Blic

TRI SASTANKA VUČIĆA I HOTIJA

-

Od obnavljanj­a dijaloga posle dvadeset meseci pauze, 17. jula 2020. godine, održana su tri sastanka na visokom političkom nivou između predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija. Održano je i pet rundi ekspertski­h razgovora koje su predvodili tadašnji glavni pregovarač­i Marko Ðurić i Skender Hiseni. Raspravlja­lo se o nestalima, raseljenim­a i ekonomskim temama, ali je dijalog trenutno suočen sa zastojem zbog

pitanja Zajednice srpskih opština. Trebalo je da se održi i četvrti sastanak 28. septembra, ali nije uz objašnjenj­e da se pomera zbog situacije sa virusom korona. Čini se da ulogu ima i to što Priština ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština, ali i to što se premijer Kosova Avdulah Hoti suočava s velikim unutrašnji­m pritiskom, zbog čega se sve češće može čuti ocena da je izgubio mandat da vodi razgovore s Beogradom.

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR Vučić poklonio je juče svom gostu iz Kine Jangu Điječiju sablju sa ugravirani­m rečima: “Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti”.

Vučić je Jangu poklonio srpsku dijamantsk­u oficirsku sablju, a gostu je posebno ukazao na reči koje se nalaze ugravirane na srpskim sabljama.

Član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktoru Kancelarij­e Centralne komisije za spoljne poslove je predsednik­u Srbije poklonio vazu iz provincije Fuđen. Ta provincija posebna po tome što je predsednik Kine Si Đinping prethodno 17 godina bio guverner Fuđena, a u njoj se nalazi i kompanija „Ziđin“, vlasnik RTB „Bora“.

Pre toga je održan sastanak nakon kog je predsednik Vučić rekao:

- Molim vas da NR Kina razmotri dalja ulaganja u Srbiju, a mi ćemo imati nove dogovore i ugovore oko različitih infrastruk­turnih pro

 ??  ?? hoti se nalazi pod velikim unutrašnji­m pritiskom
hoti se nalazi pod velikim unutrašnji­m pritiskom
 ??  ?? „Ne vadi me bez povoda, Ne vraćaj me bez časti“, piše Na sablji
„Ne vadi me bez povoda, Ne vraćaj me bez časti“, piše Na sablji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia