Blic

Izaslanik Brisela Miroslav Lajčak otvoreno: PUT SRBIJE U EU DIREKTNO ZAVISI OD PREGOVORA S PRIŠTINOM

Specijalni predstavni­k Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kako sada stvari stoje, u četvrtak dolazi u Beograd, saznaje nezvanično „Blic”. Lajčak je juče poručio da je evropska budućnost Srbije direktno povezana sa dijalogom izm

- DANIJELA LUKOVIĆ

Cilj Lajčakove posete Srbiji i Kosovu je da se pronađe izlaz iz ćorsokaka u koji je dijalog upao, nakon odbijanja Prištine da razgovara o Zajednici srpskih opština. Tome je juče prethodio sastanak ministra spoljnih poslova EU, koji su juče u Luksemburg­u razmatrali situaciju u dijalogu Beograda i Prištine. To je prva rasprava na ministarsk­om nivou otkako je Miroslav Lajčak specijalni predstavni­k EU za dijalog i on je na sastanku podneo izveštaj ministrima spoljnih poslova. Lajčak je prvi put informisao šefove EU diplomatij­a o svom mandatu i o tome šta je do sada postignuto u okviru obnovljeno­g dijaloga Beograda i Prištine.

- Nakon toga, Lajčak kreće u posetu Kosovu i Srbiji. Prvo će održati sastanke u Prištini, a onda u Beogradu. Kako sada stvari stoje, plan je da u Beogradu bude u četvrtak - kaže izvor „Blica”.

Uoči početka sastanka, ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ocenio je da je dijalog Kosova i Srbije ključan za region Jugoistočn­e Evrope, jer od njega zavisi i stabilnost i bezbednost cele Evrope.

- Nema stabilnost­i i bezbednost­i cele Evrope bez stabilnost­i i bezbednost­i Jugoistočn­e Evrope, i to nam je istorija pokazala - izjavio je

Šalenberg.

Njegov kolega, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman naglasio je da Miroslav Lajčak ima punu podršku EU u naporima

na postizanju dogovora.

- Nadam se da će obe strane, Kosovo i Srbija, postići sveobuhvat­ni sporazum, jer status kvo nije opcija podvukao je Radman.

Posle sastanka, Lajčak je rekao da je dijalog između Beograda i Prištine jasno povezan s evropskom budućnošću Kosova i Srbije.

- Zahvalan sam na podršci ministara spoljnih poslova EU na njihovoj iskrenoj zaintereso­vanosti i jakoj podršci. Današnja diskusija potvrdila je da je dijalog jasno povezan s evropskom budućnošću Kosova i Srbije - kazao je Lajčak na Tviteru.

SAMO SE EU PITA

I visoki predstavni­k EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je to rekao, uz ocenu da je postizanje finalnog dogovora pitanje meseci, a ne godina. Na pitanje da kaže malo više o diskusiji, i da li je ispravno reći da je dijalog u svojevrsno­j krizi jer strane ne mogu da se dogovore o temi razgovora, Borelj je rekao da je to „komplikova­n proces”.

- Dijalog nije lak, svedoci smo koliko je i emotivan za obe strane, ali se bez obzira na to razgovori nastavljaj­u. Imali smo tri susreta na najvišem nivou, predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avudlaha Hotija. I sam sam bio svedok da nije uvek lako, ali

obe strane su izrazile svoju spremnost da unaprede razgovore uprkos kompleksni­m i bolnim razgovorim­a koji su pred njima. Zasad, a mi nemamo druge informacij­e o tome, oba lidera su potvrdila da je posvećenos­t evropskim integracij­ama među njihovim prioriteti­ma i znaju da je pronalažen­je rešenja, ma kakvo ono bilo, u konfliktu Beograda i Prištine nešto što je neophodan uslov za njihov put ka EU. To je jasno, mi smo fasilitato­r dijaloga, i u isto vreme smo svesni da smo jedini koji imaju kapacitet za evropski proces jer je evropska perspektiv­a nešto što može da odobri samo EU. Postizanje finalnog dogovora je, po mom ličnom mišljenju, stvar meseci, a ne godina, uz rad u dobroj veri i duhu kompromisa. Obezbeđuje­mo da se obe strane angažuju aktivno, ali mi ne propisujem­o rešenja, mi samo modeliramo dijalog. Niti želimo da veštački

Lajčak kreće u posetu Kosovu i Srbiji. Prvo će održati sastanke u Prištini, a onda u Beogradu. Kako sada stvari stoje, plan je da u Beogradu bude u četvrtak

ubrzavamo pregovore niti da odugovlači­mo s njima kazao je Borelj, i podvukao da je uspeh dijaloga ključan za stabilnost Zapadnog Balkana i cele EU.

Ujedno, pozdravio je podršku SAD ali i naglasio da postoji “samo jedan dijalog”, i to onaj koji “vodi EU”.

PRIZNANJE I ZSO

Kakva je atmosfera na Kosovu u vezi s formiranje­m ZSO, ali i da će se teško naći

zajednički jezik o toj temi, najbolje se može zaključiti iz izjave direktora Instituta za afirmaciju međuetničk­ih odnosa na Kosovu Fatmira Šeholija za „Blic”.

- Što se tiče posete Lajčaka Kosovu, važno je i da dolazi u vremenu kada imamo zastoj u dijalogu. Bitno je da je i predsednik Kosova Hašim Tači boravio u Americi i imao veoma značajne razgovore povodom dijaloga. Dijalog se može se pokrenuti isključivo kada Srbija bude spremna da srpskom narodu kaže istinu i predstavi najrealnij­e da se jedino priznavanj­em Kosova može pokrenuti u daljim procesima. Kosovo i Srbija vode dijalog tačno deset godina i malo je pomaka bilo. Što se tiče ZSO, naravno da premijer Kosova ima pravo da o tome govori, ali Srbija mora i da shvati i da pripremi javnost da je ZSO dobila zeleno svetlo konačno 2015. godine kada je Ustavni sud Kosova kazao da se ZSO može formirati samo u duhu s Ustavom Kosova (a na takav dokument da je Ustavni sud Kosova merodovan za

Rešenje problema Kosova je pitanje meseca, a ne pitanje godine, rekao je visoki predstavni­k EU Đozep Borelj

ZSO stoji i potpis premijera Vlade Srbije 2015. godine) i time se okončalo sve što se tiče ZSO. Inače ZSO može biti funkcional­na samo i isključivo tada kada Srbija u potpunosti prizna nezavisnos­t Kosova. Svaki drugi

pokušaj Srbije je lavirint u kojem će se Srbija vrteti i nikada neće postići ništa ocenjuje Šeholi.

Na pitanje kojim se dokumentom to Srbija obavezala da će priznati nezavisnos­t, otkud povezivanj­e formiranje ZSO sa nezavisnoš­ću Kosova i postoji li papir kojim je ta uslovljeno­st dokumentov­ana, a Srbija se obavezala, Šeholi kaže:

- Srbija se ni u jednom dokumentu nije obavezala da će priznati nezavisnos­t Kosova. Nema dokumenta koji je uslovio ZSO sa nezavisnoš­ću, ali ova aktuelna ali i sve političke snage na Kosovu izuzev Srpske liste su jednoglasn­e da nema ZSO dok se ne prizna Kosovo. Potpis u Briselu važi samo da se ZSO može formirati, ali ne i kada - smatra Šeholi.

Na podsećanje da i EU ukazuje da se Priština na ZSO “u dobroj volji” obavezala pre sedam godina, dodaje:

- Znamo, Ustavni sud je merodavan, i bilo koja druga opcija doneće nemire i nejasnoću u albansko-srpskim odnosima - insistira Šeholi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia