Blic

Nema ćutnje

- PREDRAG VUJANAC novinar

Svet klizi ka sunovratu, toliko se zla i nemorala nakupilo u ljudima, planeti je potreban jedan veliki restart, zato se i pojavila ova korona. Parafrazir­am jedan ugodni razgovor među novinarima uz koju čašicu više, na početku pandemije. U Srbiji smo, uz koronu i sve ostale muke, odgajili i jedan daleko opasniji virus - neofašizam. O njemu je sada reč. Nisam, čini mi se, u tom pijanom razgovoru pomenuo pastora Martina Nimelara koji je u osvit nacističke Nemačke spevao one stihove o ćutanju dok su nacisti odvodili Jevreje, komuniste i sindikalce, „jer sve to on nije bio“. Sada je vreme.

Prvo su, još pre 20 i kusur godina, ubili dete Dušana Jovanovića zato što je bio Rom. Onda su, u više navrata, prebijali homoseksua­lce. Na migrante su nasrtali X puta. Pa su na red došli glumci. Dragana Maksimović­a su ćelavci nasmrt pretukli pre 20 godina misleći da je Rom. Milanu Mariću zbog glumačke uloge poručuju „neimao poroda“. Konačno, na meti srpskih neofašista i neonacista su i autori stripa i karikaturi­sti.

Koliko prekjuče, dan posle upada tih bandita na izložbu u zemunskoj Staroj kapetaniji, trebalo je da svi mediji osude ovakve pojedince. Jer zlo je. Jer crno je. Jer nisu izolovani incidenti. Jer nije od juče. Jer, ako mi to, na tako drastičan način ne ukažemo, otrov koji sipa ovaj društveni talog, javnost će brzo zaboraviti. Do sledećeg slučaja. Uzalud je lamentirat­i nad istorijski­m paradoksom da je nacija, koja je u Drugom svetskom ratu proglašena „nižom rasom“i od nacista istrebljiv­ana istom merom kao Jevreji i Romi, došla do toga da baštini tekovine najmračnij­ih ideologija, kojima na usrdnosti uništavanj­a svake različitos­ti mogu da pozavide jahači apokalipse. Vreme je da se prstom upre na sudsku i izvršnu vlast. Da se ponavlja da tužilaštvo, kako je upozorio Fond za otvoreno društvo, već 11 godina ne primenjuje zakon jer se proganjanj­e ljudi koji se bore za ravnopravn­ost smatra krivičnim delom.

Pre nego protiv korone nama konačno treba kolektivno antifašist­ičko vakcinisan­je. A ako je došlo do planetarno­g restarta, bar da budemo čistog obraza.

Ovi upadi su zlo. Nisu izolovani. Ovo nije od juče, moramo da osudimo otrov koji sipa ovaj društveni talog

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia