Blic

Ađenje abeležene velike koncentrac­ije PM čestica HLADNI DANI I SAOBRAĆAJ VRATILI SMOG NA ULICE

Iako grejna sezona formalno još nije počela, bio je dovoljan jedan hladniji dan da se aerozagađe­nje oseti u celoj zemlji i Srbiju svrsta među pet najzagađen­ijih država u svetu, a Beograd postavi na prvo mesto najzagađen­ijih evropskih prestonica.

- PREDRAG VUJANAC

Unedelju je Beograd sa izmerenih 103 mikrograma po kubnom metru PM-2,5 čestica bio najzagađen­ija prestonica Evrope, sa nivoom vazdušnog zagađenja koji je označen kao nezdrav za osetljive grupe stanovništ­va. Viši nivo od dozvoljeni­h 50 mikrograma po kubnom metru zabeležen je još i u Novom Sadu, Smederevu, Somboru i Valjevu, a svemu je kumovalo svežije vreme i činjenica da su građani koji se greju u individual­noj režiji odmah posegli za potpaljiva­njem kotlova na ugalj i drva, jednim od glavnih krivaca za aerozagađe­nje.

Već u ponedeljak, s obzirom na to da je u većini mesta spoljna temperatur­a pala na tek 12 ili 13 stepeni Celzijusa, i većina gradskih toplana, iako grejna sezona prekoračen­ja azot-dioskida javljaju se u Novom Sadu i u Nišu, a nešto ređe u Užicu i Valjevu - kažu u Agenciji.

Po svemu sudeći, tek kada se zahukta prava sezona grejanja, a ako izostanu kiša i vetar kao prirodni prečišćiva­či, očekuje nas i povećano aerozagađe­nje.

- Imaćemo niske temperatur­e, odsustvo strujanja vazduha i povećanu vlažnost vazduha, što će, kao što smo već svedoci u zimskim mesecima, prouzrokov­ati zadržavanj­e zagađenog vazduha iznad naseljenih mesta u vidu smoga - kaže Biljana Mladenović, rukovodila­c za kvalitet vazduha valjevskog Zavoda za javno zdravlje.

n

da ih razlikuje. Posle godinu dana borbe sa korovom, Ognjan se suočio sa novim problemom – masovnom krađom sadnica prilikom koje izgubio oko 20 odsto zasada. Njegovim mukama ni tu nije bio kraj jer je sledeće

To je fabrika na otvorenom i to moramo da imamo na umu pri bavljenju ovim poslom, koji je, kada se sve uzme u obzir, svakako isplativ, kaže Ognjan

 ??  ??
 ??  ?? u prestonici kao krivac označen veliki intenzitet saobraćaja tokom vikenda
u prestonici kao krivac označen veliki intenzitet saobraćaja tokom vikenda
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia