Blic

Predsednik Tadžikista­na obezbedio sebi i peti sedmogodiš­nji mandat

Predsednik Tadžikista­na Emomali Rahmon na putu je da sebi obezbedi peti sedmogodiš­nji mandat u zemlji.

- M. Milikšić

PREMA PRELIMINAR­NIM REZULTATIM­A koje je objavila državna Centralna izborna komisija, Rahmon - koji je u martu 2007. izbacio rusko “ov” na kraju svog prezimena osvojio je čak 90,92 odsto glasova na izborima koji su u nedelju održani u Tadžikista­nu.

Rahmon (68) je na funkciji predsednik­a Tadžikista­na i njegovih 9,5 miliona stanovnika od 1992. i njegova pobeda na jučerašnji­m izborima, u siromašnoj zemlji koja pati od nedostatka snažne opozicije, nikoga nije iznenadila.

Izbori su, kako piše RFE/RL, protekli u strogo kontrolisa­noj i uvelike ceremonija­lnoj atmosferi, a predsednik CIK-A Bahtijor Hudojorzod­a rekao je da je 11. oktobra glasalo 85,4 odsto biračkog tela.

Rahmon, koji je pre politike bavio uzgojem pamuka, izabran je pre skoro tri decenije za predsednik­a tadžikista­nskog parlamenta, nakon što je prvi nezavisni lider zemlje Rahmon Nabijev podneo ostavku. Od tada je osvojio četiri predsednič­ka mandata zaredom - a sada očigledno i peti - a zapadni posmatrači nijedne od tih izbora nisu smatrali pravičnim ili slobodnim.

Rahmon je jedini postsovjet­ski autokrata koji je na vlasti duže od beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka, čiju zemlju drmaju protesti još od spornih izbora 9. avgusta. Lukašenko na predsednič­koj funkciji ima staž dug 26 godina. “Al Džazira” ukazuje da će nova pobeda omogućiti Rahmonu da premaši prag od 30 godina na vlasti i time pretekne i kazahstans­kog Nursultana Nazarbajev­a, koji je podneo ostavku u martu prošle godine nakon 29 godina i važi za najduže vladajućeg lidera bivšeg SSSR-A.

Ipak, s obzirom na to da Rahmon čvrsto drži vlast, a opozicija je potisnuta, malo je verovatno da će rezultati izbora dovesti do problema u kojima su se našli susedni Kirgistan i Belorusija, smatra RFE/RL. Državni mediji i pristalice vlasti predstavlj­aju Rahmona kao čoveka koji je doneo stabilnost zemlji nakon građanskog rata devedeseti­h.

Njegova zemlja je siromašna smatra se najslabijo­m ekonomijom od svih bivših sovjetskih zemalja - i uveliko se oslanja na novac gastarbajt­era u Rusiji, te na izvoz aluminijum­a i pamuka.

n

 ??  ?? Emomali Rahmon vlada duže od lukašenka
Emomali Rahmon vlada duže od lukašenka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia