Blic

IZA VOLANA IZMILELA MU ZMIJA DUGA POLA METRA

Za Damira Barjaktare­vića, 48-godišnjeg Užičanina, u petak nije postojala veća i opasnija zmija od one mu je neopaženo ušla u automobil i tokom vožnje, usred saobraćajn­e gužve, zaplazucal­a mu pred očima. Nadomak ruku kojima je držao volan!

- Vladimir Lojanica

ISPOSTAVIL­O SE BILA je to ribarica, neotrovna vrsta, ali kako je on to mogao da razarna u trenutku kada je doživeo šok i gledao, gde će što pre zaustaviti vozilo i istrčati iz njega.

Barjaktare­vić je u petak bio u poseti ocu u naselju Bela Zemlja između Užica i Zlatibora. Vrata i prozori su mu bili zatvoreni dok je auto bio parkiran.

- Par sati kasnije krenuo sam kući. Bila je velika gužva na magistrali. Na ulasku u prvi od dva tunela ispred Užica, najednom, učinilo iz ventilacio­nog otvora na instrument-tabli viri zmijska glava. Trepnuo sam u tom momentu i pomislio „da li ja sanjam“. Sledećih nekoliko sekundi, u dilemi da li sam stvarno video zmiju. Vozio sam kroz tunel i razmišljao da li su me oči prevarile. Nisu! Čim sam izašao na svetlo dana video sam da je zmija dvadesetak centimetar­a svojom dužinom izašla iz ventilacij­e prema volanu. Da li sam tada refleksno mahuno rukom, ne sećam se, tek ona se vratila u rupu - priča Damir.

Ne stigavši još uvek da se uplaši, svestan da bi svaka panika i nagli pokret volana mogli biti kobni, kroz glavu mu je prošlo samo jedno - da što pre zaustavi automobil. Ali gde?

- Iza mene je išao šleper. Da zaustavim pored puta, nemoguće je, nema proširenja, čak su radnici popravljal­i zaštitnu mrežu. Nisam mogao ni u levu traku, u susret mi je dolazila kolona - nastavlja on.

Proširenje je našao kilometar dalje. Izašao, pozvao autoelektr­ičara. Ovaj mu je objasnio da je zmija mogla ispod haube da se zavuče kroz ventilacij­u ispod brisača i prođe napred.

- Tek tri-četiri sata kasnije, počeo me je hvatati strah. Ne samo zbog toga da je zmija, nego i zbog toga što sam u panici mogao izgubiti kontrolu - kaže ovaj Užičanin.

Barjaktere­vić je imao ogromnu sreću, iskren je Arsenije Hadži Basur, užički taksista koji je uhvatio zmiju iz Damirovog vozila. On je i zmijolovac, imao je na stotine intervenci­ja „na istu temu“. Ali ovakvu ne.

Obično, kaže on, dešava se da se zmija zavuče oko motora i šasije ili uđe u putnički deo kada ljudi odu negde u prirodu i ostave otvorena vrata. Nikada se nije sreo s time da zmija kroz ventilacio­ni otvor prođe u putnički deo.

Od petka, pre nego što krene negde krene automobilo­m, Damir Barjaktare­vić dobro obiđe oko njega, pregleda, zaviri.

 ??  ??
 ??  ?? Zmijolovac je izvadio skrivenog putnika iz ventilacij­e
Zmijolovac je izvadio skrivenog putnika iz ventilacij­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia