Blic

LJUBOMIR SIMOVIĆ Maske

-

Sa svih strana, iz svih ulica i prolaza, iza svakog ćoška, iskrsavaju maske!

Iz kioska me gleda prodavac duvana i novina, na vratima mi zvoni poštar, u kafani mi prilazi konobar: svi na licima imaju maske!

Masku nosi i bronzani kalemegdan­ski Pobednik! Čak i bronzani soko, koji mu je sleteo na dlan, nosi masku!

I mesec, koji se iznad ušća Save u Dunav podiže i usijava, takođe nosi masku!

A ni za sunce koje nas greje nisam siguran da li je zaista sunce, ili to nad nama sija maska mraka!

U kapiji Karla VI, u Donjem gradu, jedna drvena maska spušta poljubac na usnu svilene maske!

Među dunavskim alasima vlada uzbuna, jer i ribe, koje izvlače u mrežama, imaju maske!

I piljari, i ne samo piljari, nego i jabuke, breskve i

da. S tim što ovde vrhuška ne misli da zaglupljuj­e masu. Njoj se to sviđa i to je najluđe u svemu. Nemojte misliti da oni znaju za bolje. Ovo je jedna selendra i vi morate mimezis da ispoštujet­e. Jer, samo mimezis oni kapiraju. Ako uspete, uz mimezis, još nešto da proturite i ako vam pođe za rukom, super.

Ni likovnom kritikom Marković se više ne bavi, jer, kako kaže, isuviše je subjektiva­n čovek.

- A to nije dobro ni za kritiku, ni za novinarstv­o, pa sam mislio da je bolje da se povučem. Stvarno ne mogu da se zainteresu­jem za stvari koje me ne dotiču. I mnogo sam neprijatel­ja stekao radeći kao likovni kritičar. Ovde je likovna scena još manja nego muzička scena, i tu ako nekome kažete da ne radi dobro, on se uvredi do smrti. To su velike sujete, bolje je to ne dirati.

Na muziku i likovnu umetnost, kako ističe, poslednjih decenija najviše utiču tehnološke revolucije.

- Kada se pojavila fotografij­a, Pikaso je rekao: „Sad bar znamo šta nije slika.“Međutim, sada se promenila situacija i fotografij­a je danas ta kolektivna stvarnost. Ta stvarnost se projektuje preko fotografij­e, i vi morate to da uzmete u obzir, jer to su slike koje vas napadaju. Čudo je gde su otišle tehnologij­e, doslovce je moguće štampati slike - priča Srđan - Đile Marković, koji od ciklusa slika „Belgrade undergroun­d”, koji je započeo još 1988, ne odustaje ni danas.

- To je jedna stara strategija gde subvertira­te stvarnost preko njenih komercijal­nih simbola. Andergraun­d je popularna umetnost koja nikad nije postala popularna. Korišćeni su pop motivi, ali u drugom kontekstu. Međutim, ti konteksti nisu mogli da prođu kod dušebrižni­ka. Mene mejnstrim zanima samo u onom smislu što je glavni finansijer novih tehnologij­a, preko kojih se projektuje stvarnost. Ali, ipak, slika je slika, ili kako reče grupa „Psihomodo pop“: „Slika nije knjiga, slika nije film, slika je... porno magazin!“

Prema njegovom mišljenju, ne valja često izlagati jer, kako kaže, možete u rekordno vreme svima da dosadite.

- Setite se benda „T. Rex“... Na svaka dva meseca su imali svetski hit i posle dve godine ljudima su se smučili sa svojim hitovima. Pa, svi mi klinci, u mojoj školi, kleli smo se u Marka Bolana, a danas se deca kunu u narodne pevačice... Muzika mi je malo postala dosadna. Stalno se vrti u jednom krugu, i to je malo zamorno, doduše možda sam previše u životu slušao muziku. Ne dotiče me danas ništa od muzike, zato što je to sve prepakovan­a prošlost. Dizajner Frenk Kozik je jednom za muzičku scenu rekao da se svako folira da je neko iz prošlosti, neko bitan... Ni u slikarstvu nije bolje, ali tu je spasonosno što radite sami, puno stvari i ne umete, ali morate da folirate. E u tom foliranju i greškama je inovacija i originalno­st. Što reče Majls Dejvis samo su greške originalne!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia