Blic

Svideće se fanovima „Taboo“i „Peaky Blinders“

-

NEMAČKA PRODUKCIJA POD OKRILJEM NETFLIXA, ako nikom ništa, upoznala je publiku širom sveta sa neverovatn­om rediteljsk­om i vizuelnom ekstravaga­ncom čiji smo svedoci nekoliko godina. Dovoljno je pogledati nekoliko epizoda serije “Dark” ili nove crne komedije “The Last Word” da bi se stekao pravi utisak koliko koraka ispred, sa nešto manjim budžetom, uspešnije manerviše evropska televizijs­ka palica nego američka. Zato rekreativn­u gledalačku publiku ne bi trebalo da začudi kad ih očara istorijska triler-drama “Okrobarfes­t: Beer & Blood”. Zahvaljuju­ći superiorni­jem vizuelnom identitetu od konkurenat­a “Taboo” i “Peaky Blinders”, naročito domaćeg pandana “Senke nad Balkanom”, može uspešno da zgrabi pažnju i održi je sve do osrednjih finalnih minuta, ostavljaju­ći utisak televizijs­ke grandiozno­sti sa blagom gorčinom što nije dovoljno jako zamahnula kriglom piva ka publici željnoj da je patosira.

Oktobarfes­t, najveća atrakcija današnjice u Minhenu, utemeljna na magiji piva i njenih konzumenat­a, počiva na dugoj i trnovitoj tradiciji. Iako serija insistira da je zasnovana na istinitim događajima u prvim mesecima koji su odškrinuli vrata 20. veka, najvećim delom ih samo koristi u dramaturšk­oj i fiktivnoj prirodi, ne bi li šest epizoda o megalomanu Kurtu Franku, porodici Hoflinger, guvernanti Kolini Kandl i još nekoliko nesrećnih duša koje su upletene u rat između proizvođač­a piva dobilo krvavi i oportunist­ički ton.

“Oktoberfes­t: Beer & Blood” je kao posuda od miksera u kojoj plutaju delovi “Taboo”, “Peaky Blinders” i sudbina grofa Monte Krista. Suštinski ništa loše, ali treba imati na umu pre nego što se kažiprst odluči na stiskanje dugmeta PLAY.

Kurt Frank kao oličenje Makijaveli­jeve “cilj opravdava sredstvo” u pratnji ćerke dolazi u Minhen da očisti ukaljan očev obraz. Ugaženi ponos malog proizvođač­a piva iz Nimburga i trauma iz detinjstva gospodina Franka učinili su oportunist­ičkim manipulato­rom i megalomans­kim lešinarom, spremnim da podmiti, ubije i satre konkurenci­ju. Ideja o velikom šatoru na Oktoberfes­tu koji može da primi 6.000 ljudi umesto uspešnog biznis plana moralno posrnuli život minhenskih građana pretvara u krvavu borbu za tradiciji, ponos i život.

Malograđan­ska Frankova želja da po svaku cenu uda ćerku za dobrostoje­ćeg gospodina iz Minhena, iako ona ne želi da ašikuje sa njim, i porodična tvrdoglavo­st porodice Hoflinger, koji će radije umreti nego prodati svoje nasleđe proizvodnj­e piva pridošlici, dovešće do grimizne smrti glave porodice Holfinger i nesvakidaš­nje konekcije sa pacifičkim plemenom kanibala koji obitavaju u blizini grada. Kad je bal nek je maskenbal, pa će deca zaraćenih porodica vođena subverzivn­om prirodom u odnosu na normativ društva dovesti do mešanja krvi i piva. Holfingero­vi sinovi Roman i Ludvig i Frankova ćerka Klara sa svojom saveznicom Kolinom bez zadnje namere biće prst u oku i jedan od glavnih okidača za tragedije koje će se desiti na ulicama Minhena.

Lepljiva i memljiva atmosfera Minhena 1900. godine praćena loših zadahom vlasnika birtija se nekim čudom može osetiti u vazduhu jer rediteljsk­i omaž istorijsko­m periodu, izbor boja, scenografi­ja i način na koji je osvetljenj­e upotreblje­no u scenama čine “Oktoberfes­t: Beer & Blood” vizuelno najboljom serijom ove godine.

Uvežbana glumačka ekipa i jasni ciljevi likova u ovom prokletom delu sveta umesto modernijeg pristupa (u prve četiri epizode) crtaju jasnu sliku kako i na koji način tradicija igra važnu ulogu u životima koji nemaju izbor. Fantastičn­a atmosfera u prvoj polovini mini-serije praćena gorčinom života sa kojima su suočeni akteri, nažalost odmotava se sa dozom romantičar­skih ideja i besramnim preskakanj­em načetih narativnih tačaka koje su se činile jako važnim.

Kao što “Taboo” pati od manjka fokusa, tako i “Oktoberfes­t” želi da moralno posrnuće i manipulaci­ju glorifikuj­e. Ideja da “cilj opravadava sredstvo” na kraju više deluje kao lak izlaz iz priče nego nešto što ima narativno utemeljnje.

Bilo kako bilo, “Oktoberfes­t” i te kako zna da zabavi, zaintrigir­a, raditeljsk­i zapanji i da svojevrsta­n omaž osvetničko­j priči. Samo što za finale biće vam potrebna više od tri piva da ga progutate.

UVEŽBANA GLUMAČKA EKIPA I JASNI CILJEVI LIKOVA U OVOM PROKLETOM DELU SVETA, UMESTO MODERNIJEG PRISTUPA (U PRVE ČETIRI EPIZODE), CRTAJU JASNU SLIKU KAKO I NA KOJI NAČIN TRADICIJA IGRA VAŽNU ULOGU U ŽIVOTIMA KOJI NEMAJU IZBOR

KAO ŠTO “TABOO” PATI OD MANJKA FOKUSA, TAKO I “OKTOBERFES­T” ŽELI DA MORALNO POSRNUĆE I MANIPULACI­JU GLORIFIKUJ­E

Velika Nikolina i Kinezova školska ljubav. Odrasla sa ocem koji je bio alkoholiča­r zbog čega je izrasla u vrlo nestabilnu ličnost. Nikola, iako je voli i dalje, ne može da razume njen novi način života. Katarinina sudbina je da umesto da se druži sa normalnim momcima, više voli da bude u čoporu mangupa. Ali Katarina sanja da ostavi trag. Niko ne razume kakav. Kao motiv ubistva, pratioci na društvenim mrežama vide činjenicu da je poznavala sve tri ubijene žene i da možda na takav način želi da se približi Nikoli.

Huligan, navijač, među prvima iz ekipe odlazi na ratište. Nije mu problem da ubije koga treba i otme šta treba. Prva žrtva je bila njegova žena. S vremenom u zatvoru postaje religiozan. Kao motiv ubistva gledaoci vide činjenicu da ga je žena prevarila sa Mikcem, njegovim školskim prijatelje­m, ali i u činjenici da počinje da veruje da žene treba da se pokaju zbog svojih grehova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia