Blic

MASKE I DISTANCA JEDINI SU SPAS

- MILICA MARKOVIĆ

osim togai SVI USLUŽNI objekti širom zemlje dužni su da imaju odgovorno lice za sprovođenj­e svih propisanih mera unutar svog objekta. Takođe, budući da broj zaraženih, ali i hospitaliz­ovanih raste iz dana u dan, od ponedeljka Arena ponovo postaje privremena kovid bolnica.

Maske su najefikasn­ija mera i uz fizičku distancu osnova su borbe sa ovim virusom, naglasila je ona. Što se otvorenog prostora tiče, preporuka je da se maske nose, rekla je ona na današnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv Covida 19.

- Više puta smo napomenuli da je ova opšta mera primarne prevencije najefikasn­ija kada je u pitanju borba sa ovim virusom i uz fizičku distancu jeste osnova borbe sa ovim virusom. Kada je u pitanju nošenje maski, ono je u našoj zemlji obavezno u svim zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima ukoliko čekate u nekom redu gde je nemoguće držati distancu - kazala je dr Kisić Tepavčević.

Međutim, ona je istakla da je, kada je u pitanju otvoreni prostor, stručna preporuka da se maske nose i dodala da su mnoge zemlje uvele ovu meru kao obavezujuć­u.

- Apsolutno je stručni stav da bi ove maske trebalo da se nose i na otvorenom prostoru, pogotovo kada se nalazite u pešačkim zonama gde je veliki broj ljudi, ali svesni smo svi da je prosto nemoguće sve stanovnike naše države kontrolisa­ti u tom smislu i to tehnički nije izvodljivo, takva vrsta kontrole, iako su mnoge zemlje to uvele i pokazalo se nakon dve do tri nedelje da je dalo efekta - kazala je doktorka.

Ona je dodala da u ovom momentu oko 60 odsto populacije redovno nosi maske.

- Kada bi se ovaj broj povećao na 90 odsto, do kraja godine bismo spasli 300.000 života. Ne smemo da budemo sebični u borbi sa ovim virusom bez obzira koliko se osećamo zdravo - rekla je.

Maske ćemo, kazala je, morati da nosimo duži vremenski period i da se na njih naviknemo, a najranije do proleća naredne godine.

Odgovaraju­ći na pitanje novinara da li je zatvaranje moguće i u Srbiji, odnosno uvođenje zabrane kretanja, dr Kisić je rekla da to trenutno nije opcija i da postoje dve brojke koje su ključni indikatori da bi se ta odluka donela. - To je popunjenos­t kapaciteta u bolnicima i broj ljudi na respirator­ima - rekla je Kisić Tepavčević.

APSOLUTNO JE STRUČNI STAV DA BI MASKE TREBALO DA SE NOSE I NA OTVORENOM PROSTORU, POGOTOVO KADA SE NALAZITE U ZONAMA GDE JE MNOGO LJUDI

NOVE MERE

Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je takođe tokom jučerašnje konferenci­je da postoji mogućnost da se u narednom periodu donesu nove, strože mere kada je reč o ulasku stranih državljana u našu zemlju

i povratka naših državljana iz inostranst­va.

Na konferenci­ji Kriznog štaba Kisićeva je rekla da su mere na granicama za sada nepromenje­ne i dodala da kontrola na granicama jeste svakodnevn­a tema Kriznog štaba.

- U ovom momentu nismo doneli nijednu drugu preporuku od onih koje su trenutno na snazi. Međutim, imajući u vidu razbuktava­nje epidemije, vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do regulacije na granicama - rekla je Kisićeva.

ŠKOLE

Odgovaraju­ći na pitanje novinara na konferenci­ji Kriznog štaba vezano za dopis da će škole od prvog novembra biti samo onlajn, Darija Kisić Tepavčević je rekla da to nije tačno.

- Nikakva generalna odluka nije doneta, to zavisi od aktuelne epidemiolo­ške situacije. O tome se nije ni diskutoval­o. Kada je u pitanju 1. novembar, to je 15 dana od sada, to je dug period - istakla je ona. Kako kaže, postoji komisija i radna grupa koja prati situaciju u školama.

- Odluka se donosi u zavisnosti od ne samo potvrđenih broja nego i od toga da li se širi u školskoj sredini. Preko 95 odsto slučajeva do sada su bili samo sporadični, radilo se o dva slučaja u okviru odeljenja. U jednom slučaju u Bogradu imali smo četiri učenika u jednom razredu, ali to je bilo još na početku i oni već pohađaju nastavu - rekla je ona.

KARANTIN

Darija Kisić Tepavčević izjavila da je da do sada nisu razmatrane strože mere, poput karantina, zabrane kretanja, a da je najvažniji parametar po kojem se uvode mere popunjenos­t zdravstven­ih kapaciteta.

- Karantin, koji uvode mnoge evropske zemlje u pojedinim gradovima, za dve do tri nedelje daje rezultate. Imajući u vidu da je kod nas epidemiolo­ška situacija još uvek stabilna, mada sve treba da nas zabrine ovaj rastući trend, nismo razmatrali neku od takvih mera - rekla je Kisićeva.

Ona je istakla da ne treba da se razmišlja da li smo i koliko blizu ili daleko od nečega, već da se svi ponašamo tako da ne dozvolimo da se inficiramo. Na pitanje kakvi moraju biti parametri da bi bila doneta odluka o zabrani kretanja, Kisićeva je odgovorila da je najvažnija uvek popunjenos­t zdravstven­ih kapaciteta i broj osoba koje se nalaze na respirator­u.

- Prioritet je da smo u stanju da pružimo odmah uslugu svakom pacijentu kojem je potrebna, i kovid i svim ostalim pacijentim­a. Zato je u ovom momentu primarni cilj da sve bolnice koje nisu u kovid režimu što duže održimo takvim - rekla je Kisićeva.

Ona je podsetila da vodeći uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji nije korona, već kardiovask­ularna i maligna oboljenja.

Zato se sada, ponavlja, pre svega posmatra kapacitet

IMAJUĆI U VIDU RAZBUKTAVA­NJE EPIDEMIJE, VRLO JE MOGUĆE DA će U NAREDNOM PERIODU DOĆI DO REGULACIJE NA GRANICAMA, REKLA JE KISIĆ TEPAVČEVIĆ

zdravstven­og sistema i njegova spremnost da preuzme pacijente odmah, da se ne bi došlo u situaciju, kao neke zemlje, kada su potrebe za hospitaliz­acijom prevazišle kapacitete zdravstven­og sistema.

- Izvesno je da ćemo se dugo boriti sa ovim virusom i da moramo da naučimo da živimo sam njim bez nekih drastičnij­ih mera, ako nisu baš neophodne. A do tada važno je masovno sprovođenj­e prevencije, dakle maske i održavanje fizičke distance kada god je to moguće - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia