Blic

Španac je pobedio Novaka Đokovića sa 3:0 za 13. titulu na pariskoj šljaci

Rafa je odigrao meč bez greške i slavio je sa 6:0, 6:2, 7:5 za jubilarnu 100. pobedu na svom omiljenom turniru.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Za mnoge je 13 nesrećan broj, ali ne i za Rafaela Nadala, koji je ukupno toliko puta podigao pehar namenjen šampionu Rolan Garosa. Španac je u klasiku koji se čekao od početka godine i ATP kupa ubedljivom igrom i bez većih problema pobedio Novaka Đokovića sa 6:0, 6:2, 7:5. Nadal se tako izjednačio na prvom mestu sa Rodžerom Federerom, koji takođe ima 20 grend slem trofeja, dok je najbolji teniser sveta ostao na 17.

Gledali smo finale u kojem je, na našu žalost, postojao samo jedan igrač. Novak je bio neprepozna­tljiv, mekan, previše je grešio i pustio je Nadalu da od prvog do poslednjeg poena igra u svom ritmu koji melje protivnike. Znalo se i pre meča da Đoković ima problema sa vratom i laktom, ali on to nije želeo da potencira, već je čestitao danas mnogo boljem od sebe.

Prvi set je bio izgubljen za Đokovića od trenutka kada je propustio da 40:15 pretvori u 1:0 u gemovima. Nadal je osvojio naredna četiri poena za prvi od ukupno tri brejka, koliko je Španac upisao pored svog imena. Teško je opisati šta se u tim trenucima dešavalo s najboljim teniserom sveta.

Na prvom mestu, servis nije funkcionis­ao, iako se igralo u dvoranskim uslovima, odnosno krov na terenu

“Filip Šatrije” je bio zatvoren. Novak je osvojio samo 43 odsto poena na prvi servis, što nije dovoljno da se pobedi mnogo slabiji igrač, a da ne pričamo o Nadalu, kojem je ovo bila jubilarna 100. pobeda na omiljenom turniru.

Videlo se i da je nervozan, žurio je da završi poen često kada za to nije bio trenutak, i onda ne čudi da je imao 18 neiznuđeni­h grešaka. S druge strane, Rafa je samo tri puta pogrešio, tako da ne čudi da je slavio sa 6:0.

Đoković je prvi gem osvojio na početku drugog seta, posle 55 minuta na terenu. Međutim, i dalje je pustio da Nadal diktira tempo koji njemu odgovara, što je Španac koristio da gotovo u svakom gemu na Novakov servis stigne bar do jedne brejk lopte. To mu je pošlo za rukom već u trećem gemu kada je Đoković jedan lagani forhend

sa sredine terena poslao u mrežu. Bio je to trenutak u kojem bi “pravi Novak” znao da vikne, možda i opsuje ili pogleda prema svojoj loži. Ali ne i juče, samo je spustio glavu i krenuo prema klupi. A to je poklon koji je apsolutni šampion Rolan Garosa jedva dočekao.

Nadal je, praktično, igrao bez greške, pole deset gemova imao ih je tri, Novak čak 22. Samo je na trenutak Đoković pokazivao kvalitet igre koji ga je krasio od početka godine, ali je problem bio što je nastavio da ređa grešku za greškom... 23...24... Jedino su ga drop-šotovi držali u meču, međutim, to nisu poeni koji mogu da vam donesu grend slem titulu,

već samo da nakratko zaustave pad.

Ubrzo je bilo 4:1 za Nadala, uz dva brejka, i gubitak drugog seta je bio neminovnos­t - 6:2. Ostavio je Novak malo bolji utisak nego u uvodnom setu, ali se ponovo za sve pitao Španac kojem se žurilo da završi meč i da 13. put visoko podigne pehar.

Tek u trećem setu Novak je počeo da gradi poene, da insistira na dužoj razmeni udaraca i to je donelo neki napredak. U prva četiri gema nije bilo brejka, međutim, Nadal je u petom oduzeo servis Đokoviću, poveo sa 3:2, da bi naš teniser odmah uzvratio i prvi put pokazao emocije. Bio je to period kada je Novak pokazao da može bolje nego u prva dva seta. Pokušao je da se vrati, ali je Španac vraćao bukvalno sve i čekao da Đoković pogreši. Čekao i dočekao.

- Čestitam Rafi i njegovoj porodici. Ćestitam mu na svemu što je uradio ovde, na ovom terenu, ne samo danas... Rafa, ti si veliki šampion, ovo je još jedno iskustvo za mene, koje sam osetio na svojoj koži. Nisam zadovoljan načinom na koji sam igrao, ali je pobedio bolji. Ovo su uslovi koji su teški za sve. Međutim, dobili smo priliku da igramo sport koji volimo i iskoristil­i smo je na najbolji način. Želim da zahvalim i publici koja nas je nosila u ovakvoj teškoj situaciji - rekao je Novak Đoković.

Nadal je priznao da ga je Novakov kvalitet naterao da odigra najbolji tenis u ovom trenutku.

- Novak je neverovata­n, i neverovatn­o je šta je postigao. Želim da mu zahvalim, jer da nije bilo njega, ne znam da li bih sve ovo postigao. Fantastiča­n je igrač i uvek je iz mene izvlačio maksimum. Nadam se i da ćemo uskoro, u narednih nekoliko meseci, imati priliku da ponovo igramo pred punim tribinama - dodao je Nadal, koji je prednost Đokovića smanjio na 29:27.

n

 ??  ?? savršenstv­o: nadal je pobedio u svih 13 finala na rolan garosu đoković je bio neprepozna­tljiv u prva dva seta rafi je pobeda nad novakom bila jubilarna 100. na grend slem turniru u parizu
savršenstv­o: nadal je pobedio u svih 13 finala na rolan garosu đoković je bio neprepozna­tljiv u prva dva seta rafi je pobeda nad novakom bila jubilarna 100. na grend slem turniru u parizu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia