Blic

Njih ništa ne može da zaustavi

- Bogosav

Dok neki roditelji žive u strahu da bi njihovo dete moglo da padne na zemlju i oguli kolena pa ih ne puštaju da uživaju u dečijim avanturama i nestašluci­ma, postoje i oni, s druge strane, koji svoju decu ohrabruju da učine nešto što ni većina odraslih još nije postigla.

Džeksonu (3) i Freji (7) Holding strah od visine nije u krvi, budući da su im roditelji Lio i Džesika proslavlje­ni planinari. Uspeli su da se popnu na mnogo veće nadmorske visine od one na koju su poveli svoju decu, pa su zajedničku avanturu doživeli kao šetnju parkom, piše Unilad.

Zajedno sa svojim mališanima Holdingovi su se popeli na Piz Badile na granici Švajcarske i italije. Lio je odlučio da svoju porodicu povede na put visok 3.000 kilometara i zahvaljuju­ći tome deca su postala rekorderi. Džekson je najmlađa osoba koja je stigla do vrha ove planine, a njegova sestra Freja, najmlađa osoba koja se bez ičije pomoći popela na sam vrh.

Tata ističe da je ponosan na svoju decu zbog izuzetnog dostignuća, pogotovu na Freju koja je sama savladala čitav uspon, uključujuć­i i penjanje. Džesika je Džeksona nosila na leđima jedan deo puta, dok je Lio nosio prtljag sa potrepštin­ama za kampovanje i hranom.

- Za mene je ovo kao šetnja parkom, zato sam i poveo svoju decu, da je bilo potrebno, mogao bih da ih nosim sve vreme. Već smo zajedno obišli sve što je bilo zgodno u Velikoj Britaniji i većem delu Evrope u prethodnih nekoliko godina. Popeli smo se na Triglav u Sloveniji, ali ovo je bilo za ligu više od toga u smislu veličine i teškoće. Da sam sam, ja bih to uradio u planinarsk­im cipelama, bez konopca. Odlučili smo se za ovo, jer je zaista prelepo mesto. Započinjet­e sa livadama i kravljim zvonima, dalje kroz borovu šumu, prema liniji iznad drveća i konačno stižete u alpsko carstvo snega i stena. Stižete na vrh, odakle vidite kilometrim­a - objasnio je Lio.

Dodaje da su bili svesni opasnosti, ali kada su sagledali karakteris­tike planine, odlučili su da je Piz najmanje rizična planina za njihovu djecu.

Porodica Holding započela je uspon 25. jula, a završila ga dva dana kasnije. Freja je ponosna na sebe dodajući da joj je bilo zabavno i zastrašuju­će, dok Džekson kaže da je uživao u penjanju i gumenim bombonama.

- Nismo to uradili da bismo se pravili važni, samo smo hteli da našem primeru pokažemo da porodice mogu da urade mnogo više nego što se čini - kaže otac i poručuje da nam životne prilike ne dolaze same već da ih mi sami moramo zgrabiti.

Kako je objasnio, iako deluje kao ekstremna situacija, mališani su sve prihvatili kao igru.

- Što je teži bio teren, oni su više želeli da se oprobaju, za njih je sve igra - zaključuje Lio.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia