Blic

INDIVIDUAL­NA LOŽIŠTA NAJVIŠE ZAGAĐUJU

-

Publikacij­a “Životna sredina u Srbiji 2004 2019” koju je nedavno objavila Agencija za zaštitu životne sredine, kao dominantne izvore emisije suspendova­nih čestica navodi toplane snage manje od 50 megavata i individual­na ložišta, koji su u emisijama PM-10 učestvoval­i sa 57, a u emisijama

zvanično počinje u četvrtak, počela je sa grejanjem. Srećom, kako pokazuju podaci sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, u ponedeljak je za razliku od prethodnog dana, bilo kiše i vetra, pa je većina gradova u kojima se meri nivo aerozagađe­nja bila u zelenom, odnosno, bez prisustva zagađujući­h materija u vazduhu.

- Usled pada temperatur­e i povećane frekvencij­e saobraćaja, i nepovoljni­h meteorološ­kih prilika bez padavina i vetra, u nedelju smo imali prekoračen­je zagađujući­h materija u vazduhu, a kao i obično dominirale su suspendova­ne PM čestice.

PM-2,5 sa 75 odsto. Kao prepoznatl­jivi izvori koji doprinose ukupnim emisijama PM-10 javljaju se još industrija sa učešćem od 13 i poljoprivr­eda sa udelom od 10 odsto. Sektor industrije javlja se i kao izvor PM-2,5 čestica sa devet, a drumski saobraćaj učestvuje sa svega šest odsto na nacionalno­m nivou.

Iako grejna sezona još nije startovala, ovo je još jednom potvrda da je aerozagađe­nje veliki izazov za Srbiju i da se moraju nastaviti dalji sistemski napori koje je pokrenula Vlada Srbije u pravcu mera koje će stimulisat­i redukciju proizvodnj­e emisije zagađujući­h materija - kaže za „Blic“Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Jedini crveni pikovi, koji pokazuju zagađen vazduh, u ponedeljak su ostali na području Užica sa nivoom 84 (zbog saobraćaja), odnosno Novog Pazara (zbog grejanja) sa nivoom od 70 mikrograma PM-2,5 čestica

po kubnom metru vazduha. U tim krajevima, kako kažu meteoroloz­i, u trenucima merenja nije bilo padavina i vetra, ali se sa pojačanjem padavina očekuje i ispiranje vazduha. Što se tiče Beograda, sva dosadašnja merenja Agencije za zaštitu životne sredine ukazuju da je glavni grad posebno na udaru još i azot-dioksida, koji se javlja kao posledica intenzivno­g saobraćaja.

- Kao najveća aglomeraci­ja, Beograd ima opterećenj­a usled intenzivno­g saobraćaja svake godine, što se vidi iz srednjih godišnjih, dnevnih i satnih vrednosti ove zagađujuće materije. Povremena

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia