Danas jedna od najlepših žena sveta Sofija Vergara takođe je imala manju ulogu u “Čuvarima”. Sofija nije bila u ulozi spasiteljk­e, a seksi lepoticama pridružila se u devetoj sezoni hit serije. Zanimljivo je da je i danas jedan od najzgodnij­ih frajera na planeti i zvezda serije “Igra prestola” Džejson Momoa takođe bio deo “Čuvara plaže”, a ekipi se pridružio kada je serija počela da se snima na njegovim rodnim Havajima. Pored njega, pojavila se i Mila Kunis, tada devojčica. Na kastingu za seriju bile su i Pola Abdul i Sandra Bulok, ali su ostale bez uloga. Tom Selek je trebalo da bude čuveni Mič Bjukenon, ali je odbio ponudu uz objašnjenj­e da više ne želi da bude samo seks-simbol.

Začet je, ponosno je govorio, u Rio de Žaneiru. Majka mu je gotovo celu trudnoću provela u Parizu, a onda su se roditelji vratili u Kenošu, američki provincijs­ki gradić u Viskonsinu, gde se rodio 6. maja 1915.

pročitao, od kompletnog opusa Šekspira i ostalih klasika do šund literature s kioska.

Knjige nije samo čitao, on ih je prisvajao kao svoj materijal za pozorište, radio i, kasnije, film.

Njegovi prijatelji govorili su pedesetih i šezdesetih godina, kad je Vels lutao Evropom i svetom u potrazi za producenti­ma i novcem, da nije bilo važnije knjige koju nije strastveno želeo da ekranizuje od romana Čarlsa Dikensa, Melvilovog „Mobija Dika“i celokupnog Šekspira, pa do Helerove „Kvake 22“.

Svet fikcije drugih pisaca postajao bi u njegovoj mašti njegov lični svet, a autor izvornog dela, pa bio on i sam Šekspir, „prva ruka“budućeg Velsovog filma. Kod njega to nije bila bahatost nego način života u kome se sve vrti oko njegove čarobne ose, piše express.hr.

To samopouzda­nje dovelo ga je sa samo 17 godina u bučno irsko pozorište Ebi u Dablinu, gde se lažno i besramno predstavio kao američka pozorišna zvezda koja je, eto, došla u Dablin jer sada želi da glumi na njihovoj sceni.

osvajao je Žene i Pozorišta

I uspeo je, da bi nakon toga nastavio da luta, zaljubio se u borbe s bikovima i postao toreador, osvajao žene i pozorišta, te se na kraju skrasio u Njujorku, gde je kao pozorišna i radio-zvezda vladao gradom i Amerikom, uživajući usput u društvu istih brodvejski­h plesačica koje su bile ljubavnice mafijaških gangstera poput Mejera Lanskog, koga je puštao da mu, kao i ostali vladari podzemlja, povremeno pravi društvo.

Orson Vels je bio neodoljiv i, čini se, vrlo moćan, iako nije bio bogat. Njegova moć zasnivala se na talentu, šarmu i magiji, koju je, kao budući doživotni član svetske asocijacij­e mađioničar­a, voleo i praktikova­o još od dečaštva. Nakon što je osvojio Brodvej predstavam­a Šekspira u kojima su glumili crnci ili koje su oslikavale Musolinije­v fašizam, Vels je radiodramo­m „Rat svetova“, prema romanu H. G. Velsa, uspeo da uveri Ameriku da su Marsovci napali našu planetu i izazvali haos u zemlji. Bio je to događaj koji mu je otvorio vrata

Holivuda i omogućio da, kao potpuni samouk koji pojma nema o filmu, napravi „Građanina Kejna“, film koji je decenijama bio proglašava­n najboljim filmom svih vremena.

NAUČIO JE DA REŽIRA GLEDAJUĆI FORDOV KLASIK

Naučio je da režira gledajući 40 puta „Poštanska kola“Džona Forda i Ford mu je do kraja života ostao jedini velik uzor. Svoj drugi film, „Veličanstv­eni Ambersonov­i“, Vels je završio vrlo brzo jer se žurio u Rio de Žaneiro da snima dokumentar­ac „Sve je to istina“i uživa u čarima brazilskih lepotica.

Nije ni znao da se njegov uspon već počeo pretvarati u pad koji će trajati sve do kraja života. „Građanin Kejn“je bio veliki skandal jer se u filmu usudio da napravi portret najmoćnije­g američkog medijskog magnata Vilijama Rendolfa Hersta, ali još je gore bilo što je „Kejn“bio finansijsk­i fijasko.

Holivud bi mu oprostio skandal, ali gubitak novca ne. „Ambersonov­i“su skraćeni za 40 minuta i očajno premontira­ni, a brazilski dokumentar­ac nikad nije završio.

Vels će do kraja života režirati tri remekdela - „Damu iz Šangaja“, „Dodir zla“, „Ponoćna zvona“, i nekoliko vrhunskih filmova, ali izgnanstvo iz Amerike i Holivuda pretvoriće ga u buntovnika bez moći i uticaja.

NJEGOVA MOĆ ZASNIVALA SE NA TALENTU, ŠARMU I MAGIJI, KOJU

JE, KAO BUDUĆI DOŽIVOTNI ČLAN SVETSKE ASOCIJACIJ­E MAĐIONIČAR­A, VOLEO I PRAKTIKOVA­O JOŠ OD DEČAŠTVA

„ŽIGOSANI“KOMUNISTA

Priznat i slavljen u Evropi i svetu, lutaće po hotelima i zemljama, družeći se s moćnim ljudima poput Reze Šaha Pahlavija i Tita, ostavljaju­ći za sobom nedovršene filmove i neplaćene hotelske račune.

Orson Vels je po dosijeu FBI-JA „žigosan“kao komunista još 1945. godine. Kada je 1969. stigao u Jugoslavij­u, na snimanje filma „Bitka na Neretvi“Veljka Bulajića u kome je igrao četnika, upoznao je Tita.

- Tito je poslednji živi velikan među zaista velikim ljudima našeg doba. Ono što ga čini velikim je činjenica da je on bukvalno otac vaše zemije. On je najveći među ratnim vođama i vođama mira. U tim dvema ulogama niko pre njega nije bio istovremen­o toliko uspešan. Mislim da je Tito jedna od najmonumen­talnijih figura novije istorije - izjavio je čuveni glumac u intervjuu za domaću „RTV reviju“u maju 1979. godine.

Svoj poslednji nastup Orson Vels je imao u animiranom filmu „Transforme­rsi“iz 1985. godine, davši glas Junikronu. Preminuo je ubrzo nakon nastupa u tom filmu, 10. oktobra 1985. u 70. godini života.

 ??  ??
 ??  ?? NBC JE 1990. GODINE UGASIO SERIJU ZBOG JEDNE SEZONE LOŠE GLEDANOSTI. PRODUCENTI SU ONDA OTKUPILI PRAVO NA SERIJU ZA SAMO 10 DOLARA I PRODALI JE DRUGOJ TV KUĆI, OSTALO JE ISTORIJA
NBC JE 1990. GODINE UGASIO SERIJU ZBOG JEDNE SEZONE LOŠE GLEDANOSTI. PRODUCENTI SU ONDA OTKUPILI PRAVO NA SERIJU ZA SAMO 10 DOLARA I PRODALI JE DRUGOJ TV KUĆI, OSTALO JE ISTORIJA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TITO JE POSLEDNJI ŽIVI VELIKAN MEĐU ZAISTA VELIKIM LJUDIMA NAŠEG DOBA, REKAO JE ORSON VELS KADA JE DOŠAO U JUGOSLAVIJ­U
TITO JE POSLEDNJI ŽIVI VELIKAN MEĐU ZAISTA VELIKIM LJUDIMA NAŠEG DOBA, REKAO JE ORSON VELS KADA JE DOŠAO U JUGOSLAVIJ­U
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia