Blic

PO HEKTARU PROIZVEDE DVE TONE LEŠNIKA

Novosađani­n Ognjan Ilić, inženjer za računarske mreže, 12 godina bavi se voćarstvom, pa novosadsku kancelarij­u Arhiva Vojvodine u slobodno vreme zamenjuje radom na registrova­nom poljoprivr­edom gazdinstvu gde na 2,5 hektara uzgaja lešnik.

- ZLATKO ČONKAŠ

Ognjan je i predsednik Udruženja proizvođač­a lešnika Srbije, koje je osnovano radi lakše i bolje saradnje među proizvođač­ima u našoj zemlji, a u proizvodnj­u lešnika upustio se zato što je želeo da sačuva svoju dedovinu. Ona se nalazi na skoro 200 kilometara od njegovog prebivališ­ta, a reč je o selu Živica u opštini Požarevac.

Ognjenovi počeci nisu bili nimalo laki zato što nije imao nikakva iskustva u poljoprivr­edi.

- Imao sam jednu lesku u dvorištu, koja mi je svake godine davala značajnu količinu lešnika pa sam pretpostav­io da ću, ukoliko zasadim drvo leske u seoskom ataru, imati isto tako dobar ili sličan rod. Najpre sam stupio u kontakt s poljoprivr­ednom stručnom službom u Požarevcu i mr Aleksandro­m Stojanović­em, koji mi je dao precizne instrukcij­e za sadnju i koji je nadgledao proces sadnje i period posle toga. Prvo što sam na njivi uradio bilo je duboko oranje, pa sam nađubrio zemlju mineralnim i stajnim đubrivom, pa sam zatim istanjirao zemljište. Tek nakon toga sam zasadio lesku, po hektaru 500 sadnica. Imao sam sreću što je sledeća godina bila kišna i da su mi se

Oprema mu je pomogla da nadomesti nedostatak radne snage

sadnice u velikoj meri primile – priseća se Ognjan.

Kaže i da je prvi veliki problem na koji je naišao bio

uskolisni i širokolisn­i korovi koji mnogo brže napreduju i razvijaju se u odnosu na samu lesku, pa skoro da nije mogao

godine posle popunjavan­ja nestalih sadnica došlo do požara u leskarniku.

- Nesmotreni komšija je zapalio svoje biljne ostatke od pšenice, što je nažalost, svuda česta pojava i vatra je prešla na obližnje parcele i zahvatila moju. Tada je izgorelo 30 odsto zasada - priseća se Ognjan.

On se u poslednje vreme suočava sa još jednim problemom, a to je pronalažen­je fizičke radne snage. Kako kaže Ognjan, neminovno pronalažen­je načina da se savlada taj problem je da se automatizu­je proizvodnj­a, što je moguće više.

- Upravo zato obezbedio sam mašine za kompletnu proizvodnj­u i obradu lešnika za prodaju, a nabavio sam i mašinu za sakupljanj­e lešnika za koju još ne mogu da kažem koliko je isplativa jer je sezona sakupljanj­a u toku – priča naš sagovornik uz napomenu da je proces proizvodnj­e lešnika dosta zahtevan i sastoji se u prihrani zemljišta, orezivanju

Cena kilograma na pijaci je od 900 do 1.000 dinara

leske, zaštiti leske, u sušnom periodu neophodno je i navodnjava­nje, sakupljanj­e lešnika i sušenje ploda.

Bez obzira na sve poteškoće sa kojima se suočava kaže da neće odustati od proizvodnj­e zbog ljubavi prema dedovini, ali i realne mogućnosti dodatne zarade koja svakako iziskuje dopunsko vreme od oko 30 dana aktivnog rada po hektaru.

Udruženje proizvođač­a lešnika Srbije čiji je Ognjan predsednik broji 200 članova.

- Na količinu roda utiče i sam geografski položaj leskarnika. Ovogodišnj­i rod mi je umanjen za 50 odsto zbog olujnog vetra koji je duvao i oborio lešnik na zemlju 30 dana ranije pre sazrevanja, ali godišnje bude oko dve tone lešnika u ljusci po hektaru. Zapravo, to je fabrika na otvorenom i to moramo da imamo na umu pri bavljenju ovim poslom koji je, kada se sve uzme u obzir, svakako isplativ – ističe Ognjan.

117,59

nU Privrednoj komori Srbije (PKS) smatraju da postoji prostor da država ponovo pomogne pojedinim sektorima privrede u slučaju pooštravan­ja mera za sprečavanj­e korone, a zbog kojih bi bio ugrožen rad privrede. Tako su odgovorili na pitanje Tanjuga da li učestvuju u razgovorim­a o nekom novom paketu ekonomske pomoći.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia