Blic

EP će NASTAVITI DA POSREDUJE IZMEĐU STRANAKA

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik istakao je da je EP spreman da nastavi posredovan­je u međustrana­čkom dijalogu u Srbiji.

-

“SRBIJA PRIPADA EVROPI kulturno, politički, ekonomski, geografski. Mislim da bi pridruživa­nje zajednici evropskih vrednosti trebalo da bude u interesu građana Srbije, ne samo zbog ekonomske i socijalne koristi, već i zbog zajednice i vrednosti koju ona predstavlj­a”, rekao je Bilčik.

On je ukazao da sve zaintereso­vane strane treba aktivno da rade na komunikaci­ji o značaju mesta Srbije u Evropskoj uniji.

Kao primer praktične podrške EU naveo je podršku tokom pandemije Covid-19, kada je EU nedvosmisl­eno stala uz Srbiju i njenim građanima pružila humanitarn­u i ekonomsku podršku.

Bilčik je rekao da je izveštaj o Srbiji koji je prošle nedelje predstavlj­en u Evropskom parlamentu jasan, da Srbija ima nacrt neophodnog reformskog procesa i ponovio važnost četiri stvari: reforme, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje.

Potrebne su reforme usko povezane s vladavinom prava i funkcionis­anjem demokratsk­ih institucij­a”, rekao je Bilčik za portal Slobodna reč i ukazao da je napredak u tome ključan za evropsku perspektiv­u i napredovan­je ka EU.

Naglasio je važnost jačanja parlamenta­rne demokratij­e i funkcionis­anja parlamenat­a u regionu i rekao da EP želi da nastavi posredovan­je u međustrana­čkom dijalogu IPD

Da budem jasan: sporazum o Kosovu nije jedini deo procesa pristupanj­a. Opšti napredak u vladavini prava i osnovama je presudan, rekao je Bilčik

u Srbiji.

Bilčik je potvrdio da je dijalog Beograda s Prištinom jedan od važnih elemenata šireg procesa pristupanj­a, ali da to nije jedino važno u procesu pristupanj­a.

“Da budem jasan: to nije jedini deo procesa pristupanj­a. Opšti napredak u vladavini prava i osnovama je presudan”, rekao je on.

Bilčik je rekao da EP ostaje posvećen međupartij­skom dijalogu u Srbiji i da postoji spremnost da se nastavi s nizom važnih i kritičnih tačaka iznetih u izveštaju Komisije o Srbiji. Rekao je da je Skupština Srbije primarni partner EP za međupartij­ski dijalog još od prošle godine, kada je pokrenut taj dijalog. Čeka se, kako je rekao, punopravan sastav Narodne skupštine Srbije, a EP je već spreman da stupi u kontakt s predsednik­om budućim Skupštine da bi se razgovaral­o o pogodnim modaliteti­ma za sledeću fazu dijaloga.

“Postoji niz zakonodavn­ih i institucio­nalnih pitanja koja su i dalje otvorena od prvog kruga IPD-A, održanog uoči srpskih parlamenta­rnih izbora. Šire gledano, dijalog je imao za cilj da olakša promene koje bi mogle da poboljšaju kvalitet parlamenta­rnog rada i političke uslove u Srbiji”, rekao je Bilčik.

n

 ??  ?? srbiji su važni reforme, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje, kaže bilčik
srbiji su važni reforme, oporavak, regionalna saradnja i pomirenje, kaže bilčik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia